Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έσχατη προσπάθεια του ΥΠΕΝ να «περάσει» την πρόταση Σταθάκη για τη λίστα λιγνιτικών μονάδων – Τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (6/11) με DGcomp

Έσχατη προσπάθεια του ΥΠΕΝ να «περάσει» την πρόταση Σταθάκη για τη λίστα λιγνιτικών μονάδων – Τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (6/11) με DGcomp
Οι δανειστές έχουν απορρίψει ήδη την πρόταση, ενώ έχουν διαμηνύσει πως σε κάθε περίπτωση το market test θα διεξαχθεί εντός του Νοεμβρίου
Μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της διευθύντριας της DGcomp Σελίν Γκάουερ και του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για το επίμαχο θέμα της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση.
Η εικόνα που μεταφέρεται από ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν επιβεβαιώνει πάντως τις προσδοκίες του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα, όπως εκφράστηκε με δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Το Κόκκινο».
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς οι θεσμοί έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλη παράταση για το market test, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο Νοέμβριο.
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Βερροιόπουλος θα δυσκολευθεί να πείσει την κ. Γκάουερ για την ορθότητα της βελτιωμένης πρότασης Σταθάκη, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί έχει απορριφθεί ήδη από τους θεσμούς.
Η κ. Βερροιόπουλος θα κινηθεί στην πρόταση Σταθάκη όπως κατατέθηκε στους θεσμούς και απορρίφθηκε, για παραμονή της μιας μονάδας της Μεγαλόπολης στη ΔΕΗ και πώληση της μονάδας 4 μαζί με την εν λειτουργία μονάδα της Μελίτης, την άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ, αλλά και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.

Καμία συζήτηση για Αμύνταιο

Η DGcomp πάντως όχι μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο ένταξης στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο του ΑΗΣ Αμυνταίου, αλλά δεν το συζητά καν και αυτό γιατί οι δύο μονάδες του σταθμού έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας μέχρι το 2019 που θα πρέπει να τεθούν σε απόσυρση.
Για τη συνέχιση της λειτουργίας τους απαιτούνται επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Χωρίς το Αμύνταιο, όμως, και με την μία μονάδα της Μεγαλόπολης δεν συμπληρώνεται η ποσόστωση του περίπου 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ για το οποίο η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει σε τρίτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρόταση Σταθάκη είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Το συνολικότερο ωστόσο διακύβευμα για την κυβέρνηση δεν είναι το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν, αλλά εάν στο τέλος της ημέρας θα μπει πωλητήριο και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης