Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χρονική μετάθεση για τις δεσμευτικές προσφορές των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ – Πιθανώς τέλη Ιανουαρίου η υποβολή τους

Χρονική μετάθεση για τις δεσμευτικές προσφορές των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ – Πιθανώς τέλη Ιανουαρίου η υποβολή τους
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η 22α Δεκεμβρίου είχε οριστεί ως ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές υποστηρίζουν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές των υποψήφιων επενδυτών με τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της ενημερωτικής διαδικασίας που προβλέπει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή, ενώ ανοιχτό φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο παράτασης του διαγωνισμού για περίπου ένα μήνα δηλαδή έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της κοινοπραξίας των τεσσάρων ευρωπαϊκών διαχειριστών Snam – Fluxys - Enagas – Gasunie, καθώς και της ισπανικής Regasificatora del Noroeste (Reganosa) οι οποίοι έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υποψήφιων επενδυτών όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.
Οι επαφές αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί ακροθιγώς χωρίς να έχει ζητηθεί επισήμως το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους  στην Αθήνα είχαν θέσει θέμα ταχείας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ με ορίζοντα το τέλος του έτους.
Αυτό ήταν και ο λόγος άλλωστε που ως καταρχήν ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει προσδιοριστεί η 22α Δεκεμβρίου 2017.
Ωστόσο όπως φαίνεται οι υποψήφιοι επενδυτές χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ήδη ακούγονται κάποια αιτήματα παράτασης.

Σε περίπτωση που τελικώς υποβληθεί και γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν του ενός μηνός, δηλαδή ως τα τέλη Ιανουαρίου 2018.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μία ενδιάμεση ημερομηνία, αυτή της 11ης Ιανουαρίου, η οποία  σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες  συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, τελικά δεν φαίνεται να διευκολύνει τους επενδυτές, καθώς οι εορτές και οι αργίες των Χριστουγέννων περιορίζουν τα χρονικά περιθώρια για την απαραίτητη προετοιμασία.  

Πρόσληψη αποτιμητών

Προκειμένου δε να μην χάνεται χρόνος αλλά και για να μην είναι η ελληνική πλευρά αιτία της όποιας καθυστέρησης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης δύο ανεξάρτητων αξιολογητών για την αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ.
Σε ανεξάρτητη αποτίμηση θα προχωρήσουν, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει, και τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35% των μετοχών του Διαχειριστή.
Το δημόσιο πουλά το 31% και θα διατηρήσει το υπόλοιπο 34%.   
Πέραν αυτών πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ των εμπλεκομένων εκφράζεται αισιοδοξία ότι το τίμημα θα πιάσει τουλάχιστον τα 400 εκατ. ευρώ, που είναι και ο πήχης ο οποίος έχει τεθεί από τον προηγούμενο διαγωνισμό αφού η Socar είχε προσφέρει 420 εκατ. ευρώ.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στις 8 Δεκεμβρίου ο ΔΕΣΦΑ γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του σε μια εκδήλωση με τίτλο «10 χρόνια ΔΕΣΦΑ: Δημιουργώντας ένα συνδεδεμένο μέλλον για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα περιλαμβάνει βραδιά όπερας με την “La boeheme” του Giacomo Puccini.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης