Ενέργεια

Στο «ρελαντί» για λόγους μείωσης κόστους η λειτουργία του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας την εορταστική περίοδο

Στο «ρελαντί» για λόγους μείωσης κόστους η λειτουργία του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας την εορταστική περίοδο
Το πρόγραμμα μείωσης των δραστηριοτήτων των μονάδων εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και θα επαναληφθεί τόσο το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα της Πρωτοχρονιάς, όσο και τα Θεοφάνεια το Σάββατο 6 Ιανουαρίου
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και για λόγους μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ λειτουργεί τις ημέρες των εορτών με προσωπικό ασφαλείας και με έναν μικρό αριθμό εργαζομένων στην εξόρυξη.
Στόχος είναι να διατηρηθούν μεν τα αποθέματα ασφαλείας λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αλλά και να μειωθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας, σε ό,τι αφορά τις αργίες και την υπερωριακή απασχόληση.
Στο ρελαντί, λοιπόν, λειτούργησε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας τα Χριστούγεννα, ενώ το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί τόσο την Πρωτοχρονιά όσο και τα Θεοφάνεια.
Την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη των Χριστουγέννων σταμάτησε η εξορυκτική δραστηριότητα των ορυχείων.
Εργάστηκε περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ Κώστας Μαχτής σε τοπικές εφημερίδες, σε κάθε ορυχείο – πλην του Κυρίου Πεδίου – δηλαδή Νότιο, Καρδιά και Αμύνταιο, εργάστηκε το προσωπικό ασφαλείας, καθώς και από ένας λιγνιτικός εκσκαφέας, ώστε να τροφοδοτήσει τους αντίστοιχους σταθμούς, με σκοπό να διατηρηθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα τα λιγνιτικά αποθέματα ασφαλείας του κάθε σταθμού.
Επίσης, λειτούργησε και από ένας εκσκαφέας στα «στείρα», προκειμένου να αναμιγνύει την τέφρα με τα στείρα, κάτι που έγινε για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στο Κύριο Πεδίο δούλεψε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενοι εκσκαφείς, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ορυχείο δεν τροφοδοτεί άμεσα κάποιο σταθμό παραγωγής.
Το ίδιο πρόγραμμα μείωσης των δραστηριοτήτων θα εφαρμοστεί και το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τα Θεοφάνεια το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Περισσότερες ημέρες η «χαλαρή» λειτουργία

Όπως δήλωσε ο κ. Μαχτής «είναι η πρώτη φορά που σταματάνε οι δραστηριότητες για τόσες πολλές ημέρες.
Τις προηγούμενες χρονιές σταματούσαμε πολύ λιγότερες ημέρες».
Συγχρόνως τα Χριστούγεννα λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν όλες οι μονάδες των ΑΗΣ του πεδίου, πλην μιας μονάδας (1η) στην Καρδιά, η οποία όμως είναι σε ετοιμότητα και μπορεί να λειτουργήσει όποτε ζητηθεί, αλλά και μιας μονάδας (4η) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που βγήκε σε συντήρηση μετά από πρόσφατη βλάβη, η οποία πρόκειται να είναι έτοιμη για λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 
Οι ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου λειτουργούν κανονικά.
Ως προς τα αποθέματα ασφαλείας σε λιγνίτη στις «αυλές» των σταθμών παραγωγής, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πάνω από τα προβλεπόμενα όρια.
Για παράδειγμα, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τον μεγαλύτερο σταθμό που χρειάζεται τα περισσότερα αποθέματα, το προβλεπόμενο είναι να έχει στην αυλή του τουλάχιστον 600.000 τόνους λιγνίτη και έχει 1.000.000 τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης