Ενέργεια

Εκτός συμφωνίας η Φινλανδία – Προχωρεί το νέο σκανδιναβικό μοντέλο εξισορρόπησης της ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός συμφωνίας η Φινλανδία – Προχωρεί το νέο σκανδιναβικό μοντέλο εξισορρόπησης της ηλεκτρικής ενέργειας
Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία προχωρούν τα σχέδια τους για ένα νέο σύστημα εξισορρόπησης της προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, αφήνοντας εκτός τη Φινλανδία μετά τη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Η Φινλανδία και οι τρεις Σκανδιναβικές χώρες διαθέτουν εμπορική δύναμη στην σκανδιναβική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όταν υπάρχει έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, τα δίκτυα πρέπει να συνεργάζονται  προκειμένου να εξομαλύνουν τις ροές.
Νωρίτερα φέτος, οι σκανδιναβικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων πρότειναν τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία, μια αλλαγή που εκτιμούν ότι θα διασφαλίσει τη μελλοντική αξιοπιστία της προσφοράς καθώς η ζήτηση αυξάνεται.
Η Φινλανδία αντιτίθεται στην ιδέα, λέγοντας ότι είναι παράνομη βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέντε μήνες διαπραγματεύσεων απέτυχαν να βρουν μια λύση.
Απορρίπτοντας ένα βέτο, η Φινλανδία ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει λόγο για το ποιος παράγει την εξισορροπητική δύναμη, ενδεχομένως ευνοώντας τους σκανδιναβικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι φινλανδοί τείνουν να είναι ακριβότεροι.
Εάν το Σκανδιναβικό σχέδιο κερδίσει την έγκριση της ΕΕ, θα μπορούσε να δυσχεράνει τη Φινλανδία να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ζήτησης.
Ο διαχειριστής δικτύου της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη 28/11 την απόφαση να προχωρήσει χωρίς τη Φινλανδία.
"Στο νέο σκανδιναβικό μοντέλο εξισορρόπησης ... Η Svenska Kraftnat (διαχειριστής του νορβηγικού δικτύου) και η Statnett θα διατηρήσουν τον σημερινό συντονιστικό ρόλο για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Svenska Kraftnat.
"Λυπούμαστε που η Fingrid αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη νέα συνεργασία ... οι σκανδιναβικοί TSOs (φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς) επιδιώκουν συνεργασία, όχι απομόνωση", πρόσθεσε.
Η Fingrid θα υποβάλει τη δική της πρόταση με την οποία θα προτείνει να διατηρηθεί το σημερινό σκανδιναβικό σύστημα αμετάβλητο για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Asta Sihvonen-Punkka στο Reuters.
Η Φινλανδία εισάγει έως και το ένα πέμπτο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής της χειμερινής ζήτησης  και το γεγονός  ότι μπορεί να μείνει μόνη της μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού που είναι κρίσιμη για τον βιομηχανικό της κλάδο που καταναλώνει ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης