Έντονες διεργασίες ενόψει του market test και του πακέτου (35%) των ΕΛΠΕ
Τα επενδυτικά σχέδια και τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου ανέλυσαν χθες 11/12/2017 στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη οι κ.κ. Εμμαννουήλ Παναγιωτάκης και Γρηγόρης Στεργιούλης.
Για πρώτη φορά η παρουσίαση των κινήσεων της ΔΕΗ στο Φορουμ της Capital Link έγινε με κλεισμένη συμφωνία με τους Θεσμούς για πώληση μιονάδων.
Η ΔΕΗ έχει δύο άξονες, όπως αναφέρθηκε, ο ένας αφορά στην πώληση των λιγνιτικών και ο δεύτερος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Ο στόχος για προβολή του προγράμματος πώλησης λιγνιτικών μονάδων στις ΗΠΑ βρισκόταν στα αρχικά πλάνα της ΔΕΗ, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν μεγάλες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς παράγονται περισσότεροι από 70 εκατ τόνοι σε ετήσια βάση και είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μετά την Γερμανία.
Το μεγαλύτερο ορυχείο Freedom Mine βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα και τα 5 μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία είναι τα εξής: Robert W Scherer Power Plant με 3,520 ΜW, Gibson Generating Station με 3,340 MW, Monroe με 3,280 MW, Βowen με 3,202 ΜW και John E Amos με 2,933 MW.
Υπάρχουν φυσικά και άλλα, σε γενικές γραμμές θα απαιτηθούν πολύ ευνοικές προυποθέσεις για να καταθέσει αμερικανικό λιγνιτωρυχείο δεσμευτικές προτάσεις για την Ελλάδα.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποεπένδυση που υπάρχει σε συνδυασμό με το ενεργειακό έλλειμμα που θα προκύψει αν βγουν από το σύστημα Αμύνταιο και Καρδιά καθιστούν τον λιγνίτη ακόμα και τώρα υπολογίσισμο σαν επένδυση και αναγκαίο για την ελληνική οικονομία.
Τα ερωτήματα που βάζουν οι ξένοι είναι οι όροι, οι προυποθέσεις και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.
Παράλληλα αναπτύχθηκε το πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές, όπου και εκεί η ΔΕΗ αναζητεί συμμάχους για επεκτατικές κινήσεις και στα ευρύτερα Βαλκάνια.
Ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ και τους στόχους για τους υδρογονάνθρακες.
Τα Ελληνικά Πετρέλεια εξάλλου αποτελούν και στόχο του χρηματοοικονομικού τομέα, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες για πώληση του πακέτου του δημοσίου του 35% ή μικροτέρου ποσοστού αυτού.
Κατεδείχθη ότι ο ο ενεργειακός τομέας εξασφαλίζει στρατηγικές προοπτικές για την Ελλάδα και διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες.
Παρά το γεγονός ότι για την ΔΕΗ είναι πρώιμο να εκδηλωθεί αξιόπιστο ενδιαφέρον πριν ανακοινωθούν οι επίσημες προδιαγραφές του διαγωνισμού και υπάρξει εικόνα και των αποτιμήσεων, η "παλιά οικονομία" των ΗΠΑ μπορεί υπό όρους να εξετάσει τις προοπτικές των πακέτων που θα βγουν προς πώληση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα έχουν βρεθεί επίλεκτα μέλη της ΡΑΕ που λαμβάνουν μέρος σε επενδυτικό φόρουμ.
Οι Κινέζοι παραμένουν φαβορί αν φυσικά οι Βρυξέλλες επιβεβαιώσουν τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει στους Έλληνες παράγοντες για πράσινο φως, όμως ενδέχεται να κατέβουν και σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Όλες οι κινήσει αυτές αποτελούν μια εντατική προεργασία για το market test και αναζήτηση επενδυτικών επαφών, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει ανταπόκριση όσο το δυνατόν ισχυρότερων παικτών σε πρώτη φάση , με δεδομένο ότι το market test θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.
Ο CEO των ΕΛΠΕ στην Capital Link
«Εφαλτήριο για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο τομέας της Ενέργειας, ο οποίος σήμερα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την τοποθέτησή του στο 19ο συνέδριο Capital Link με θέμα «Η Ελλάδα ως Ενεργειακή Πύλη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει την βούληση και διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η χώρα σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και αναβαθμισμένη πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ.
Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που επιφέρουν τα πολυσύνθετα ενεργειακά projects που έχουν δρομολογηθεί για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και αφορούν:
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη εκτίναξη των επενδύσεων για δημιουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στις «σοβαρές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο», κάνοντας λόγο για εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα ισχυροποιήσει στρατηγικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.
«Στις αρχές του 2019 αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο ύστερα και από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που διεξήγαγε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison, ενώ το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, αλλά και ανοικτά της Κρήτης όπου καταθέσαμε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την TOTAL και την ExxonMobil» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς του κλάδου είναι ενδεικτικό και των προσδοκιών που υπάρχουν.
Μάλιστα, όπως είπε, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ανακαλύψεις στη Λεκάνη της Λεβαντίνης ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλές δεκαετίες.
Ο κ. Στεργιούλης παρουσίασε τις ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά την τελευταία τριετία, με τα αναμενόμενα EBITDA για το 2017 να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ και την συνολική παραγωγή να κινείται σε ιστορικά υψηλά, αναφέρθηκε στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του Ομίλου στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, στην ενίσχυση των συνεργασιών του με κρατικούς φορείς πετρελαίου και μεγάλες διεθνείς εταιρείες, στην ανάπτυξη των συμμετοχών που διαθέτει στους κλάδους Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη διαρκή ενσωμάτωση καινούργιων τεχνολογιών και τη διάχυση της νέας τεχνογνωσίας στο πλαίσιο του συντελούμενου ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα παραμείνουν ένας κυρίαρχος ενεργειακός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων & υπηρεσιών σε όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους Συνέδρους του στο 19ου Ετήσιου Capital Link, ο κ. Στεργιούλης τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Τώρα που η χώρα προσπερνά τον σκόπελο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αξιοποιεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και οικοδομεί ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες, έφτασε και η ώρα για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, οι καταρτισμένοι νέοι επιστήμονες που έχουν λάβει κορυφαία εκπαίδευση».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργιούλης, σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει σημαδευτεί από την κρίση και την κατάρρευση του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης και εν μέσω ραγδαίων μετασχηματισμών και δομικών ανισορροπιών διεθνώς, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά καραδοκούν και σημαντικές ευκαιρίες, ο νέος επιχειρηματικός σχεδιασμός για τη χώρα θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ενσωματώσουν γνώση, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
«Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος, θα πρέπει να στηρίξουμε όλους όσους σκοπεύουν να επενδύσουν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αφήσουν τα κέρδη τους στη χώρα», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ.
O κ. Παναγιωτάκης
Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ--ΜΠΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι ραγδαίες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον ενώ πρόσθεσε πως η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση και την ανάδειξή της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά.
«Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης "έξυπνων" μετρητών».
Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, Πστην ομιλία του τόνισε ότι: «Οι εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι ραγδαίες.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδος, η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση καθώς και την ανάδειξής της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά. Για το σκοπό αυτό, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση».
www.worldenergynews.gr
Για πρώτη φορά η παρουσίαση των κινήσεων της ΔΕΗ στο Φορουμ της Capital Link έγινε με κλεισμένη συμφωνία με τους Θεσμούς για πώληση μιονάδων.
Η ΔΕΗ έχει δύο άξονες, όπως αναφέρθηκε, ο ένας αφορά στην πώληση των λιγνιτικών και ο δεύτερος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Ο στόχος για προβολή του προγράμματος πώλησης λιγνιτικών μονάδων στις ΗΠΑ βρισκόταν στα αρχικά πλάνα της ΔΕΗ, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν μεγάλες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς παράγονται περισσότεροι από 70 εκατ τόνοι σε ετήσια βάση και είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μετά την Γερμανία.
Το μεγαλύτερο ορυχείο Freedom Mine βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα και τα 5 μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία είναι τα εξής: Robert W Scherer Power Plant με 3,520 ΜW, Gibson Generating Station με 3,340 MW, Monroe με 3,280 MW, Βowen με 3,202 ΜW και John E Amos με 2,933 MW.
Υπάρχουν φυσικά και άλλα, σε γενικές γραμμές θα απαιτηθούν πολύ ευνοικές προυποθέσεις για να καταθέσει αμερικανικό λιγνιτωρυχείο δεσμευτικές προτάσεις για την Ελλάδα.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποεπένδυση που υπάρχει σε συνδυασμό με το ενεργειακό έλλειμμα που θα προκύψει αν βγουν από το σύστημα Αμύνταιο και Καρδιά καθιστούν τον λιγνίτη ακόμα και τώρα υπολογίσισμο σαν επένδυση και αναγκαίο για την ελληνική οικονομία.
Τα ερωτήματα που βάζουν οι ξένοι είναι οι όροι, οι προυποθέσεις και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.
Παράλληλα αναπτύχθηκε το πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές, όπου και εκεί η ΔΕΗ αναζητεί συμμάχους για επεκτατικές κινήσεις και στα ευρύτερα Βαλκάνια.
Ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ και τους στόχους για τους υδρογονάνθρακες.
Τα Ελληνικά Πετρέλεια εξάλλου αποτελούν και στόχο του χρηματοοικονομικού τομέα, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες για πώληση του πακέτου του δημοσίου του 35% ή μικροτέρου ποσοστού αυτού.
Κατεδείχθη ότι ο ο ενεργειακός τομέας εξασφαλίζει στρατηγικές προοπτικές για την Ελλάδα και διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες.
Παρά το γεγονός ότι για την ΔΕΗ είναι πρώιμο να εκδηλωθεί αξιόπιστο ενδιαφέρον πριν ανακοινωθούν οι επίσημες προδιαγραφές του διαγωνισμού και υπάρξει εικόνα και των αποτιμήσεων, η "παλιά οικονομία" των ΗΠΑ μπορεί υπό όρους να εξετάσει τις προοπτικές των πακέτων που θα βγουν προς πώληση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα έχουν βρεθεί επίλεκτα μέλη της ΡΑΕ που λαμβάνουν μέρος σε επενδυτικό φόρουμ.
Οι Κινέζοι παραμένουν φαβορί αν φυσικά οι Βρυξέλλες επιβεβαιώσουν τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει στους Έλληνες παράγοντες για πράσινο φως, όμως ενδέχεται να κατέβουν και σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Όλες οι κινήσει αυτές αποτελούν μια εντατική προεργασία για το market test και αναζήτηση επενδυτικών επαφών, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει ανταπόκριση όσο το δυνατόν ισχυρότερων παικτών σε πρώτη φάση , με δεδομένο ότι το market test θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.
Ο CEO των ΕΛΠΕ στην Capital Link
«Εφαλτήριο για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο τομέας της Ενέργειας, ο οποίος σήμερα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την τοποθέτησή του στο 19ο συνέδριο Capital Link με θέμα «Η Ελλάδα ως Ενεργειακή Πύλη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει την βούληση και διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η χώρα σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και αναβαθμισμένη πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ.
Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που επιφέρουν τα πολυσύνθετα ενεργειακά projects που έχουν δρομολογηθεί για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και αφορούν:
- Αγωγούς για τη μεταφορά ΦΑ, που είναι είτε υπό κατασκευή, είτε σε φάση διερεύνησης, από χώρες εκτός Ε.Ε. (Τrans Adriatic, Ionian Adriatic, East Med, Poseidon), καθώς και αγωγούς διασύνδεσης μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε. (IGB, IBR, ITB, IBS, IRH).
- Διασύνδεση των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, καθώς και μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε.
- Κατασκευή νέων Αποθηκευτικών Χώρων για LNG σε Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Κροατία.
- Αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Ρεβυθούσας.
- Χρήση παλαιών φυσικών αποθηκευτικών χώρων, καθώς και αξιοποίηση πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη εκτίναξη των επενδύσεων για δημιουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στις «σοβαρές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο», κάνοντας λόγο για εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα ισχυροποιήσει στρατηγικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.
«Στις αρχές του 2019 αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο ύστερα και από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που διεξήγαγε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison, ενώ το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, αλλά και ανοικτά της Κρήτης όπου καταθέσαμε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την TOTAL και την ExxonMobil» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς του κλάδου είναι ενδεικτικό και των προσδοκιών που υπάρχουν.
Μάλιστα, όπως είπε, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ανακαλύψεις στη Λεκάνη της Λεβαντίνης ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλές δεκαετίες.
Ο κ. Στεργιούλης παρουσίασε τις ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά την τελευταία τριετία, με τα αναμενόμενα EBITDA για το 2017 να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ και την συνολική παραγωγή να κινείται σε ιστορικά υψηλά, αναφέρθηκε στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του Ομίλου στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, στην ενίσχυση των συνεργασιών του με κρατικούς φορείς πετρελαίου και μεγάλες διεθνείς εταιρείες, στην ανάπτυξη των συμμετοχών που διαθέτει στους κλάδους Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη διαρκή ενσωμάτωση καινούργιων τεχνολογιών και τη διάχυση της νέας τεχνογνωσίας στο πλαίσιο του συντελούμενου ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα παραμείνουν ένας κυρίαρχος ενεργειακός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων & υπηρεσιών σε όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους Συνέδρους του στο 19ου Ετήσιου Capital Link, ο κ. Στεργιούλης τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Τώρα που η χώρα προσπερνά τον σκόπελο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αξιοποιεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και οικοδομεί ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες, έφτασε και η ώρα για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, οι καταρτισμένοι νέοι επιστήμονες που έχουν λάβει κορυφαία εκπαίδευση».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργιούλης, σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει σημαδευτεί από την κρίση και την κατάρρευση του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης και εν μέσω ραγδαίων μετασχηματισμών και δομικών ανισορροπιών διεθνώς, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά καραδοκούν και σημαντικές ευκαιρίες, ο νέος επιχειρηματικός σχεδιασμός για τη χώρα θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ενσωματώσουν γνώση, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
«Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος, θα πρέπει να στηρίξουμε όλους όσους σκοπεύουν να επενδύσουν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αφήσουν τα κέρδη τους στη χώρα», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ.
O κ. Παναγιωτάκης
Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ--ΜΠΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι ραγδαίες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον ενώ πρόσθεσε πως η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση και την ανάδειξή της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά.
«Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης "έξυπνων" μετρητών».
Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, Πστην ομιλία του τόνισε ότι: «Οι εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι ραγδαίες.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδος, η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση καθώς και την ανάδειξής της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά. Για το σκοπό αυτό, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση».
www.worldenergynews.gr