Επιχειρήσεις

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της PGniG να περιορίσει τη χρήση του αγωγού Opal από τη Gazprom

tags :
Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της PGniG να περιορίσει τη χρήση του αγωγού Opal από τη Gazprom
Με 36 δις κυβικά μέτρα (bcm) ανά έτος ο αγωγός Opal μεταφέρει το ρωσικό αέριο που φθάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και της Βαλτικής Θάλασσας στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης
Γερμανικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την Παρασκευή 13/10 ότι απέρριψε αίτημα της πολωνικής ενεργειακής εταιρείας PGniG και της γερμανικής θυγατρικής της  με το οποίο ζητούσαν να να απαγορευθεί  στη Ρωσική Gazprom να αυξήσει τη χρήση του αγωγού Opal στην ανατολική Γερμανία.
Η υπόθεση αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης διένεξης σχετικά με τις γραμμές μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ ανέφερε σε δήλωση του στο Reuters ότι οι σχετικές αιτήσεις απορρίφθηκαν στις 11 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη δήλωση του διαχειριστή αγωγού Opal Gastransport.
Μια εκπρόσωπος της Opal Gastransport δήλωσε: "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτές οι εγκλίσεις απορρίφθηκαν εντελώς και ότι η Opal Gastransport μπορεί να προσφέρει πλήρως την ικανότητά της στην αγορά".
Με 36 δις κυβικά μέτρα (bcm) ανά έτος ο αγωγός Opal μεταφέρει το ρωσικό αέριο που φθάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και της Βαλτικής Θάλασσας στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Το αέριο εισέρχεται σε υπόγεια αποθήκες στη βορειοανατολική Γερμανία ή διοχετεύεται προς την Τσεχική Δημοκρατία.
Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ, τον Ιούλιο, αποφάνθηκε υπέρ της Gazprom μετά από προσφυγή δύο πολωνικών επιχειρήσεων που επεδίωκαν να περιορίσουν τη χρήση της Opal από την Gazprom, αναφέροντας λόγους ανταγωνισμού.
Το δικαστήριο στο στάδιο αυτό δήλωσε ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη σοβαρής βλάβης για τους ενάγοντες. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το δικαστήριο του Ντίσελντορφ και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, πιθανό το 2018 και το 2019.



Εκτός από τον αγωγό Opal, η Πολωνία ανησυχεί επίσης για τα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει την Πολωνία.
Η Πολωνία και η Ουκρανία φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις ποσότητες  του ρωσικού αερίου που διέρχεται από τις χώρες τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε επίσης τα κράτη μέλη να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα το 2014.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης