Τελευταία Νέα

Greenpeace: Η ενεργειακή δημοκρατία γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα

Greenpeace: Η ενεργειακή δημοκρατία γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε απλούς πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς ΟΤΑ να δημιουργήσουν συμμετοχικά σχήματα
Μία νέα εποχή ξημερώνει για την Ελλάδα με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) που κατατέθηκε στις 11/12 στη Βουλή, όπως τονίζει η Greenpeace. 
Παράλληλα, η οργάνωση σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα μέσω της συμμετοχής πολιτών, διαδικασία απαραίτητη για μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε 100% καθαρή ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες. Εξίσου σημαντικά, δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα: κυβέρνηση και ΔΕΗ θα μπορούν να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν μικροπαραγωγοί καθαρής ενέργειας ώστε να αποτελέσουν μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Ήδη, αρκετοί δήμοι σε συνεργασία με την Greenpeace ετοιμάζουν σχέδια για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων με σκοπό να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά στην επικράτειά τους.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε απλούς πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς ΟΤΑ να δημιουργήσουν συμμετοχικά σχήματα τα οποία θα ενεργοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως παραγωγή και προμήθεια καθαρής ενέργειας, ιδιοκατανάλωση, επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση κ.α. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για την ιδιοκατανάλωση μέσω της εικονικής αυτοπαραγωγής πλέον αφαιρεί σημαντικά εμπόδια για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία ήθελαν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό, όμως ήταν πρακτικά αδύνατο, είτε επειδή δεν είχαν διαθέσιμο χώρο στην οροφή τους είτε επειδή δεν τους ανήκε το ακίνητο. Με τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας θα μπορούν πλέον να τοποθετούν τα φωτοβολταϊκά τους σε διαφορετικό σημείο (π.χ. άλλο κτίριο, οικόπεδο κτλ) και να συμψηφίζουν την παραγωγή τους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
“Δεν συμβαίνει συχνά η χώρα μας να πρωτοπορεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει την ευκαιρία σε τελικούς καταναλωτές να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ. Οι πολίτες έτσι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, μακριά από την παρωχημένη λογική των ορυκτών καυσίμων που τους περιορίζει σε παθητικούς καταναλωτές”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Πλέον η ΔΕΗ δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία ώστε να μην πρωταγωνιστήσει η ίδια στην κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας, παράλληλα βοηθώντας έμπρακτα τα ευάλωτα νοικοκυριά να καταπολεμήσουν οριστικά την ενεργειακή φτώχεια”, συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Η Greenpeace χαιρετίζει την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και την καλεί να ολοκληρώσει ταχύτατα το θεσμικό πλαίσιο με τη δημοσίευση των απαραίτητων υπουργικών και κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης