Ενέργεια

Επιπλέον ποσότητες ΝΟΜΕ από τα 1.126 MW που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ, θα απαιτηθούν το 2018 σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ

Επιπλέον ποσότητες ΝΟΜΕ από τα 1.126 MW που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ, θα απαιτηθούν το 2018 σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ
Ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά να υπάρξουν όροι συμμετοχής στις δημοπρασίες για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει το target model
Αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί το 2018 μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ προβλέπει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο οποίος ζητεί τη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων ως προς τη συμμετοχή στις δημοπρασίες, στοχεύοντας εμμέσως πλην σαφώς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από ΝΟΜΕ.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για τον καθορισμό της ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί μέσω δημοπρασιών το 2018, ο ΕΣΑΗ ζητεί τη θέσπιση όρων συμμετοχής στις δημοπρασίες, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον ποσότητες από αυτές που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ και καλεί τη ΡΑΕ να έχει στη διάθεσή της μηχανισμούς για τον έλεγχο της αποδοτικής λειτουργίας της αγοράς και της ανάπτυξης της δραστηριότητας προμήθειας των εναλλακτικών παρόχων με τη χρήση δημοπρασιών.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι όσο στην ελληνική αγορά δεν λειτουργούν θεσμοί όπως η ενδοημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης, το  αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα προς όφελος του ανταγωνισμού στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Συμμετοχή στις δημοπρασίες βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων  

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο ΕΣΑΗ ζητεί να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες, καθώς η εμπειρία του προηγούμενου χρόνου έδειξε ότι η επιτυχία τους δεν σχετίζεται μόνον με τον ορθό υπολογισμό και  τη διάθεση των απαιτούμενων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς αλλά και με τη χρήση των ποσοτήτων.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο ΛΑΓΗΕ εισηγήθηκε για το 2018 τη διεξαγωγή τεσσάρων δημοπρασιών για τη διάθεση συνολικής ποσότητας 1.126 MWh/h.
Οι τρεις πρώτες δημοπρασίες θα αφορούν σε ποσότητα 192 MWh/h κάθε φορά, ενώ η τέταρτη και τελευταία για το 2018 δημοπρασία θα αφορά σε ποσότητα 550 MWh/h.
Τα ΝΟΜΕ θα διεξάγονται ανά τρίμηνο, στις 17 Ιανουαρίου 2018, στις 18 Απριλίου 2018, στις 18 Ιουλίου 2018 και η τελευταία στις 17 Οκτωβρίου 2018.
Ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι το όλο ζήτημα των όρων και των προϋποθέσεων μπορεί να επανεξεταστεί όταν εκκινήσει η λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρισμού που σύμφωνα με το μνημόνιο και το σχετικό σχεδιασμό, τοποθετείται εντός του 2018.
Σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις συμμετοχής θα πρέπει να διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις βασικές αρχές για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς, όσο επίσης τα παρόντα δεδομένα και το τρέχον μοντέλο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «βασική στόχευση μίας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού είναι η ενέργεια να ρέει προς τα εκεί που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Αυτή ακριβώς η αρχή πρέπει να υπηρετηθεί με τη χωρίς προσκόμματα ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου. Απαραίτητη όπως προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτή η αρχή είναι να μπορεί να αποκαλυφθεί χωρικά η πραγματική αξία της ενέργειας. Εάν σε μία διασυνδεδεμένη αγορά όπως η ευρωπαϊκή οι ευκαιρίες για την αποκάλυψη της τιμής είναι άνισες, τότε η προκύπτουσα ροή ενέργειας μπορεί να μην οδηγεί σε οικονομικά βέλτιστη  διάθεση των περιορισμένων παραγωγικών πόρων».
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με το μερίδιο των προμηθευτών στη λιανική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι δεν ακολουθούν τροχιά προσέγγισης του στόχου για το τέλος Δεκεμβρίου 2017.
Σημειώνεται ότι το μερίδιο της ΔΕΗ κινείται πάνω από το 84% όταν ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα ήταν το μερίδιο να κατέβει στο 75,24%.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία με βάση τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, «θα οδηγήσει σε πρόσθετες ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2018», αναφέρει ο ΕΣΑΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης