Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Έως τον Μάϊο η προεπιλογή των εταιρειών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα

Σαουδική Αραβία: Έως τον Μάϊο η προεπιλογή των εταιρειών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα
Το Ριάντ αξιολογεί προσφορές από πέντε χώρες: Κίνα, Ρωσία, Νότια Κορέα, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να «τρέξει» τις διαδικασίες υποβολής προσφορών για τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες που θέλει να κατασκευάσει, έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο δήλωσε σύμβουλος του κυβερνητικού οργανισμού για την πυρηνική ενέργεια τη Δευτέρα 15/1/2018.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, προωθεί την πυρηνική ενέργεια προκειμένου  να διαφοροποιήσει το μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού της, επιτρέποντάς της να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο μεγάλος μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχεδιάζει να κατασκευάσει 17,6 gigawatts (GW) πυρηνικής ικανότητας έως το 2032, ισοδύναμο περίπου 16 αντιδραστήρων, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στην Ιαπωνία.
"Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης για RFI (αίτημα για πληροφόρηση) και θα συζητήσουμε μαζί τους (προμηθευτές) τον επόμενο μήνα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Abdul Malik al-Sabery, σύμβουλος της King Abdullah City for Atomic and Renewable EnergyΑμπού Ντάμπι.
Ο Sabery δήλωσε ότι μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το έργο θα υπογραφεί το 2019 μετά τη shortlist  που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Το πρώτο εργοστάσιο, θα έχει δύο αντιδραστήρες με συνολική χωρητικότητα μεταξύ 2 και 3,2 GW το 2027.
Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένεται να υπογράψει συμβόλαια για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι τα τέλη του 2018.
Η Σαουδική Αραβία απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος στις διεθνείς αγορές για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα προς έναν επίσημο διαγωνισμό.
Ο Sabery είπε ότι το Ριάντ αξιολογεί επί του παρόντος τις απαιτήσεις από πέντε χώρες. Κίνα, Ρωσία, Νότια Κορέα, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ρωσικές και νοτιοκορεάτες εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν προσφορά και πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η αμερικανική εταιρεία Westinghouse, η οποία ανήκει στην Toshiba, βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ανταγωνιστές της  στις ΗΠΑ για να σχηματίσουν μια κοινοπραξία υποβολής προσφορών.
Η γαλλική κρατική επιχείρηση EDF σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει με προσφορά.
Η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται να επιτύχει μια πολιτική πυρηνικής συνεργασίας με την Ουάσινγκτον και το Ριάντ κάλεσε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του πρώτου προγράμματος ατομικής ενέργειας του βασιλείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης