Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σιωπηρή παράταση από τη ΔΕΗ στις συμβάσεις υψηλής τάσης των βιομηχανιών

Σιωπηρή παράταση από τη ΔΕΗ στις συμβάσεις υψηλής τάσης των βιομηχανιών
Οι συζητήσεις για την ανανέωση των συμβάσεων, οι οποίες λήγουν ουσιαστικά στα τέλη του έτους, θα ξεκινήσουν μετά την διευθέτηση ζητημάτων όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι διετείς συμβάσεις που έχει υπογράψει οι ΔΕΗ με όλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας όσον αναφορά τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση για την ανανέωσή τους.
Παρά τις οχλήσεις εκ μέρους των βιομηχανιών της υψηλής τάσης (περίπου 30 επιχειρήσεις) και τις αλλεπάλληλες επιστολές, η ηγεσία της ΔΕΗ δεν φαίνεται διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη στιγμή που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται τόσο με το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης όσο και τους παράγοντες που προσδιορίζουν το κόστος παραγωγής της και κατ’ επέκταση τα τιμολόγια προς τους πελάτες της.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΔΕΗ, που μέχρι στιγμής είναι η μόνη από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ηλεκτροδοτεί τις βιομηχανίες στην υψηλή τάση, έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και από τους θεσμούς να μην προσμετρούνται οι πελάτες αυτοί στο μερίδιο αγοράς της στη λιανική.
Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει προσφέρει τιμές που βρίσκονται κάτω ή πολύ κοντά στο κόστος παραγωγής.

Διαπραγμάτευση μετά το… ξεκαθάρισμα

Έτσι όλα δείχνουν ότι για να συνεχίσει η ομαλή τροφοδοσία των ενεργοβόρων βιομηχανιών θα δοθεί σιωπηρή παράταση στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που έχουν ήδη υπογράψει, έως ότου ξεκαθαρίσουν μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν το κόστος της ίδιας της ΔΕΗ.
Το πρώτο από τα ζητήματα αυτά είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το market test, που πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.
Η ΔΕΗ μη γνωρίζοντας ποιες λιγνιτικές μονάδες θα έχει στη διάθεσή της, δηλώνει ότι αδυνατεί να προσδιορίσει βασικά στοιχεία του κόστους της.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η χρέωση προμήθειας, το ύψος της οποίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή την έκταση του πελατολογίου της τα δυο επόμενα χρόνια.  
Εξάλλου, οι αλλαγές που επιφέρουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ περιορίζουν τη δυνατότητα της ΔΕΗ να προσφέρει χαμηλά τα τιμολόγια στη βιομηχανία τα οποία στηρίζονται στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της.
Τέλος, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τους ιδιώτες προμηθευτές κυρίως στη μέση τάση έχει φέρει σχεδόν στα ίσα, κοντά στο επίπεδο των 50 ευρώ/MWh, τις τιμές προμήθειας για τους καλούς πελάτες αυτής της κατηγορίας με αυτούς της Υψηλής Τάσης.
Με άλλα λόγια η αβεβαιότητα που ταλανίζει τη ΔΕΗ μετακυλύεται και στην αγορά, εντείνοντας τις δυσκολίες μακροπρόθεσμου προγραμματισμού του κόστους για τις βιομηχανίες.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης