Ενέργεια

Σε… θέσεις μάχης οι «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου ενόψει των επικείμενων αλλαγών σε λιανική και χονδρική

Σε… θέσεις μάχης οι «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου ενόψει των επικείμενων αλλαγών σε λιανική και χονδρική
Η δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τη διάθεση ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου αναμένεται να συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από προμηθευτές όσο και από επιλέγοντες καταναλωτές
Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε επίπεδο λιανικής από την 1η Ιανουαρίου του 2018, θα ισχύει για όλους τους καταναλωτές η δυνατότητα επιλογής προμηθευτή, ενώ πολύ σύντομα η ΔΕΠΑ αναμένεται να χάσει σημαντικό μερίδιο στη λιανική, μέσω της αναδιάταξης των συμμετοχών της στις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Ταυτόχρονα στη χονδρική αγορά η Προμηθέας Gaz του ομίλου Κοπελούζου εδραιώνει τη θέση της.
Έχοντας αποσπάσει από τη ΔΕΠΑ μερίδιο της τάξης του 20% για το 2017, αυτήν την περίοδο συζητά με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και εταιρίες προμήθειας αερίου, οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε προετοιμάζονται για τη νέα αγορά που θα ανοίξει από την αρχή του νέου έτους.
Στόχος της Προμηθέας Gaz είναι να διατηρήσει το μερίδιο που ήδη κατέχει και βεβαίως να το αυξήσει σταδιακά, συμβολαιοποιώντας ποσότητες άνω του 1 δισ. κυβικών μέτρων για το 2018.  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αν και οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν ποσότητες αερίου για το 2018 έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και προς τη δημοπρασία που διενεργεί η ΔΕΠΑ αύριο Πέμπτη 30/11 για τη διάθεση ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Σε δύο φάσεις η αυριανή δημοπρασία

Η δημοπρασία πραγματοποιείται σε δυο φάσεις, ξεκινά στις 12 το μεσημέρι και σε αυτή έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν κάτοχοι άδειας προμήθειας αερίου αλλά και επιλέγοντες καταναλωτές.
Κατά την 1η φάση, η οποία θα διεξαχθεί από τις 12:00 έως τις 12:30, θα διατεθεί προς πώληση για το έτος 2018 συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.519.783.897 KWh, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο κάτοχοι άδειας προμήθειας όσο και επιλέγοντες καταναλωτές.
Η συνολική ποσότητα του φυσικού αερίου θα διατεθεί σε 50.000 μερίδια των 50.396 KWh το καθένα.
Κατά την 2η φάση της δημοπρασίας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 13:30 έως τις 14:00, θα διατεθεί προς πώληση για το έτος 2018 συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 1.763.848.728 KWh.
Στη συγκεκριμένη φάση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο κάτοχοι άδειας προμήθειας.
Το σύνολο της προαναφερόμενης ποσότητας θα διατεθεί σε 50.000 τμήματα των 35.277 KWh το καθένα.
Η ενδεικτική τιμή εκκίνησης κάθε μεριδίου φυσικού αερίου είναι 1.193,19 δολάρια και το βήμα βελτίωσης των προσφορών των συμμετεχόντων θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε 5,04 δολάρια ή 0,1 δολ/1.000 kWh.
Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης παραμείνει τυχόν αδιάθετη ποσότητα, αυτή θα κατανεμηθεί αναλογικά μόνο σε κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος κατακύρωσε τη μέγιστη διεκδικήσιμη ποσότητα κατά την 1η φάση, εφόσον φυσικά επιθυμεί την αγορά επιπλέον ποσότητας.
Η συμπληρωματική αυτή ποσότητα θα συμβολαιοποιείται με την τιμή κατακύρωσης που επέτυχε ο συγκεκριμένος συμμετέχον της 1ης φάσης.
Σε περίπτωση που παραμένει αδιάθετη ποσότητα στη 2η φάση, αυτή θα συμπεριληφθεί ισόποσα επιμεριζόμενη στις προς διάθεση ποσότητες των τριμηνιαίων δημοπρασιών που αφορούν στο έτος 2018.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των ανακατατάξεων που αναμένονται στην αγορά θεωρείται μάλλον απίθανο να μείνουν αδιάθετες ποσότητες στην αυριανή δημοπρασία.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης