Επιχειρήσεις

Νέα συνεργασία στα σκαριά από τα ΕΛΠΕ με ευρωπαϊκό πετρελαϊκό οίκο

Νέα συνεργασία στα σκαριά από τα ΕΛΠΕ με ευρωπαϊκό πετρελαϊκό οίκο
Το προσεχές διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για τις έρευνες στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, ενώ προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα οικόπεδα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης
Εντός του επομένου δεκαημέρου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total – Edison – ΕΛΠΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας.
Εξάλλου, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται και η οριστικοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ο οποίος ως γνωστόν προωθείται μετά από αίτημα της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ.  
Έτσι η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων συνεχίζεται, με τα ΕΛΠΕ να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αναζήτηση και προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινητικότητα αυτή θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να ανακοινωθεί μια ακόμη μεγάλη συμφωνία των ΕΛΠΕ με εταιρία προερχόμενη από τον ευρωπαϊκό χώρο.  
Χαρακτηριστικές της κινητικότητας των ΕΛΠΕ στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων ήταν και οι αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου  Capital + Vision.
Ο κ. Στεργιούλης έκανε λόγο για σοβαρές προοπτικές ανακάλυψης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διεξήγαγε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison στον Πατραϊκό, οι οποίες εάν πράγματι επαληθευτούν και σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, θα θέσουν την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλά χρόνια.

Πέντε προτάσεις για ανάκαμψη της χώρας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ εξέφρασε τη βούληση του ομίλου να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο το ενεργειακό φάσμα, ενώ παρουσίασε δέσμη πέντε προτάσεων με τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης νέων ενεργειακών επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, απαιτούνται:
•    Νομοθετική, ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα.
•    Πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους και αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών (τραπεζικό σύστημα, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί όπως ΕIB και EBRD, κεφαλαιαγορές).
•    Κοινή λογική και εκμετάλλευση της εμπειρίας άλλων χωρών.
•    Απλοποίηση διαδικασιών στο Δημόσιο.
•    Ταχύτητα και συνέπεια στη εφαρμογή Νόμων και Διοικητικών Πράξεων και στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Καταλήγοντας ο CEO των ΕΛΠΕ σημείωσε: «Οι συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την έρευνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της εγχώριας αγοράς ενέργειας, θα διασφαλίσουν ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη δυναμική προσέλκυση ξένων επενδυτών, ενώ παράλληλα  θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τον κομβικό γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης