Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Αλλαγή στρατηγικής για τον ΔΕΣΦΑ - Θέλουν να παραμείνουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή

ΕΛΠΕ: Αλλαγή στρατηγικής για τον ΔΕΣΦΑ - Θέλουν να παραμείνουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή
Ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ από τη ρουμανική Transgaz, αλλά και τη βελγική Fluxys.
Σε αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά το χειρισμό του μεριδίου τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, προσανατολίζονται τα Ελληνικά Πετρέλαια μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Socar. 
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ομίλου εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να διαθέσει προς πώληση μερίδιο μετοχών του ΔΕΣΦΑ, μικρότερο του 35% που κατέχει συνολικά, καθώς εκτιμά ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν είχε εγκριθεί η πώληση του μεριδίου των ΕΛΠΕ στη Socar μαζί με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ θεωρεί ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει πλέον σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τον ΔΕΣΦΑ στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, του δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικά τις δραστηριότητες του και να αυξήσει τα έσοδα του. 
Αυτό σύμφωνα με την ανάλυση της διοίκησης των ΕΛΠΕ θα αυξήσει και τη μερισματική απόδοση του ΔΕΣΦΑ, γεγονός που επιβάλει την διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο του Διαχειριστή.  
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η διοίκηση των ΕΛΠΕ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον μεγαλομέτοχο του ομίλου δηλαδή την Paneuropean του ομίλου Λάτση, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική που θα επιτρέπει τη διατήρηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και διάθεση προς πώληση ποσοστού μικρότερου του 35%.

Η στάση των ΕΛΠΕ δημιουργεί νέα δεδομένα 

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον εγκριθεί από τον όμιλο Λάτση που ελέγχει ποσοστό άνω του 45% στα ΕΛΠΕ, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Socar.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα ΕΛΠΕ με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους στις 30 Ιανουαρίου του 2012 είχαν εγκρίνει τη σύναψη Μνημονίου Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μεριδίου τους στο ΔΕΣΦΑ και εν συνεχεία το Σεπτέμβριο του 2013 με νέα απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης ενέκριναν την πώληση της συμμετοχής τους στη Socar.
Μάλιστα στη δεύτερη αυτή απόφαση τα ΕΛ-ΠΕ σημείωναν ότι πρόκειται για  μειοψηφική συμμετοχή σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλής έντασης κεφαλαίου, με  αυξημένες ανάγκες  νέων  επενδύσεων  και  με  ρυθμιζόμενη  απόδοση, ότι η  δραστηριότητα  μεταφοράς  αερίου  δεν  προσφέρει  συνέργειες με τις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου ΕΛΠΕ, ότι η μειοψηφική  συμμετοχή  προσφέρει  περιορισμένα  δικαιώματα  εκπροσώπησης  στα όργανα διοίκησης του ΔΕΣΦΑ.
Στην ίδια απόφαση τα ΕΛΠΕ ανέφεραν ακόμη ότι η αξία  για  τον  όμιλο προκύπτει από τα μερίσματα που διανέμει ο ΔΕΣΦΑ και ότι το  κόστος  δανεισμού είναι  υψηλότερο από τα μερίσματα που εισπράττουν τα ΕΛΠΕ  από το ΔΕΣΦΑ.  
Εφόσον υπάρξει έγκριση της νέας στρατηγικής από τον όμιλο Λάτση, οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν και πάλι από τη γενική συνέλευση του ομίλου. 

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης 

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών οι οποίοι απαιτούσαν ταχεία ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ έχοντας μάλιστα συμπεριλάβει τη σχετική δέσμευση στο Μνημόνιο. 
Έτσι στο Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει τους λόγους του ναυαγίου και παράλληλα να παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες βεβαίως θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές. 
Τα σενάρια που έχουν μπει στο τραπέζι μιλούν είτε για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, είτε για τροποποίηση των όρων του προηγούμενου. 
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση μέσω επιστολών για την υποβολή προσφορών στις εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον προηγούμενο διαγωνισμό ο οποίος είχε αναδείξει τη Socar ως πλειοδότη. 

Ενδιαφέρον από Fluxys και Transgaz 

Άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν η βελγική Fluxys παραμένει, ενώ στο παιχνίδι φαίνεται ότι έχει εισέλθει και ρουμανικής Transgaz     
Την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο την πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Θέση η οποία ενισχύεται έναντι των δανειστών στην περίπτωση που τα ΕΛΠΕ αποφασίσουν να μην διαθέσουν προς πώληση το σύνολο του δικού τους μεριδίου. Άλλωστε υπό δημόσιο έλεγχο βρίσκεται μόνο το 31% του ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει μόνο γι΄ αυτό. 
Όπως έχει γράψει το World Energy News, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει διαβούλευση με τους πιστωτές, προκειμένου να καθοριστεί αν θα υπάρξει ένας νέος διαγωνισμός ή θα αλλάξουν οι όροι του τρέχοντος. 
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Natural Gas Europe, η Socar επιθυμεί να λάβει μέρος και στο νέο διαγωνισμό, καθώς εκτιμά ότι το τίμημα αυτή τη φορά θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης