Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμπού Ντάμπι: Προσφορές από διεθνείς εταιρείες για παράκτια πεδία πετρελαίου

Αμπού Ντάμπι: Προσφορές από διεθνείς εταιρείες για παράκτια πεδία πετρελαίου
Τα πεδία αντλούν περίπου 700.000 b/d, με στόχο να φθάσουν το 1 εκατ. b/d το 2021
H κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι έλαβε προσφορές, το τέταρτο τρίμηνο, από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που επιδιώκουν τη συμμετοχή σε παράκτια πεδία από τα οποία αντλείται περίπου το 25% του του αργού της χώρας.
Η  Abu Dhabi National Oil Co. εξετάζει τις εμπορικές προσφορές εταιρειών από τις οποίες θα επιλέξει για την ανάπτυξη των αποθεμάτων σε μια νέα κοινοπραξία.
Η Adnoc δεν ανακοίνωσε τους υποψήφιους ή πότε θα λάβει την  απόφαση. Το υφιστάμενο εγχείρημα λήγει τον Μάρτιο.
Τα σχέδια για επέκταση της παραγωγής στην ανοικτή θάλασσα αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Abu Dhabi να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια φέτος από περίπου 3,15 εκατομμύρια σήμερα.
Οι νέες συμβάσεις θα διέπουν τις εργασίες για αρκετές δεκαετίες. Τα πεδία αυτά σήμερα παράγουν περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, με στόχο να αντλήσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2021.
Με την παγκόσμια ζήτηση να φτάνει περίπου το 2% φέτος σε περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οι παραγωγοί όπως το Αμπού Ντάμπι μετατρέπονται σε διεθνείς εταίρους.
Το Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατέχει περίπου το 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
Νέα επιχείρηση
Σύμφωνα με τη σύμβαση για τη νέα επιχείρηση, οι διεθνείς εταιρείες δεν θα λαμβάνουν πλέον σταθερή αμοιβή για κάθε βαρέλι πετρελαίου που παράγουν.
Αντ 'αυτού, οι εταίροι θα λάβουν μετοχές από το πετρέλαιο που παράγεται και οποιοδήποτε κέρδος από τις πωλήσεις του ακατέργαστου μείον τα κόστη, τους φόρους και τα δικαιώματα που καταβάλλονται στην κυβέρνηση, ανέφερε πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
To ενιαίο υπεράκτιο μπλοκ θα χωριστεί σε τρία μέρη. Μια περιοχή θα περιέχει το πεδίο Lower Zakum, ένα δεύτερο θα περιλαμβάνει ta  Umm Shaif και Nasr και το τρίτο θα περιλαμβάνει τα πεδία Satah Al Razboot και Umm Lulu.
Η Adnoc κατέχει το 60% της τρέχουσας συνεργασίας που διαχειρίζεται τα πεδία, το Abu Dhabi Marine Operating Co., γνωστό ως ADMA-OPCO.
 Η BP Plc κατέχει το 14,67% της επιχείρησης, ενώ η Total SA το 13,33% και η Inpex Corp. της Ιαπωνίας έχει 12%.
Η Inpex ενδιαφέρεται για τη νέα παραχώρηση και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε o εκπρόσωπος Τύπου Carlo Niederberger, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν είχε υποβάλει προσφορά. Η BP, η Total, η Statoil ASA και η China National Petroleum Corp. είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης