Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα σχέδια της Ρωσίας για την επέκταση του LNG στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς

Τα σχέδια της Ρωσίας για την επέκταση του LNG στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς
H Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να καλύψει το κενό που αφήνει η ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου που εξακολουθεί να σημειώνει πτώση
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν σημειώνει καμία κάμψη.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Gazprom απέστειλε 190 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2017. το 2018 ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στα 180.
Ειδικότερα, η δημιουργία στρατηγικών μη πυρηνικών ομάδων αποτροπής θα αποτελέσει προτεραιότητα του Ρωσικού Ναυτικού, δήλωσε ο Vladimir Korolyov. Η μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορα θέματα. Η παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η προσάρτησή της στην Κριμαία το 2014 προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αλλά οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν από το 25% έκτοτε.
Ωστόσο, σημαντική πρόοδο σημειώνει το LNG των ΗΠΑ το οποίο έχει αρχίσει να φτάνει στις ευρωπαϊκές ακτές για πρώτη φορά, αφήνοντας υποσχέσεις για μια δυνατό ανταγωνισμό με το ρωσικό αέριο.
Παράλληλα, η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να καλύψει το κενό που αφήνει η ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου που εξακολουθεί να σημειώνει πτώση. Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Alexander Medvedev είπε στο Bloomberg ότι οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κάπως το 2018, καθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο πιο ανταγωνιστικό.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν αφήνει το παιχνίδι ΥΦΑ στους Αμερικανούς. Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εγκαινίασε πρόσφατα την έναρξη του έργου Yamal LNG στη ρωσική Αρκτική, ένα τεράστιο τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύχθηκε από την ιδιωτική ρωσική εταιρεία αερίου Novatek και ολοκληρώθηκε εγκαίρως και με προϋπολογισμό.
Τέλος, η παγκόσμια αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου κυριαρχείται από την Αυστραλία και το Κατάρ, ενώ οι Η.Π.Α. θα προσελκύσουν όλο και περισσότερο το μερίδιο αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η Yamal LNG θέτει τη Ρωσία στο χάρτη και η Ρωσία σκοπεύει να ελέγξει το 15 με 20 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την FT.
«Από σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν ακούσει ποτέ από εμάς θα μειωθεί δραματικά», δήλωσε ο Leonid Mikhelson, Διευθύνων Σύμβουλος της Novatek και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι εμπορεύσιμο στην παγκόσμια αρένα».
 
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης