Ενέργεια

Οι απαντήσεις των επενδυτών προς την DGcomp κρίνουν το market test και τις εναλλακτικές του δυνατότητες

Οι απαντήσεις των επενδυτών προς την DGcomp κρίνουν το market test και τις εναλλακτικές του δυνατότητες
Όμιλοι του ενεργειακού κλάδου καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι ενδιαφέρονται να προβούν στην αγορά μονάδων της ΔΕΗ
Oι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, αλλά και τα ελεύθερα σχόλια που μπορούν να υποβάλουν οι παραλήπτες της επιστολής της DGcomp στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του market test, μπορεί να επηρεάσουν τελικά την δομή του χαρτοφυλακίου των μονάδων της ΔΕΗ που θα δοθούν προς πώληση.
Παράλληλα στην όλη διαδικασία μπορεί να υπάρξουν και εναλλακτικοί σχεδιασμοί ανάλογα με την πρόοδο και την διατύπωση των προτάσεων που μπορεί να τύχουν υπό την έγκριση της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το market test είναι το εργαλείο της Επιτροπής για την αναζήτηση πληροφοριών από τους παράγοντες της αγοράς με στόχο την αξιολόγηση της καταλληλότητας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, κυρίως σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των προς εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ.
Για το λόγο αυτό άλλωστε το ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι παραλήπτες έχει δυο κατηγορίες ερωτήσεων:
•    Η πρώτη κατηγορία είναι διερευνητική ως προς το εάν κάποιος αγοράσει το συγκεκριμένο πακέτο θα μπορεί να είναι ενεργός στη χονδρική αγορά, δηλαδή εάν πρόκειται για βιώσιμη επένδυση.
•    Η δεύτερη κατηγορία ερωτήσεων n DGcomp επιχειρεί να διερευνήσει το κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο που διατίθεται προς πώληση είναι οικονομικά ελκυστικό.
Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να διατυπώσουν ελεύθερα τα σχόλιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η DGcomp καλεί τους υποψήφιους επενδυτές να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν.
Με άλλα λόγια το market test δεν αποτελεί γενική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά των μονάδων της ΔΕΗ που αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Εφαρμογή απόφασης του ευρωδικαστηρίου

Υπενθυμίζεται ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθησαν μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2016 που απορρίπτει οριστικά την προσφυγή της ΔΕΗ και η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Κομισιόν του 2008 και του 2009 για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση προβλέπουν ότι η πώληση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εκποιηθούν θα είναι - αν τελικά επιβληθεί από την Επιτροπή σε τελική απόφαση - ευθύνη της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις στο market test η Κομισιόν θα μπορούσε εκδώσει απόφαση, καθιστώντας τις δεσμεύσεις υποχρεωτικές για τη ΔΕΗ.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αρχική εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι οι προτεινόμενες δεσμεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κατάλληλη βάση για την επίλυση του προβλήματος.
Ωστόσο το market test γίνεται επί των προτεινόμενων από την ελληνική πλευρά δεσμεύσεων και η Κομισιόν θα αναμένει τα αποτελέσματα του για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι αυτή η πρώτη φάση της διαδικασίας, όπως έγραψε το World Energy News, έχει ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καθώς οι αποδέκτες των επιστολών καλούνται μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 του Δεκεμβρίου να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που παρέλαβαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης