Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το αίτημα για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στην υψηλή τάση σχεδιάζει να επαναφέρει η ενεργοβόρος βιομηχανία

Το αίτημα για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στην υψηλή τάση σχεδιάζει να επαναφέρει η ενεργοβόρος βιομηχανία
Η εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου υπολογισμού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ από 2,51 ευρώ που είναι σήμερα σε 0,4 ευρώ ανά MWh
Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφάσισε πρόσφατα τη μείωση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) για το σύνολο των καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και οι βιομηχανίες, όμως παραμένει στα λόγια η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δραστική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ της ενεργοβόρου βιομηχανίας με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ.
Ο λόγος για την αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ με βάση το σχέδιο προσαρμογής στις «Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014 - 2020», η οποία αναμένεται να φέρει δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μεγάλες βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με την υψηλή τάση.
Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, όταν ακόμη υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης.
Το Μάιο του 2017 στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει: «Στις άμεσες ενέργειές μας, εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».
Έκτοτε το θέμα παραμένει ξεχασμένο σε κάποια συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να είναι έχει γίνει γνωστή η παραμικρή εξέλιξη σε σχέση με την πορεία των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσω επιστολής η επανεργοποίηση του αιτήματος

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες βιομηχανίες σχεδιάζουν να επαναφέρουν το αίτημα με επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος επίσης τον περασμένο Μάιο είχε δεσμευθεί ότι θα επιδιωχθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ταχύτερο δυνατό.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική αρχή που διέπει, τη σχετική ευρωπαϊκή ρύθμιση είναι ότι η χρέωση στις βιομηχανίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του μεσοσταθμικού ύψους της συγκεκριμένης χρέωσης που για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 20 ευρώ/MWh.
Ειδικά για τις βιομηχανίες με δείκτη έντασης ενέργειας άνω του 20%, όπως είναι το αλουμίνιο, ο χάλυβας, οι χαρτοβιομηχανίες, τα τσιμέντα, οι υαλουργίες κλπ, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη, τα οποία επιθυμούν να ενισχύσουν αυτόν τον τομέα της παραγωγής, να θέσουν ως πλαφόν το 4% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, υπολογιζόμενης ως η αναλογία της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα προς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙTDA) συν το κόστος προσωπικού.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού, τον οποίο έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά στις προτάσεις που έχει υποβάλει στην ΕΕ, βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο.
Εκτιμάται ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από 2,51 ευρώ/MWh που είναι σήμερα σε 0,4 ευρώ/ MWh.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΡΑΕ για την υψηλή τάση ανέρχεται σε 1,59%, δηλαδή η χρέωση διαμορφώνεται σε 2,47 ευρώ/MWh έναντι του 2,51 ευρώ/MWh.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΤΜΕΑΡ της ενεργοβόρου βιομηχανίας ίσως να διαμορφωθεί και χαμηλότερα από το 0,4 ευρώ/ MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης