Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

DBRS: Κρίσιμη για τον τομέα των ΑΠΕ η καινοτομία στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας

DBRS: Κρίσιμη για τον τομέα των ΑΠΕ η καινοτομία στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας
Το 77% των στελεχών επιχειρήσεων χρησιμότητας δήλωσαν ότι θα επενδύσουν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια
Όταν ανάβουμε ένα φως ή ενεργοποιούμε οποιαδήποτε συσκευή, αρχίζουμε να καταναλώνουμε από το ηλεκτρικό δίκτυο.
Σε αυτή τη διαδικασία θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει αρκετή παροχή ρεύματος για την ικανοποίηση της ζήτησης.
Ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου έχει συνήθως επαρκείς πληροφορίες για να προβλέψει πότε χρειάζεται ενέργεια και να αυξήσει τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ορυκτών καυσίμων για να καλύψει τη συνολική ζήτηση.
Αυτή η μορφή διαχείρισης των δικτύων αποτελεί το πρότυπο για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου, διότι μέχρι πρόσφατα οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας δεν ήταν εμπορικά βιώσιμες.
Ωστόσο, πολλοί φορείς προσπαθούν όλο και περισσότερο να προσθέτουν ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό τους μείγμα.
Για παράδειγμα, η δομή χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Καλιφόρνια θα αυξηθεί στο 50% της συνολικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Με το μερίδιο αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τα ηλεκτρικά δίκτυα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η DBRS.
Η ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η αιολική και η ηλιακή, είναι διακεκομμένη, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση της συνολικής ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης στο δίκτυο.
Οι αποδοτικές και εμπορικά βιώσιμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα χρησιμότητας αποτελούν το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος διακοπτόμενης λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η DBRS, τονίζοντας ότι αυτό είναι που θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και στη μείωση του ενεργειακού κόστους διασφαλίζοντας ότι η χαμηλότερη ενέργεια οριακού κόστους χρησιμοποιείται πρώτα.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σήμερα έχουν αποδεχθεί τα οφέλη της αποθήκευσης ενέργειας για την αύξηση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος.
Στην πραγματικότητα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 77% των στελεχών επιχειρήσεων χρησιμότητας δήλωσαν ότι θα επενδύσουν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί επίσης να παρέχει διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ανταπόκριση στη ζήτηση, επάρκεια πόρων, ρύθμιση συχνότητας, αποθέματα περιστροφής και υποστήριξη τάσης.
Παρόλο που δεν είναι μια νέα αντίληψη, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, προωθούμενη από νέες τεχνολογίες και αυξανόμενη ανάγκη αποθήκευσης.
Η υδροσυμπιεσμένη αποθήκευση και η αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες και παραμένουν η φθηνότερη μορφή αποθήκευσης ενέργειας που είναι διαθέσιμη προς το παρόν.
Ωστόσο, και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις γεωγραφικές συνθήκες ή τη γεωγραφική θέση, γεγονός που τους καθιστά δύσκολο να υλοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές.

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

Η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας και η έλλειψη κλιμακούμενων και αποδοτικών επιλογών ιστορικά έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων τεχνολογιών αποθήκευσης.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες: Ηλεκτρομηχανική (η οποία περιλαμβάνει υδροσυμπιεσμένη και πεπιεσμένη αποθήκευση αέρα), αποθήκευση θερμικής ενέργειας και ηλεκτροχημική αποθήκευση (λίθιο, ροή και άλλοι τύποι αποθήκευσης μπαταριών).
Η αποθήκευση ενέργειας έχει ορισμένους τεχνικούς όρους που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά της.
Αυτοί οι όροι είναι σημαντικοί για τους επενδυτές και τους προγραμματιστές για να βοηθήσουν στη σύγκριση των τεχνολογιών αποθήκευσης και να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.
Οι οικονομίες των νέων έργων αποθήκευσης ενέργειας βελτιώνονται σε χώρες παγκοσμίως, οδηγούμενες από (1) μείωση του κόστους υλικού, (2) αυξημένη πολιτική στήριξη, (3) αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και (4) βελτίωση της αξίας των συστημάτων αποθήκευσης που προκύπτουν από προηγμένες δυνατότητες λογισμικού για τη λήψη πολλαπλών ροών εσόδων.
Ο κανονισμός και η νομοθεσία υιοθετούνται σε αυτόν τον αυξανόμενο και σημαντικό τομέα της χρησιμοποίησης ηλεκτρικής αποθήκευσης.
Οι αποφάσεις στον τομέα αυτό θα έχουν πιθανώς μεγάλη επιρροή στη βιομηχανία, εκτιμά η DBRS.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσπιστούν σαφή πλαίσια πολιτικής από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, ώστε να καταστεί σαφέστερη η πραγματική αξία που διατίθεται από τις εφαρμογές αποθήκευσης και η αποθήκευση ενέργειας να καταστεί ολοένα και πιο κερδοφόρα.
Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα έργα αποθήκευσης έχουν χρηματοδοτηθεί εκτός ισολογισμού.
Αυτό θα αλλάξει καθώς νέοι παίκτες εισέρχονται στην αγορά και οι τράπεζες γίνονται πιο επιθετικές στην αύξηση των κινδύνων και των συντελεστών μόχλευσης, καταλήγει η DBRS.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenerygnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης