Ενέργεια

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα (22/11) στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες – «Καταιγίδα» μετακινήσεων στελεχών της ΔΕΗ ενόψει της πώλησης μονάδων

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα (22/11) στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες – «Καταιγίδα» μετακινήσεων στελεχών της ΔΕΗ ενόψει της πώλησης μονάδων
Στις επαφές που θα έχει ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλος ενδεχομένως να «κλειδώσει» και η ακριβής ημερομηνία για την πραγματοποίηση του market test
Σήμερα στις Βρυξέλλες κρίνεται η οριστική συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει παράλληλα να μπει στη συμφωνία και η παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς όπως επίσης και η δυνατότητα πώλησής τους ανεξάρτητα εάν η ισχύς των δύο σταθμών θα προσμετρηθεί στην ποσόστωση του 40% που προβλέπει το μνημόνιο.
Από χθες Τρίτη (21/11) βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα με την DGcomp κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Η βασική συμφωνία σε σχέση με το ποιες μονάδες θα διατεθούν σε τρίτους έχει σχεδόν κλείσει, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό που η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σήμερα στις Βρυξέλλες είναι το αίτημά της για παράταση της λειτουργίας του Αμυνταίου και της Καρδιάς μέχρι το 2022 έναντι του 2019 και στόχο την αναζήτηση επενδυτή για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους και πέραν του 2022.
Στη συνάντηση των Βρυξελλών αναμένεται - εκτός απροόπτου πάντα - να «κλειδώσει» και η ακριβής ημερομηνία για το market test που θα περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και τον ΑΗΣ Μελίτης (μονάδα εν λειτουργία και την άδεια για νέα μονάδα) μαζί με τα ορυχεία Βεύης, Αχλάδας, Μεγαλόπολης και πιθανότητα και το ορυχείο Κλειδί, ενώ θα συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με τους εργαζόμενους στις εν λόγω μονάδες και ορυχεία.

Προβληματισμός για τις μετακινήσεις στελεχών

Τις εξελίξεις παρακολουθούν με αγωνία και ανησυχία οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενώ πρόσθετη αναστάτωση δημιουργεί η αξιολόγηση και μετακίνηση στελεχών που προχωρά παράλληλα με τις διεργασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Μετά τη μετακίνηση του κ. Κώστα Θεοδωρίδη από τη θέση του διευθυντή ορυχείων του Νοτίου Πεδίου στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας Βορείου Ελλάδας για την οποία η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε σοβαρά ερωτηματικά κάνοντας λόγο για απαξίωση του μεγαλύτερου ορυχείου των Βαλκανίων που τροφοδοτεί τον εμβληματικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου, μία ακόμη μετακίνηση στελέχους του ίδιου σταθμού ήρθε να ενισχύσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πρόκειται για τον διευθυντή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κ. Τζανούλα, ο οποίος μετακινήθηκε στη θέση του διευθυντή διαχείρισης ενέργειας από την οποία έφυγε έπειτα από αίτημα του ιδίου ο κ. Ανδρέας Μηταφίδης.
Τα ερωτήματα που διατυπώνονται από πλευράς συνδικαλιστών είναι το κατά πόσο οι εν λόγω μετακινήσεις, αλλά και όσες ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης των στελεχών στη βάση των νέων αναγκών που διαμορφώνουν για την επιχείρηση οι συνθήκες του ολοένα και πιο έντονου ανταγωνισμού ή αποτέλεσμα «προσωπικών» επιλογών του επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη στη βάση του βολέματος ημετέρων.
«Είναι σαν να παίρνεις κάποιον από θωρακισμένο άρμα στρατού και να τον πηγαίνεις στη διεύθυνση πληροφορικής του στρατού», σχολιάζει χαρακτηριστικά συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ για την μετακίνηση του κ. Θεοδωρίδη από το ορυχείο του Ν. Πεδίου, ερμηνεύοντας την αντίδραση του συνδικάτου στην συγκεκριμένη περίπτωση και διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς σοβαρές ενστάσεις για τα κίνητρα της συγκεκριμένης επιλογής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των στελεχών της επιχείρησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης του κ. Παναγιωτάκη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητά της, όπως διατυπώθηκε για πρώτη φορά κατά το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις αρχές του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης