Ενέργεια

Μπουλαξής (Πρόεδρος ΡΑΕ): Ενεργειακή κρίση στον ορίζοντα - Ποια είναι τα μέτρα που επιβαρύνουν τους ιδιώτες παρόχους

Μπουλαξής (Πρόεδρος ΡΑΕ): Ενεργειακή κρίση στον ορίζοντα - Ποια είναι τα μέτρα που επιβαρύνουν τους ιδιώτες παρόχους
Η ΡΑΕ προχωρεί την ενεργοποίηση του ειδικού όρου που περιλαμβάνεται στις άδειες όλων των μονάδων φυσικού αερίου να διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο ή να έχουν αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου
Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων επάρκειας του ενεργειακού συστήματος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών προχωρεί η ΡΑΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αρχής, Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.
Ο κ. Μπουλαξής εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος καθώς όπως είπε έχει στα χέρια του μελέτες επικινδυνότητας, οι οποίες δείχνουν ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί μέτρα. Σημείωσε ότι η περσινή εμπειρία της ενεργειακής κρίσης ενδέχεται να επαναληφθεί και ίσως φέτος τα πράγματα να είναι χειρότερα καθώς τα αποθέματα νερού των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι χαμηλότερα από πέρυσι, τα πυρηνικά της Γαλλίας συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, ενώ ανάλογα είναι τα επίπεδα επάρκειας των γειτονικών χωρών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα κ. Μπουλαξής ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ προχωρεί την ενεργοποίηση του ειδικού όρου που περιλαμβάνεται στις άδειες όλων των μονάδων φυσικού αερίου να διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο ή να έχουν αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι πέντε μονάδες φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) εφόσον τους ζητηθεί ενώ άλλες έξι μονάδες προκειμένου να έχουν αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου, καλούνται να βρουν και να ενοικιάσουν πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου το οποίο θα δέσει αρόδο της Ρεβυθούσας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα λειτουργήσει ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, το επιπλέον κόστος της λειτουργίας των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο θα καλυφθεί από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ενώ οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής έχουν συμφωνήσει ήδη με την ΔΕΠΑ να φέρει για λογαριασμό του το πλοίο ώστε να ικανοποιηθεί ο όρος της άδειά στους για το κρίσιμο δίμηνο του χειμώνα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται μέτρα και σε επίπεδο αγοράς και συγκεκριμένα μειώνονται τα όρια ανοχής στην εξισορρόπηση των φορτίων και αυξάνεται το όριο του αερίου εξισορρόπησης.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι εταιρείες πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τους προμηθευτές τους για το 80% της πλήρους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και για το 100% του αερίου που θα προμηθευτούν οι εταιρείες παροχής αερίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται κυρώσεις. Επίσης έχει δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να έχει διαθέσιμες όλες τις λιγνιτικές μονάδες της, ενώ διαθέσιμος αναμένεται να είναι και ο μηχανισμός της διακοψιμότητας.
Κλείνοντας ο κ. Μπουλαξής σημείωσε ότι κατά την περυσινή ενεργειακή κρίση χρειάστηκε να καταναλωθεί πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού 200 GW. Το επιπλέον κόστος δηλαδή ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ. «Ελπίζουμε να μην έχουμε αυτό το επιπλέον κόστος φέτος με τα μέτρα που λαμβάνουμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης