Διεθνή

Σημαντικός για τις ΗΠΑ ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας

Σημαντικός για τις ΗΠΑ ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας
Σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η ενεργειακή ασφάλεια και πολιτική είναι σημαντική, γιατί μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία στην περιοχή
H Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, υπογράμμισε η Kate Mary Burns, αναπληρώτρια επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.
Η κα. Burns, με 20ετή καριέρα στην προώθηση επίγειων μεταφορών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην καθολική πρόσβαση σε οικονομική ενέργεια. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους με την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως τόνισε.
Η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να προσφέρει ανθεκτική διαφοροποίηση πηγών σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, ανέφερε η κα. Burns, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, καθώς αποτελεί γέφυρα για τρεις ηπείρους και έχει σχέσεις με τις χώρες της Ανατολής και προμηθευτές που έχουν κοιτάσματα.
Σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η ενεργειακή ασφάλεια και πολιτική είναι σημαντική, γιατί μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ήταν και θα είναι εταίροι της Ελλάδας στην ενέργεια, σημείωσε η κα. Burns, για να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλα τα πρότζεκτ διασύνδεσης. Μάλιστα, σημείωσε ότι με την πρόοδο του TAP που είναι σε εξέλιξη, γίνεται πραγματικότητα το όραμα της διασύνδεσης με την Κασπία. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του TAP θα συνεχιστεί, συμπλήρωσε η κα. Burns.
Αναφερόμενη στη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, σημείωσε ότι οι συναντήσεις Τσίπρα και Μπορίσοφ δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή ηγεσία για να προχωρήσει η ενεργειακή πλατφόρμα, για νέες οδεύσεις και προκειμένου να έχουμε περαιτέρω διαφοροποίηση της προμήθειας. Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην υλοποίηση του IGB, τόνισε.
Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό, έως και προνομιακό σημείο εισόδου και για το αμερικανικό αέριο, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στις ΑΠΕ, η κα. Burns σημείωσε ότι η Ελλάδα δείχνει χαρακτηριστικά ηγεσίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη συνεργασία με την GE και το πρότζεκτ της Τήλου. 
Τέλος, η κα. Burns τόνισε ότι ποτέ οι ΗΠΑ δε θα χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για να εξαναγκάσουν χώρες να κάνουν το οτιδήποτε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης