Commodities

Δασμούς και ποσοστώσεις στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ εξετάζει ο Trump καθώς και στην ηλιακή ενέργεια

Δασμούς και ποσοστώσεις στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ εξετάζει ο Trump καθώς και στην ηλιακή ενέργεια
Παραδόθηκε από το υπουργείο Εμπορίου το πόρισμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου απέστειλε στον Πρόεδρο Donald Trump τα αποτελέσματα των ερευνών για το θέμα της εθνικής ασφάλειας στις εισαγωγές αλουμινίου, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή 21/1/2018 σύμφωνα με το Reuters.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Lindsay Walters επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας παραδόθηκαν την Παρασκευή, λίγο πριν κλείσουν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, λόγω έλλειψης συμφωνίας χρηματοδότησης από το Κράτος.
Ένας άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή αναμενόταν την Κυριακή, αλλά θα συνέπιπτε με την υποβολή έρευνας της 11ης Ιανουαρίου σχετικά με έναν παράλληλο έλεγχο στις εισαγωγές χάλυβα.
Η ανακοίνωση δεν αποκάλυψε εάν το υπουργείο Εμπορίου διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές χάλυβα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια ούτε εάν συνέστησε στον Trump να επιβάλει ευρείες νέες τιμολογήσεις ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές για την προστασία των εγχώριων παραγωγών.
Ο Trump έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει δράση για την προστασία των εργαζομένων σε χάλυβα και αλουμίνιο από τις εισαγωγές, ιδίως ενόψει της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας των Κινέζων και στα δύο μέταλλα.
Αλλά το ζήτημα αν θα επιβληθούν ευρείες χρεώσεις ή ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο Λευκό Οίκο που απειλεί με περιορισμούς κατά ομάδων που επιθυμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, τόσο για την  αύξηση των τιμών των μετάλλων όσο και για τις σχέσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ που παράγουν τα μέταλλα.
Ανυπομονούμε  ο Πρόεδρος να αναλάβει  άμεση και αποφασιστική δράση για το θέμα αυτό, προκειμένου να σώσουμε την αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου ", ανέφερε σε δήλωσή της η Century Aluminiumτην Κυριακή το βράδυ.
 "Οι Αμερικανοί παραγωγοί χρειάζονται πλήρη ανακούφιση από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από όλες τις κρατικές επιχειρήσεις - όχι μόνο από την Κίνα - για να δημιουργήσουν δίκαιους όρους ανταγωνισμού".
Οι κριτικοί λένε ότι χρησιμοποιώντας την εθνική ασφάλεια για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμινίο θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, να υπονομεύσουν το παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών και να βλάψουν τους φίλους της Αμερικής περισσότερο από την Κίνα.

Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια οι δασμοί εκτιμώνται στο 30% και θα επηρεάσουν την αμερικάνικη ενεργειακή αγορά σε μια ευρεία γκάμα προιόντων.
Δασμοί μπάινουν επίσης και στις εισαγωγές πλυντηρίων
Σχετική προεργασία γίνεται από το επιτελείο Τραμπ, όπως δημοσιοποιήθηκε στις 23/1/2018 στο Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης