Ενέργεια

Σε άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Κίνδυνος εμπλοκής με τους δανειστές

Σε άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Κίνδυνος εμπλοκής με τους δανειστές
Το ναυάγιο της συμφωνίας ΔΕΣΦΑ - Socar απειλή για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Σε άμεση επαναπροκήρυξη κάποιας μορφής διαγωνισμού προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το νέο γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, μετά το οριστικό ναυάγιο των συζητήσεων με τη Socar.
Η κατάσταση καθίσταται εξαιρετικά περίπλοκη λόγω της συμπερίληψης της συγκεκριμένης υπόθεσης στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 
Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση των δανειστών για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΣΦΑ. 
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σκέψεων του κυβερνητικού επιτελείου, είναι αυτή τη φορά να διατεθεί το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, μαζί με το management. 
 
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛ-ΠΕ 

Τυπικά, το χειρισμό του όλου θέματος έχει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ελέγχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 31% που ανήκει στο δημόσιο και το 35% των ΕΛ-ΠΕ και έχει ενταγμένη τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση στο πρόγραμμα του.
Όσο δε για τα ΕΛ-ΠΕ, ήδη από το 2013 έχουν εκχωρήσει στο Ταμείο τον χειρισμό του μεριδίου τους στο πλαίσιο των διαδικασιών πώλησης.
Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα ΕΛ-ΠΕ θα επανεξετάσουν τη στάση τους, δεδομένου ότι το μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας, η οποία πέραν του ότι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει ιδιώτη μεγαλομέτοχο. 
Έτσι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να κηρύξει άγονο τον προηγούμενο διαγωνισμό και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση της αξίας του ΔΕΣΦΑ, καθώς όπως αποδείχθηκε από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη Socar, η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη στην περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μέσω της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ήταν καθοριστικής σημασίας για το σημερινό ναυάγιο. 

Πως φθάσαμε ως εδώ 

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, από 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ μέσω της τροπολογίας Σκουρλέτη, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ανακτήσιμα έσοδα του Διαχειριστή για την  περίοδο 2006-2015 και να περιοριστεί δραστικά η αύξηση στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, από ένα μέγεθος της τάξης του 68% που θα ήταν με το παλαιό καθεστώς σε περίπου 23%. 
Έτσι η Socar, που το 2013 προσέφερε τίμημα 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπολογίζοντας σε αποδόσεις με βάση το παλαιό σύστημα, αρνήθηκε να αποδεχθεί την αλλαγή ζητώντας να είτε να μειωθεί το τίμημα στα 260 εκατ. ευρώ, είτε να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη. 
Την ίδια θέση εξάλλου υποστήριξε και η ιταλική Snam, που έχει συμφωνήσει να αγοράσει ένα σημαντικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ από τη Socar (από 17% έως και 30%) προκειμένου να αρθεί το προηγούμενο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που ζητούσε να μην μεταβιβαστεί πλειοψηφικό ποσοστό του Διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου σε εταιρία τρίτης, εκτός Ε.Ε, χώρας. 

Πως σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης τις εξελίξεις

Πάντως ο Πάνος Σκουρλέτης του οποίου η τροπολογία δημιούργησε την τελευταία εμπλοκή στην υπόθεση σχολίασε χθες μέσω Twitter ότι «το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar». 
Ο κ. Σκουρλέτης στράφηκε και κατά της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας σε σε δεύτερη ανάρτησή του ότι «φωνάζει η Ν.Δ. γιατί δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο από 400 εκατ. για να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια 829 εκατ. ευρώ…».

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο οι αποφάσεις 

Όπως ήδη έγραψε το World Energy News, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για δυο λόγους: 
Πρώτον, διότι στις συζητήσεις με τη Socar ενεπλάκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Αζέρικης εταιρίας και ανέθεσε στον τότε σύμβουλο του επί οικονομικών θεμάτων και σημερινό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις αποκλείοντας επί της ουσίας τον Πάνο Σκουρλέτη από το χειρισμό της υπόθεσης και 
Δεύτερον, διότι πέραν των άλλων κρίσιμων ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πλέον δημιουργείται ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές θα πρέπει να πειστούν ότι το όποιο νέο σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. 

Η επιχειρηματολογία του Γιώργου Σταθάκη προς τους δανειστές 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, η αναφορά που συμπεριλήφθη στην χθεσινή (30/11) ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «οι εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, διαπιστώθηκε τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.»
Όπως φαίνεται αυτό θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και ο νέος αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης προς τους δανειστές, προκειμένου να πείσει ότι η ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν ανήκει στην ίδια αλλά στους Αζέρους που απαιτούσαν ρυθμίσεις εκτός κοινοτικού δικαίου. 

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης