Διεθνή

Η ανησυχία της Ρωσίας για την πρόθεση των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η ανησυχία της Ρωσίας για την πρόθεση των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ο Τραμπ έδωσε στους Ευρωπαίους την Παρασκευή τελεσίγραφο να σκληρύνουν τους επόμενους μήνες τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν επιθυμούν την παραμονή της Ουάσινγκτον σε αυτή
Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι τελευταίες δηλώσεις του (Αμερικανού προέδρου) δεν μας προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της ιστορικής αυτής συμφωνίας, τόνισε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Μόσχα.
«Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση» της συμφωνίας αυτής, πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του» βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Τραμπ έδωσε στους Ευρωπαίους την Παρασκευή τελεσίγραφο να σκληρύνουν τους επόμενους μήνες τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν επιθυμούν την παραμονή της Ουάσινγκτον σε αυτή.
«Δεν θα στηρίξουμε αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ, να αλλάξουν τη φρασεολογία της συμφωνίας, περιλαμβάνοντας πράγματα που θα είναι εντελώς απαράδεκτα για το Ιράν», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «αναζητούν ένα συμβιβασμό» μετά το τελεσίγραφο Τραμπ. «Αυτό κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε μια κακή τάση, προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», εκτίμησε.
Ο Λαβρόφ μάλιστα έκανε τη σύγκριση μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας: αν η συμφωνία με την Τεχεράνη ακυρωθεί, «τότε βάλτε στη θέση της τη Βόρεια Κορέα». «Τους υποσχόμαστε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις αν εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το εγκαταλείπουν, αλλά κανείς δεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ», εξήγησε.
Το Σάββατο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακό υπολογισμό» και «σοβαρό λάθος» μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης