Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σχέδιο σωτηρίας με ιδιωτικά κεφάλαια για τον ΑΗΣ Αμυνταίου προωθούν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ – Τι προβλέπει, πως το μεθοδεύουν

Σχέδιο σωτηρίας με ιδιωτικά κεφάλαια για τον ΑΗΣ Αμυνταίου προωθούν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ – Τι προβλέπει, πως το μεθοδεύουν
Η κινεζική εταιρία Shenhua, η οποία έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αμυνταίου
Το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, είναι το κρίσιμο ζήτημα που κρατάει ανοιχτό, για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο ακόμη, το φάκελο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Έχοντας αποδεχθεί ότι στο market test θα ενταχθούν οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η Μελίτη 1 μαζί με την άδεια για τη Μελίτη 2 στη Φλώρινα καθώς και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ΔΕΗ δεν θα απομένει μόνο με το σταθμό του Αγίου Δημητρίου τουλάχιστον έως το 2021 οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα 5.  
Για να γίνει αυτό ο κ. Σταθάκης θα επιδιώξει κατ’ αρχήν, να δοθεί από την Κομισιόν παράταση ζωής για τις δύο μονάδες του Αμυνταίου για 32.000 ώρες, δηλαδή για περίπου τέσσερα χρόνια μετά το 2020.
Παράλληλα επιδιώκει να καταγραφεί γραπτώς στη συμφωνία που θα γίνει με την DGComp, ότι η ΔΕΗ θα έχει την ευελιξία να αποφασίσει για το μέλλον του σταθμού του Αμυνταίου και να μην υποχρεωθεί σε «σβήσιμο» του.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ανανέωση της άδειας λειτουργίας του σταθμού υλοποιώντας την απαιτούμενη περιβαλλοντική αναβάθμιση ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Αναζήτηση επενδυτή

Βεβαίως για να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένη και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η κινεζική Shenhua που έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας τόσο με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο και με τον Όμιλο Κοπελούζου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το σταθμό του Αμυνταίου.
Κεντρικό επιχείρημα του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων είναι οι τέσσερις μονάδες που θα ενταχθούν στο market test ξεπερνούν το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και η συμφωνία θα είναι ετεροβαρής υπέρ των ιδιωτών, ειδικά δε μετά την απόσυρση των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς και αφού η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας προβλέπεται να λειτουργήσει το 2021.
Ένα δεύτερο επιχείρημα στην ίδια κατεύθυνση είναι ότι ο λιγνίτης του ορυχείου της Βεύης που θα συνοδεύει τις μονάδες της Φλώρινας έχει σχεδόν διπλάσια θερμογόνο δύναμη από το λιγνίτη των ορυχείων της περιοχής της Πτολεμαΐδας που απομένουν στη ΔΕΗ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους ιδιώτες επενδυτές σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης