Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Moody's: Πλήγμα στο ΑΕΠ των νησιωτικών κρατών από την κλιματική αλλαγή – Μεταξύ αυτών η Κύπρος

Moody's: Πλήγμα στο ΑΕΠ των νησιωτικών κρατών από την κλιματική αλλαγή – Μεταξύ αυτών η Κύπρος
Η Moody's προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μικρά νησιωτικά κράτη
Οι βαρυσήμαντες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες των μικρών νησιωτικών κρατών, μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, κάνοντας μάλιστα λόγο και για σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένες χώρες, μακροπρόθεσμα.
Ο οίκος επισημαίνει πως τα κράτη-νησιά είναι επιρρεπή στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να γίνουν αισθητές μέσω καταιγίδων και πλημμυρών, αλλά και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Η Moody's έχει εντοπίσει 18 νησιωτικά μικρά κράτη που είναι ως ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αλλαγή του κλίματος:
Μακάο (Aa3, σταθερό), Σαιντ Μάαρτεν (Baa2, προοπτικές υπό εξέταση), Βερμούδες (A2 σταθερές), Νήσοι Κέιμαν (Aa3, σταθερό), Μαλδίβες (Β, σταθερό), Μάλτα (Caa3, σταθερό), Σιγκαπούρη (Aaa, σταθερό), Μπαχρέιν (Β1 αρνητικό), Χονγκ Κονγκ (Aa2, σταθερό), Μαυρίκιος (Baa1, σταθερό), Τρινιντάντ και Τομπάγκο (Ba1, σταθερό), Κύπρος(Ba3, θετικό), Τζαμάικα (Β3, σταθερό), Μπαχάμες (Baa3, αρνητικό), Φίτζι (Ba3, σταθερό) και Νησιά του Σολομώντα (Β3, σταθερό).
(Σε παρένθεση η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και το outlook).
Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις των αναλυτών, το ΑΕΠ των μικρών νησιών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% έως το 2030, σε σύγκριση με έναν κόσμο στον οποίο δε θα υπήρχε κλιματική αλλαγή.
Το παραπάνω εξηγείται μέσω του μικρότερου όγκου επενδύσεων, τις καταστροφές κλπ.
Η Κύπρος, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, η Σιγκαπούρη και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι λιγότερα ευάλωτα κράτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς το μικρότερο μερίδιο της γεωργίας και του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα, η μεγαλύτερη οικονομική ποικιλομορφία και οι ευνοϊκότερες γεωγραφικές τοποθεσίες, συνεπάγονται χαμηλότερη έκθεση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης