Η Ισπανική κυβέρνηση συγκαλεί σήμερα 11/10 υπουργικό συμβούλιο για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την Καταλονία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Mariano Rajoy στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Καταλονίας, μετά και την απόφαση του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Carles Puigdemont αλλά και άλλων πολιτικών της επαρχίας να υπογράψουν έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.
Ο Rajoy ανακοίνωσε ότι συγκαλείται σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου η ισπανική κυβέρνηση να αποφασίσει και να καθορίσει τα επόμενα βήματα της απέναντι στην Καταλονία καθώς η ασαφής απόφαση της καταλανικής Βουλής αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Η καταλανική κυβέρνηση υπέγραψε έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.
Ωστόσο, στην ομιλία του ο Carles Puigdemont στο κοινοβούλιο της επαρχίας εμφανίστηκε διαλλακτικός αναφέροντας ότι «παγώνει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ισπανία.
Στόχος της Καταλονίας είναι μέσω των διαπραγματεύσεων να πετύχει μια συμφωνία με την Ισπανική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να κερδίσει διεθνή αναγνώριση άπαξ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αντιμετωπίζει θετική την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να υπάρξει πίεση προς την πλευρά της Μαδρίτης, ενώ παράλληλα έπρεπε και επικοινωνιακά να φανεί προς τους Καταλανούς ότι οι πολιτικοί τους δεν κάνουν πίσω, καθώς υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην Καταλονία μετά την ομιλία του Puigdemont.
Οι πολίτες της Καταλονίας περίμεναν περισσότερα...κυρίως περίμεναν καθαρή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Η απάντηση της Μαδρίτης
Ο πρόεδρος της Καταλονίας «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria, έπειτα από την υπογραφή από τον Puigdemont της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.
«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε de Santamaria η στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.
Οι αντιδράσεις των αγορών
Μια μονομερής δήλωση ανεξαρτησίας δεν μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες: η Καταλονία δεν έχει στρατό ούτε νόμισμα.
Η τοπική κυβέρνηση δεν ελέγχει ακόμη και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.
Ωστόσο, θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.
Η Ισπανία πιθανότατα θα αντιδράσει αναστέλλοντας την καταλανική αυτονομία.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική περιοχή και οι ισπανικές μετοχές θα καταρρεύσουν.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Καταλονίας θα μπορούσαν να αυξηθούν, ενώ αυτές της Ισπανίας θα μπορούσαν επίσης να εκτοξευθούν λόγω του ρίσκου.
Η ομιλία του Puigdemont
Η ομιλία του Puigdemont καθυστέρησε για μία ώρα, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συνομιλίες που είχε με «διεθνείς μεσολαβητές», χωρίς, όμως, να αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί.
Σε μία ομιλία που διήρκησε αρκετή ώρα ο Καταλανός πρόεδρος αφού πρώτα ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία της περιοχής, φρόντισε να καταδικάσει την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και στο τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «γνωρίζω ότι η εντολή που μου έδωσε ο λαός είναι να προχωρήσω στην κήρυξη ανεξαρτησίας».
Δεν το έπραξε, όμως, αλλά ζήτησε –και όπως όλα έδειξαν την έλαβε- από το κοινοβούλιο την άδεια να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη, πριν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην «κατάσταση» της Καταλονίας.
Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Puigdemont προέβη εμμέσως σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζοντας μη αποδεκτή την στρατηγική του Καταλανού προέδρου.
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Puigdemont: Η Ισπανία φέρθηκε με επιθετικό, ταπεινωτικό τρόπο στην Καταλονία
Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στην ομιλία του πιου αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη του λαού της Καταλονίας για το θέμα της ανεξαρτησίας, ωστόσο προς το παρόν "παγώνει" το αποτέλεσμα του δημοσψηφίσματος και ξεκινά διάλογο με τη Μαδρίτη.
Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατίας που η αστυνομία επιτέθηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να ψηφίσουν ααναφέρθηκε στην ομιλιά του ο Carles Puidgemont πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "στόχος της αστυνομίας ήταν να προκαλέσει πανικό και να φοβήσει τους ανθρώπους ώστε να μην ψηφίσουν, όμως 3 εκατ. ψήφισαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσπάθησαν ώστε να γίνει το δημοψήφισμα.
Θα πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις της ισπανικής κυβέρνησης.
Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε τίποτα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι θέσεις μας.
Η Καταλονία δεν ειναι μόνο μία «οικονομική» μηχανή.
Έχει βοηθήσει την Ισπανία να προοδεύσει.
Οι πολίτες είχαν δικαίωμα να πουν την άποψή τους.
Να δείξουν στον κόσμο τι πιστεύουν".
Όπως ανέφερε ο Puigdemont "ζητήσαμε αυτό το δημοψήφισμα να γίνει με καλύτερο τρόπο.
Κάθε πλευρά να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της.
Η Ισπανία φέρθηκε με επιθετικό, ταπεινωτικό τρόπο στην Καταλονία.
Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος.
Θέλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στους πολίτες της Ισπανίας.
Πάντα ήμασταν υπέρ του διαλόγου.
Ποτέ δεν είχαμε τίποτα ενάντια στην Ισπανία".
Ξεκαθάρισε ότι "δεν είμαστε τρελοί, ούτε παράφρονες.
Δεν κάνουμε πραξικόπημα".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι "η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Θέλω να ακολουθήσω την εντολή των ανθρώπων και να κηρύξω την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος.
Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο, διαφορετικά δεν θα φθάσουμε ποτέ στον στόχο μας.
Θέλω να ζητήσω στις επιχειρήσεις μας να συνεχίσουν και να μην υποχωρούν στις απειλές".
Ισπανία: Μη αποδεκτή η έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία
Μη αποδεκτή χαρακτήρισε η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας την στρατηγική του Καταλανού προέδρου, Carles Puigdemont, ο οποίος, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, ενώ αμέσως μετά πρότεινε αναβολή της εφαρμογής της.
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε πως μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας «δεν είναι εφικτή».
Στη σημερινή του ομιλία ο Puidgemont θα ξεκαθαρίσει το ποιες είναι οι προθέσεις του.
Η Μαδρίτη δηλώνει έτοιμη ακόμη και για σύλληψη του Καταλανού κυβερνήτη, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.
Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Puidgemont;
Θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας επικαλούμενος το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ή θα κάνει ένα βήμα πίσω;
Αν προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, ανοίγει το δρόμο σε μια πορεία που δεν έχει προηγούμενο, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα καταλήξει και που αναμφίβολα θα ρίξει την Ισπανία σε μια κορυφαία συνταγματική, πολιτική και οικονομική κρίση.
Αν υποχωρήσει, η καταλανική κυβέρνηση θα βρεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά έκθετη και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία.
Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Puidgemont έσβηνε και έγραφε τη σημερινή του ομιλία, την ώρα που διχασμένοι εμφανίζονται και οι σύμβουλοι του.
Οι πιέσεις είναι τεράστιες.
Διότι απέναντι στο 90% που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι Καταλανοί που αντιτίθενται σε αυτήν την προοπτική.
Άλλωστε το 42% της συμμετοχής στο δημοψήφισμα αυτό, είναι ενδεικτικό για να το διαπιστώσει κανείς.
Αλλά δεν είναι μόνο ο καταλανικός πληθυσμός.
Είναι και τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της τοπικής οικονομίας.
Έξι από τις επτά καταλανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.
Εξίσου αρνητικά είναι τα πολιτικά μηνύματα όχι μόνο από την κυβέρνηση Rajoy αλλά και από την ΕΕ.
Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν τη στήριξη τους σε μια ενωμένη Ισπανία.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η κυβέρνηση του ενδεχομένως να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα, ενώ ανάμεσα στις πιθανές ενέργειες του Ισπανού πρωθυπουργού είναι ακόμα και να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία.
Προφανώς και πρόκειται για κινήσεις που αν και προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ισπανίας, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη οξυμένα πνεύματα της αντιπαράθεσης.
Και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ισπανό πρωθυπουργό.
Μόνη λύση είναι η κυβέρνηση Rajoy και ο Καταλανός κυβερνήτης, C.Puidgemont, οι οποίοι φέρουν απόλυτα την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης και την κατάληξη σε αυτό το αδιέξοδο να κάνουν ένα βήμα πίσω.
Το έναυσμα το έδωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, η οποία κάλεσε Rajoy και Puidgemont να συνδράμουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Η δήμαρχος κάλεσε τον Puidgemont να μην κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τον Rajoy να αποκλείσει τον άμεσο έλεγχο από τη Μαδρίτη.
«Τους ζητώ να μη λάβουν καμία απόφαση που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη δυνατότητα για διάλογο και διαμεσολάβηση.
Αυτή είναι η πιο θαρραλέα κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν» είπε η δήμαρχος της Βαρκελώνης.
Και έχει απόλυτο δίκιο.
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας
Σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, προχωρά η ισπανική κυβέρνηση λίγο πριν τη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.
Ο καταλανός πρόεδρος, Carles Puigdemont, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κίνηση που, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη σύλληψή του.
Macron: Η ΕΕ δεν πρέπει να μεσολαβήσει στην καταλανική κρίση - Θα βρεθεί ειρηνική λύση
Η ΕΕ δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα στην κρίση της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα (10/10/2017) ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Μαδρίτης να χειριστεί την κατάσταση.
«Είναι ένα εσωτερικό ισπανικό θέμα», δήλωσε ο Macron κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου αργότερα θα συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel.
«Εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμβαινε, θα αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις» τον πρόεδρο της Καταλονίας και τον ισπανό πρωθυπουργό, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Macron δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ο ίδιος, ως αρχηγός του γαλλικού κράτους, να μεσολαβήσει στις υποθέσεις μιας γειτονικής χώρας.
«Αυτό δεν είναι καθήκον μου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της εξέφρασε, πάντως, την «πεποίθησή» του ότι θα βρεθεί μια ειρηνική λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας.
«Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα, πιστεύω ότι έτσι θα γίνει, είμαι πεπεισμένος για αυτό», υπογράμμισε ο Macron.
«Το καταλανικό δημοψήφισμα δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας», πρόσθεσε ο γάλλος ηγέτης, ο οποίος έκρινε ότι «μια μορφή αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία» και ότι το δημοψήφισμα των αυτονομιστών μεταξύ άλλων προκλήθηκε από τους «οικονομικούς εγωισμούς που μου προκαλούν φόβο».
«Έχω την αίσθηση ότι (στην Καταλονία) δεν θα υπάρξει καταστολή» υπογράμμισε ο Macron.
Κομισιόν για Καταλονία: Η βία δεν είναι πολιτικό εργαλείο - Πρέπει να αρχίσει ο διάλογος
Την έκκληση για αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης μέσω του διαλόγου επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω ανησυχιών ότι οι αρχές της Καταλονίας θα κηρύξουν σήμερα (10/10/2017) την ανεξαρτητοποίηση τους από την Ισπανία.
«Ζητήσαμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να τελειώνουν με αυτή την αντιπαράθεση το συντομότερο δυνατό και να αρχίσουν διάλογο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα μπορούσε να απαντήσει σε μια τέτοια δήλωση.
«Η βία, όπως είπαμε, δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα πολιτικό εργαλείο» επεσήμανε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας μια δήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
«Και εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα του πρωθυπουργού (Mariano) Rajoy να διαχειριστεί αυτή τη λεπτή διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών» τόνισε επίσης.
El Mundo: Στο 50% του καταλανικού ΑΕΠ η αξία των επιχειρήσεων που αποχώρησαν από την Καταλονία
Στο 50% του ΑΕΠ της Καταλονίας ανέρχεται η αξία των τραπεζών και επιχειρήσεων που αποφάσισαν ήδη να εγκαταλείψουν την πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, υπό τον φόβο μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της.
Σύμφωνα με την El Mundo το ΑΕΠ της Καταλονίας αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας στα 2,1 δισ. ευρώ.
Μετά τις καταλανικές τράπεζες Caixabank και Banco Sabadell, η Colonial, εταιρεία ακίνητης περιουσίας με δραστηριότητες στην Ισπανία και τη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της στη Μαδρίτη, ενώ η Gas Natural Fenosa, προμηθευτής ενέργειας, γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι θα μεταφέρει και αυτή την έδρα της στην ισπανική πρωτεύουσα.
Στη Μαδρίτη θα «μετακομίσουν» επίσης η Dogi International Fabrics, εταιρεία κατασκευαστής υφασμάτων, αλλά και οι Oryzon Genomics, βιοτεχνολογική επιχείρηση.
Καταθέτες εγκαταλείπουν τις τράπεζες της Καταλονίας υπό τον φόβο της απόσχισης
Τις καταθέσεις τους αποσύρουν από τις τράπεζες της Καταλονίας κάποιοι από τους πελάτες των τραπεζών, υπό τον φόβο της απόσχισης.
Σύμφωνα με το Reuters, μερίδα καταθετών μεταφέρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες άλλων περιφερειών της Ισπανίας, με στόχο να διαφυλάξει τις καταθέσεις, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πόλη Fraga η οποία βρίσκεται στη γειτονική Αραγονία, δεκάδες πελάτες των Caixabank και BBVA περίμεναν στις ουρές τη Δευτέρα για να ανοίξουν νέους καταθετικούς λογαριασμούς.
Εκπρόσωπος της Caixabank δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει φυγή καταθέσεων και ότι η πλειοψηφία των πελατών αποφάσισε να διατηρήσει τα χρήματά του στις καταλανικές τράπεζες.
Η BBVA, η οποία εδρεύει στο Μπιλμπάο και εξαγόρασε πολλές καταλανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Καταλονία μετά την Caixabank, αρνήθηκε να σχολιάσει.
AFP: Το δίλημμα του Puigdemont
Η Ισπανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το άγνωστο: την πιθανή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μιας από τις πιο πλούσιες επαρχίες της χώρας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με τη Μαδρίτη, κάτι που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις που ανησυχούν την Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα: Ο Carles Puigdemont, ο πρόεδρος της Καταλονίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω;
Αυτός ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από μικρή ηλικία, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.
«Φτάνει!», φώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί που είναι αντίθετοι στην ανεξαρτησία της επαρχίας στη διάρκεια διαδηλώσεων την Κυριακή.
Μια φράση που χρησιμοποίησε χθες και το μεγαλύτερο ισπανικό εργοδοτικό συνδικάτο, το Foment del Treball, αφού έξι από τις επτά καταλανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της επαρχίας.
Ωστόσο οι υποστηρικτές του τον παροτρύνουν να επιμείνει και πρόκειται να διοργανώσουν σήμερα μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο.
Το μέλλον της επαρχίας αυτής, που έχει το μέγεθος του Βελγίου και 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και το μέλλον όλης της Ισπανίας, θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του ηγέτη των αυτονομιστών, υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, το καταλανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει «την πολιτική κατάσταση» μετά «το δημοψήφισμα».
Στην τελευταία του ομιλία την Κυριακή ο Puigdemont τόνισε ότι, χωρίς μεσολάβηση, θα κάνει «αυτό που έχουμε έρθει να κάνουμε».
Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Εξάλλου ο Rajoy διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο.
Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.
Παράλληλα η ισπανική δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Puigdemont και τον σκληρό πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ωστόσο κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλονία, όπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.
Η ένταση και τα συναισθήματα είναι ήδη οξυμένα στην επαρχία, αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές.
Το ίδιο ισχύει εξάλλου και σε ολόκληρη την Ισπανία, όπου αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος όταν κάποιοι από τους «πατριώτες», που υπερασπίζονται την ενότητα της χώρας, εμφανίζονται να νοσταλγούν τη δικτατορία του Φράνκο.
Πολλά ερωτήματα τίθενται επίσης αναφορικά με το πόσο εφικτή είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Η επαρχία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παιδεία, την υγεία και να διαθέτει δική της αστυνομική δύναμη, όμως εκτός από τα οικονομικά, ο έλεγχος του εναέριου χώρου, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες) και ο στρατός ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, το οποίο θα βρεθεί αμέσως εκτός μπλοκ.
Η Ιστορία της Καταλονίας
Η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, στα οξιτανικά: Catalonha και στα ισπανικά: Cataluña) είναι αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας και ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης. Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, το τροποποιημένο Καθεστώς Αυτονομίας του 2006 και την πλειοψηφία των πολιτικών της κομμάτων θεωρείται αυτούσιο έθνος, ξεχωριστό από την Ισπανία, της οποίας το σύνταγμα την αναγνωρίζει ως ιστορική εθνότητα (nacionalidad).
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους.
Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.
Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρρα.
Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του πρώην Πριγκιπάτου της Καταλονίας, το βόρειο τμήμα του οποίου ανήκει από το 1659 στη Γαλλία.
Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.
Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας).
Οι Καταλανοί αποτελούν κοινότητα με βαθειά ιστορία και παράδοση που ξεκινά ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κομητείες της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Φραγκικό Βασίλειο και, πρωτοστατούσης της Κομητείας της Βαρκελώνης, ξεκίνησαν μια πορεία που τους έκανε να εδραιωθούν ως σημαντική δύναμη της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου.
Με την ένωση του Οίκου της Βαρκελώνης με το Στέμμα της Αραγώνας το 1137 έφεραν εις πέρας την κατάκτηση της περιοχής της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων, της Σαρδηνίας, της Σικελίας και την εγκαθίδρυση του Δουκάτου των Αθηνών και της Νεοπάτριας, εξάγοντας την γλώσσα τους και κερδίζοντας ηγεμονική θέση στο εμπόριο, παράλληλα με την άνθιση των καταλανικών γραμμάτων. Ωστόσο η εξαφάνιση του καταλανικού Οίκου της Βαρκελώνης (1410), ο Καταλανικός Εμφύλιος (1462-1472) και η συγκρότηση της Ισπανικής Μοναρχίας με βάση το οικονομικά ανθηρότερο Βασίλειο της Καστίλης έφεραν την παρακμή και τον παραγκωνισμό της περιοχής.
Η πολεμική που εξαπέλυσαν οι ολοένα και πιο συγκεντρωτικοί Ισπανοί μονάρχες εναντίον των καταλανικών νόμων και γλώσσας προκάλεσε τον Πόλεμο των Θεριστών (1640-1652), κατά το τέλος του οποίου αποδόθηκε η Βόρεια Καταλονία στη Γαλλία. Οι επιδιώξεις της ισπανικής μοναρχίας στην εν λόγω περιοχή καρποφόρησαν μετά τη νίκη του Φιλίππου Ε΄ στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής και την επιβολή των νόμων της Καστίλης.
Σταδιακά, και παρά την επίσημη εκστρατεία που αποσκοπούσε στην εξάλειψη των καταλανικών από το Ισπανικό κράτος, η Καταλονία επανέκαμψε και παρά την κατοχή της από το Ναπολέοντα (1808-1814) και τους Καρλικούς Πολέμους (κατά διαστήματα μεταξύ 1833 και 1876) επέδειξε μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Με την Καταλανική Αναγέννηση (Renaixença) ανανεώθηκε και πολιτισμικά πράγμα που οδήγησε στη γέννηση του κινήματος του καταλανικού εθνικισμού στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Η ισχυροποίησή του πέτυχε το 1914 την ίδρυση της Ένωσης των Τεσσάρων Επαρχιών της Καταλονίας (Mancomunitat de Catalunya) και την εκ νέου σύσταση της Ζενεραλιτάτ, που ακυρώθηκε ωστόσο μετά τη νίκη των στρατευμάτων του στρατηγού Φράνκο κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939).
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που ακολούθησε (1939-1975), η καταλανική ταυτότητα υπονομεύθηκε αλλά με την επάνοδο της δημοκρατίας η Καταλονία αναγνωρίστηκε ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας και σταδιακά αποκαταστάθηκε η γλωσσική και πολιτισμική της κανονικότητα.
Έκτοτε ο καταλανικός εθνικισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ισπανίας, με ένα ποσοστό των Καταλανών να θεωρούν τον εαυτό τους διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς και να επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.
www.worldenergynews.gr
Ο Rajoy ανακοίνωσε ότι συγκαλείται σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου η ισπανική κυβέρνηση να αποφασίσει και να καθορίσει τα επόμενα βήματα της απέναντι στην Καταλονία καθώς η ασαφής απόφαση της καταλανικής Βουλής αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Η καταλανική κυβέρνηση υπέγραψε έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.
Ωστόσο, στην ομιλία του ο Carles Puigdemont στο κοινοβούλιο της επαρχίας εμφανίστηκε διαλλακτικός αναφέροντας ότι «παγώνει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ισπανία.
Στόχος της Καταλονίας είναι μέσω των διαπραγματεύσεων να πετύχει μια συμφωνία με την Ισπανική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να κερδίσει διεθνή αναγνώριση άπαξ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αντιμετωπίζει θετική την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να υπάρξει πίεση προς την πλευρά της Μαδρίτης, ενώ παράλληλα έπρεπε και επικοινωνιακά να φανεί προς τους Καταλανούς ότι οι πολιτικοί τους δεν κάνουν πίσω, καθώς υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην Καταλονία μετά την ομιλία του Puigdemont.
Οι πολίτες της Καταλονίας περίμεναν περισσότερα...κυρίως περίμεναν καθαρή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Η απάντηση της Μαδρίτης
Ο πρόεδρος της Καταλονίας «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria, έπειτα από την υπογραφή από τον Puigdemont της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.
«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε de Santamaria η στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.
Οι αντιδράσεις των αγορών
Μια μονομερής δήλωση ανεξαρτησίας δεν μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες: η Καταλονία δεν έχει στρατό ούτε νόμισμα.
Η τοπική κυβέρνηση δεν ελέγχει ακόμη και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.
Ωστόσο, θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.
Η Ισπανία πιθανότατα θα αντιδράσει αναστέλλοντας την καταλανική αυτονομία.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική περιοχή και οι ισπανικές μετοχές θα καταρρεύσουν.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Καταλονίας θα μπορούσαν να αυξηθούν, ενώ αυτές της Ισπανίας θα μπορούσαν επίσης να εκτοξευθούν λόγω του ρίσκου.
Η ομιλία του Puigdemont
Η ομιλία του Puigdemont καθυστέρησε για μία ώρα, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συνομιλίες που είχε με «διεθνείς μεσολαβητές», χωρίς, όμως, να αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί.
Σε μία ομιλία που διήρκησε αρκετή ώρα ο Καταλανός πρόεδρος αφού πρώτα ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία της περιοχής, φρόντισε να καταδικάσει την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και στο τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «γνωρίζω ότι η εντολή που μου έδωσε ο λαός είναι να προχωρήσω στην κήρυξη ανεξαρτησίας».
Δεν το έπραξε, όμως, αλλά ζήτησε –και όπως όλα έδειξαν την έλαβε- από το κοινοβούλιο την άδεια να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη, πριν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην «κατάσταση» της Καταλονίας.
Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Puigdemont προέβη εμμέσως σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζοντας μη αποδεκτή την στρατηγική του Καταλανού προέδρου.
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Puigdemont: Η Ισπανία φέρθηκε με επιθετικό, ταπεινωτικό τρόπο στην Καταλονία
Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στην ομιλία του πιου αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη του λαού της Καταλονίας για το θέμα της ανεξαρτησίας, ωστόσο προς το παρόν "παγώνει" το αποτέλεσμα του δημοσψηφίσματος και ξεκινά διάλογο με τη Μαδρίτη.
Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατίας που η αστυνομία επιτέθηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να ψηφίσουν ααναφέρθηκε στην ομιλιά του ο Carles Puidgemont πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "στόχος της αστυνομίας ήταν να προκαλέσει πανικό και να φοβήσει τους ανθρώπους ώστε να μην ψηφίσουν, όμως 3 εκατ. ψήφισαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσπάθησαν ώστε να γίνει το δημοψήφισμα.
Θα πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις της ισπανικής κυβέρνησης.
Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε τίποτα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι θέσεις μας.
Η Καταλονία δεν ειναι μόνο μία «οικονομική» μηχανή.
Έχει βοηθήσει την Ισπανία να προοδεύσει.
Οι πολίτες είχαν δικαίωμα να πουν την άποψή τους.
Να δείξουν στον κόσμο τι πιστεύουν".
Όπως ανέφερε ο Puigdemont "ζητήσαμε αυτό το δημοψήφισμα να γίνει με καλύτερο τρόπο.
Κάθε πλευρά να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της.
Η Ισπανία φέρθηκε με επιθετικό, ταπεινωτικό τρόπο στην Καταλονία.
Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος.
Θέλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στους πολίτες της Ισπανίας.
Πάντα ήμασταν υπέρ του διαλόγου.
Ποτέ δεν είχαμε τίποτα ενάντια στην Ισπανία".
Ξεκαθάρισε ότι "δεν είμαστε τρελοί, ούτε παράφρονες.
Δεν κάνουμε πραξικόπημα".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι "η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Θέλω να ακολουθήσω την εντολή των ανθρώπων και να κηρύξω την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος.
Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο, διαφορετικά δεν θα φθάσουμε ποτέ στον στόχο μας.
Θέλω να ζητήσω στις επιχειρήσεις μας να συνεχίσουν και να μην υποχωρούν στις απειλές".
Ισπανία: Μη αποδεκτή η έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία
Μη αποδεκτή χαρακτήρισε η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας την στρατηγική του Καταλανού προέδρου, Carles Puigdemont, ο οποίος, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, ενώ αμέσως μετά πρότεινε αναβολή της εφαρμογής της.
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε πως μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας «δεν είναι εφικτή».
Στη σημερινή του ομιλία ο Puidgemont θα ξεκαθαρίσει το ποιες είναι οι προθέσεις του.
Η Μαδρίτη δηλώνει έτοιμη ακόμη και για σύλληψη του Καταλανού κυβερνήτη, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.
Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Puidgemont;
Θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας επικαλούμενος το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ή θα κάνει ένα βήμα πίσω;
Αν προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, ανοίγει το δρόμο σε μια πορεία που δεν έχει προηγούμενο, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα καταλήξει και που αναμφίβολα θα ρίξει την Ισπανία σε μια κορυφαία συνταγματική, πολιτική και οικονομική κρίση.
Αν υποχωρήσει, η καταλανική κυβέρνηση θα βρεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά έκθετη και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία.
Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Puidgemont έσβηνε και έγραφε τη σημερινή του ομιλία, την ώρα που διχασμένοι εμφανίζονται και οι σύμβουλοι του.
Οι πιέσεις είναι τεράστιες.
Διότι απέναντι στο 90% που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι Καταλανοί που αντιτίθενται σε αυτήν την προοπτική.
Άλλωστε το 42% της συμμετοχής στο δημοψήφισμα αυτό, είναι ενδεικτικό για να το διαπιστώσει κανείς.
Αλλά δεν είναι μόνο ο καταλανικός πληθυσμός.
Είναι και τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της τοπικής οικονομίας.
Έξι από τις επτά καταλανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.
Εξίσου αρνητικά είναι τα πολιτικά μηνύματα όχι μόνο από την κυβέρνηση Rajoy αλλά και από την ΕΕ.
Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν τη στήριξη τους σε μια ενωμένη Ισπανία.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η κυβέρνηση του ενδεχομένως να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα, ενώ ανάμεσα στις πιθανές ενέργειες του Ισπανού πρωθυπουργού είναι ακόμα και να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία.
Προφανώς και πρόκειται για κινήσεις που αν και προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ισπανίας, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη οξυμένα πνεύματα της αντιπαράθεσης.
Και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ισπανό πρωθυπουργό.
Μόνη λύση είναι η κυβέρνηση Rajoy και ο Καταλανός κυβερνήτης, C.Puidgemont, οι οποίοι φέρουν απόλυτα την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης και την κατάληξη σε αυτό το αδιέξοδο να κάνουν ένα βήμα πίσω.
Το έναυσμα το έδωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, η οποία κάλεσε Rajoy και Puidgemont να συνδράμουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Η δήμαρχος κάλεσε τον Puidgemont να μην κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τον Rajoy να αποκλείσει τον άμεσο έλεγχο από τη Μαδρίτη.
«Τους ζητώ να μη λάβουν καμία απόφαση που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη δυνατότητα για διάλογο και διαμεσολάβηση.
Αυτή είναι η πιο θαρραλέα κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν» είπε η δήμαρχος της Βαρκελώνης.
Και έχει απόλυτο δίκιο.
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας
Σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, προχωρά η ισπανική κυβέρνηση λίγο πριν τη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.
Ο καταλανός πρόεδρος, Carles Puigdemont, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κίνηση που, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη σύλληψή του.
Macron: Η ΕΕ δεν πρέπει να μεσολαβήσει στην καταλανική κρίση - Θα βρεθεί ειρηνική λύση
Η ΕΕ δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα στην κρίση της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα (10/10/2017) ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Μαδρίτης να χειριστεί την κατάσταση.
«Είναι ένα εσωτερικό ισπανικό θέμα», δήλωσε ο Macron κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου αργότερα θα συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel.
«Εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμβαινε, θα αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις» τον πρόεδρο της Καταλονίας και τον ισπανό πρωθυπουργό, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Macron δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ο ίδιος, ως αρχηγός του γαλλικού κράτους, να μεσολαβήσει στις υποθέσεις μιας γειτονικής χώρας.
«Αυτό δεν είναι καθήκον μου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της εξέφρασε, πάντως, την «πεποίθησή» του ότι θα βρεθεί μια ειρηνική λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας.
«Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα, πιστεύω ότι έτσι θα γίνει, είμαι πεπεισμένος για αυτό», υπογράμμισε ο Macron.
«Το καταλανικό δημοψήφισμα δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας», πρόσθεσε ο γάλλος ηγέτης, ο οποίος έκρινε ότι «μια μορφή αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία» και ότι το δημοψήφισμα των αυτονομιστών μεταξύ άλλων προκλήθηκε από τους «οικονομικούς εγωισμούς που μου προκαλούν φόβο».
«Έχω την αίσθηση ότι (στην Καταλονία) δεν θα υπάρξει καταστολή» υπογράμμισε ο Macron.
Κομισιόν για Καταλονία: Η βία δεν είναι πολιτικό εργαλείο - Πρέπει να αρχίσει ο διάλογος
Την έκκληση για αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης μέσω του διαλόγου επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω ανησυχιών ότι οι αρχές της Καταλονίας θα κηρύξουν σήμερα (10/10/2017) την ανεξαρτητοποίηση τους από την Ισπανία.
«Ζητήσαμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να τελειώνουν με αυτή την αντιπαράθεση το συντομότερο δυνατό και να αρχίσουν διάλογο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα μπορούσε να απαντήσει σε μια τέτοια δήλωση.
«Η βία, όπως είπαμε, δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα πολιτικό εργαλείο» επεσήμανε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας μια δήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
«Και εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα του πρωθυπουργού (Mariano) Rajoy να διαχειριστεί αυτή τη λεπτή διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών» τόνισε επίσης.
El Mundo: Στο 50% του καταλανικού ΑΕΠ η αξία των επιχειρήσεων που αποχώρησαν από την Καταλονία
Στο 50% του ΑΕΠ της Καταλονίας ανέρχεται η αξία των τραπεζών και επιχειρήσεων που αποφάσισαν ήδη να εγκαταλείψουν την πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, υπό τον φόβο μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της.
Σύμφωνα με την El Mundo το ΑΕΠ της Καταλονίας αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας στα 2,1 δισ. ευρώ.
Μετά τις καταλανικές τράπεζες Caixabank και Banco Sabadell, η Colonial, εταιρεία ακίνητης περιουσίας με δραστηριότητες στην Ισπανία και τη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της στη Μαδρίτη, ενώ η Gas Natural Fenosa, προμηθευτής ενέργειας, γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι θα μεταφέρει και αυτή την έδρα της στην ισπανική πρωτεύουσα.
Στη Μαδρίτη θα «μετακομίσουν» επίσης η Dogi International Fabrics, εταιρεία κατασκευαστής υφασμάτων, αλλά και οι Oryzon Genomics, βιοτεχνολογική επιχείρηση.
Καταθέτες εγκαταλείπουν τις τράπεζες της Καταλονίας υπό τον φόβο της απόσχισης
Τις καταθέσεις τους αποσύρουν από τις τράπεζες της Καταλονίας κάποιοι από τους πελάτες των τραπεζών, υπό τον φόβο της απόσχισης.
Σύμφωνα με το Reuters, μερίδα καταθετών μεταφέρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες άλλων περιφερειών της Ισπανίας, με στόχο να διαφυλάξει τις καταθέσεις, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πόλη Fraga η οποία βρίσκεται στη γειτονική Αραγονία, δεκάδες πελάτες των Caixabank και BBVA περίμεναν στις ουρές τη Δευτέρα για να ανοίξουν νέους καταθετικούς λογαριασμούς.
Εκπρόσωπος της Caixabank δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει φυγή καταθέσεων και ότι η πλειοψηφία των πελατών αποφάσισε να διατηρήσει τα χρήματά του στις καταλανικές τράπεζες.
Η BBVA, η οποία εδρεύει στο Μπιλμπάο και εξαγόρασε πολλές καταλανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Καταλονία μετά την Caixabank, αρνήθηκε να σχολιάσει.
AFP: Το δίλημμα του Puigdemont
Η Ισπανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το άγνωστο: την πιθανή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μιας από τις πιο πλούσιες επαρχίες της χώρας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με τη Μαδρίτη, κάτι που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις που ανησυχούν την Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα: Ο Carles Puigdemont, ο πρόεδρος της Καταλονίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω;
Αυτός ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από μικρή ηλικία, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.
«Φτάνει!», φώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί που είναι αντίθετοι στην ανεξαρτησία της επαρχίας στη διάρκεια διαδηλώσεων την Κυριακή.
Μια φράση που χρησιμοποίησε χθες και το μεγαλύτερο ισπανικό εργοδοτικό συνδικάτο, το Foment del Treball, αφού έξι από τις επτά καταλανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της επαρχίας.
Ωστόσο οι υποστηρικτές του τον παροτρύνουν να επιμείνει και πρόκειται να διοργανώσουν σήμερα μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο.
Το μέλλον της επαρχίας αυτής, που έχει το μέγεθος του Βελγίου και 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και το μέλλον όλης της Ισπανίας, θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του ηγέτη των αυτονομιστών, υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, το καταλανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει «την πολιτική κατάσταση» μετά «το δημοψήφισμα».
Στην τελευταία του ομιλία την Κυριακή ο Puigdemont τόνισε ότι, χωρίς μεσολάβηση, θα κάνει «αυτό που έχουμε έρθει να κάνουμε».
Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Εξάλλου ο Rajoy διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο.
Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.
Παράλληλα η ισπανική δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Puigdemont και τον σκληρό πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ωστόσο κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλονία, όπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.
Η ένταση και τα συναισθήματα είναι ήδη οξυμένα στην επαρχία, αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές.
Το ίδιο ισχύει εξάλλου και σε ολόκληρη την Ισπανία, όπου αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος όταν κάποιοι από τους «πατριώτες», που υπερασπίζονται την ενότητα της χώρας, εμφανίζονται να νοσταλγούν τη δικτατορία του Φράνκο.
Πολλά ερωτήματα τίθενται επίσης αναφορικά με το πόσο εφικτή είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Η επαρχία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παιδεία, την υγεία και να διαθέτει δική της αστυνομική δύναμη, όμως εκτός από τα οικονομικά, ο έλεγχος του εναέριου χώρου, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες) και ο στρατός ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, το οποίο θα βρεθεί αμέσως εκτός μπλοκ.
Η Ιστορία της Καταλονίας
Η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, στα οξιτανικά: Catalonha και στα ισπανικά: Cataluña) είναι αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας και ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης. Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, το τροποποιημένο Καθεστώς Αυτονομίας του 2006 και την πλειοψηφία των πολιτικών της κομμάτων θεωρείται αυτούσιο έθνος, ξεχωριστό από την Ισπανία, της οποίας το σύνταγμα την αναγνωρίζει ως ιστορική εθνότητα (nacionalidad).
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους.
Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.
Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρρα.
Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του πρώην Πριγκιπάτου της Καταλονίας, το βόρειο τμήμα του οποίου ανήκει από το 1659 στη Γαλλία.
Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.
Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας).
Οι Καταλανοί αποτελούν κοινότητα με βαθειά ιστορία και παράδοση που ξεκινά ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κομητείες της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Φραγκικό Βασίλειο και, πρωτοστατούσης της Κομητείας της Βαρκελώνης, ξεκίνησαν μια πορεία που τους έκανε να εδραιωθούν ως σημαντική δύναμη της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου.
Με την ένωση του Οίκου της Βαρκελώνης με το Στέμμα της Αραγώνας το 1137 έφεραν εις πέρας την κατάκτηση της περιοχής της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων, της Σαρδηνίας, της Σικελίας και την εγκαθίδρυση του Δουκάτου των Αθηνών και της Νεοπάτριας, εξάγοντας την γλώσσα τους και κερδίζοντας ηγεμονική θέση στο εμπόριο, παράλληλα με την άνθιση των καταλανικών γραμμάτων. Ωστόσο η εξαφάνιση του καταλανικού Οίκου της Βαρκελώνης (1410), ο Καταλανικός Εμφύλιος (1462-1472) και η συγκρότηση της Ισπανικής Μοναρχίας με βάση το οικονομικά ανθηρότερο Βασίλειο της Καστίλης έφεραν την παρακμή και τον παραγκωνισμό της περιοχής.
Η πολεμική που εξαπέλυσαν οι ολοένα και πιο συγκεντρωτικοί Ισπανοί μονάρχες εναντίον των καταλανικών νόμων και γλώσσας προκάλεσε τον Πόλεμο των Θεριστών (1640-1652), κατά το τέλος του οποίου αποδόθηκε η Βόρεια Καταλονία στη Γαλλία. Οι επιδιώξεις της ισπανικής μοναρχίας στην εν λόγω περιοχή καρποφόρησαν μετά τη νίκη του Φιλίππου Ε΄ στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής και την επιβολή των νόμων της Καστίλης.
Σταδιακά, και παρά την επίσημη εκστρατεία που αποσκοπούσε στην εξάλειψη των καταλανικών από το Ισπανικό κράτος, η Καταλονία επανέκαμψε και παρά την κατοχή της από το Ναπολέοντα (1808-1814) και τους Καρλικούς Πολέμους (κατά διαστήματα μεταξύ 1833 και 1876) επέδειξε μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Με την Καταλανική Αναγέννηση (Renaixença) ανανεώθηκε και πολιτισμικά πράγμα που οδήγησε στη γέννηση του κινήματος του καταλανικού εθνικισμού στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Η ισχυροποίησή του πέτυχε το 1914 την ίδρυση της Ένωσης των Τεσσάρων Επαρχιών της Καταλονίας (Mancomunitat de Catalunya) και την εκ νέου σύσταση της Ζενεραλιτάτ, που ακυρώθηκε ωστόσο μετά τη νίκη των στρατευμάτων του στρατηγού Φράνκο κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939).
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που ακολούθησε (1939-1975), η καταλανική ταυτότητα υπονομεύθηκε αλλά με την επάνοδο της δημοκρατίας η Καταλονία αναγνωρίστηκε ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας και σταδιακά αποκαταστάθηκε η γλωσσική και πολιτισμική της κανονικότητα.
Έκτοτε ο καταλανικός εθνικισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ισπανίας, με ένα ποσοστό των Καταλανών να θεωρούν τον εαυτό τους διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς και να επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.
www.worldenergynews.gr