Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοινό σχήμα με μεγάλο ευρωπαίο διαχειριστή δικτύου για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ προωθεί η ισπανική Riganosa

Κοινό σχήμα με μεγάλο ευρωπαίο διαχειριστή δικτύου για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ προωθεί η ισπανική Riganosa
Στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του κοινοπρακτικού σχήματος που θα καταθέσει τη δεσμευτική προσφορά συμμετέχει και χρηματοπιστωτικός οργανισμός
Έχοντας στη διάθεση της ενάμιση μήνα έως τις 16 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ισπανική Regasificadora del Noroeste (Reganosa), βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρων για την από κοινού συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που έληγε στις 22 Δεκεμβρίου 2017 παρατάθηκε μετά από αίτημα των συμμετεχόντων προς το ΤΑΙΠΕΔ, ως τις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα της παράτασης ήταν κοινό από τους δυο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ όμως η Reganosa ήταν εκείνη που είχε προτείνει η ημερομηνία να μετακινηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά της η κοινοπραξία Snam – Fluxys - Gasunie - Enagas είχε αρχικώς ζητήσει αναβολή ως το τέλος Ιανουαρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πηγές η Regasificadora del Noroeste, η οποία εδρεύει στην περιοχή της Γαλικίας, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές με ευρωπαίο διαχειριστή δικτύου αλλά και με χρηματοπιστωτικό οργανισμό προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό σχήμα, που θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό.

Το «στοίχημα» του τιμήματος

Το μεγάλο ερώτημα για τον διαγωνισμό είναι αν το τίμημα θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που επιθυμούν το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας αλλά και τα ΕΛΠΕ για να θεωρήσουν επιτυχημένη την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της διαδικασίας αυτής πωλούν το 35% των μετοχών τους στο ΔΕΣΦΑ, ενώ το ελληνικό δημόσιο το 31%.
Τόσο από το υπουργείο όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ εκδηλώνεται αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι η ιδιωτικοποίηση, που εκκρεμεί από το 2012, θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αν η πώληση του ΔΕΣΦΑ εξελιχθεί με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, εταιρία στην οποία επίσης τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%.
Όσο για την ιδιωτικοποίηση των ίδιων των ΕΛΠΕ, για την οποία έχουν προσληφθεί σύμβουλοι, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean ελέγχει πάνω από το 50% του πετρελαϊκού ομίλου και ταυτόχρονα έχει και το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης