Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα (17/1) η συζήτηση στη Βουλή για τις Ενεργειακές Κοινότητες – Τροπολογία για φθηνό ρεύμα σε Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη

Σήμερα (17/1) η συζήτηση στη Βουλή για τις Ενεργειακές Κοινότητες – Τροπολογία για φθηνό ρεύμα σε Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη
Το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο στη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης θα παρέχει έκπτωση έως και 30% στην αξία του ρεύματος
Τα ενεργειακά θα πρωταγωνιστήσουν στη σημερινή ατζέντα του Κοινοβουλίου, καθώς ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Παράλληλα, εντός της ημέρας θα κατατεθεί τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η οποία θα θεσπίζει το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.
Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, της ορθολογικής χρήσης ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, των βιώσιμων χερσαίων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Δικαίωμα συμμετοχής σε μία Κοινότητα θα έχουν φυσικά πρόσωπα, οι τοπικές Περιφέρειες και Δήμοι (μέσω των ΟΤΑ ή των δημοτικών επιχειρήσεων), αλλά και μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, που θα συμμετέχουν στις επενδύσεις της Κοινότητας, αγοράζοντας μία ή περισσότερες συνεταιριστικές μερίδες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις ίδιες τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι, θα υπάρχει περιορισμός στο ποσοστό συμμετοχής φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία και έδρα, αντίστοιχα, έξω από την περιφερειακή ενότητα της έδρας της ΕΚΟΙΝ.
Παράλληλα, καίριας σημασίας είναι και η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε όλοι να έχουν ίσο δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων μέσα στην ΕΚΟΙΝ. Για αυτό τον λόγο, προβλέπεται σε κάθε μέλος να αντιστοιχεί μία ψήφος, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που κατέχει.

Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος σε Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη

Από την άλλη πλευρά, όπως έχει γράψει το World Energy News από την προηγούμενη εβδομάδα, η τροπολογία για το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και το Δήμο της Μεγαλόπολης, θα παρέχει έκπτωση έως και 30% στην αξία του ρεύματος, δηλαδή στις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις του λογαριασμού.
Επίσης, θα ισχύσει από την τρέχουσα χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα ανάλογο μέτρο για τη μείωση των χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και για τις επιχειρήσεις στις παραπάνω περιοχές.
Η αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης