Χαιρετισμός του Γιάννη Μανιάτη στο Συνέδριο της Hellenic Association for Energy Economics (HΑΕΕ)
Πρόταση για την ανάδειξη της χώρας σε βάση άμεσης τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου, μέσα στην επόμενη πενταετία κατέθεσε ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο της Hellenic Association for Energy Economics (HΑΕΕ). Ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Κύπρο, παρατηρώντας ωστόσο ότι στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η στασιμότητα απαξιώνει τον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων.
Στο χαιρετισμό του ο Γ. Μανιάτης περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της χώρας από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και την ανάγκη αυτά να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία λέγοντας χαρακτηριστικά:
-«Η γεωπολιτική δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή. Τη σχεδιάζουν και την υλοποιούν λαοί και κυβερνήσεις.»
Θύμισε, ως ο πρώτος υπουργός που ανέσυρε το φάκελο «ελληνικά πετρέλαια, μεσούσης μάλιστα της κρίσης, πως:
-«Πριν 5-6 χρόνια κανείς δεν φανταζόταν τον IGB, τον ΤΑΡ, τον East Med ή τον FSRU της Αλεξανδρούπολης όλα στον αέρα. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν το 2011 που φτιάξαμε το νόμο 4001, τα ελληνικά πετρέλαια ήταν μόνο αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών»
-«Τι γεωπολιτικό συμπέρασμα βγάζουμε; Όταν τα κράτη, οι λαοί, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί ξέρουν τι θέλουν και μπορούν αυτό που θέλουν να το κάνουν πράξη, τότε τα καταφέρνουν», επεσήμανε, παρατηρώντας πάντως πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επικρατεί στασιμότητα.
Περιέγραψε τη μάχη που έδωσε η Ελλάδα τόσο με μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστές
-«Ο ΤΑΡ ποιον κέρδισε; Κέρδισε τον Nabucco. Πόσοι πίστευαν το 2011 και το 2012 ότι η Ελλάδα με την Ιταλία, αυτή η μικρή συμμαχία θα κέρδιζε μια σοβαρή και μεγάλη συμμαχία Αμερικανών, Ευρωπαίων κι άλλων που υποστήριζαν τον Nabucco; Μας θεωρούσαν χαμένους κι όμως τα καταφέραμε.»
Συνάντησε όμως και την επιφυλακτικότητα έως άρνηση από αρμόδιους φορείς στην ίδια τη χώρα:
«Το 2012 ή το 2013 όταν ξεκινήσαμε τον East Med ξέρετε ότι το ΔΣ της ΔΕΠΑ με την εξαίρεση των παιδιών της High Level Management δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη σκοπιμότητας γιατί τη θεωρούσε πεταμένα λεφτά; Έστειλα προσωπική επιστολή, ουσιαστικά δίνοντας πολιτική εντολή για να προχωρήσει το Visibility Study του East Med».
-«Τη μοίρα μας δε μας τη στέλνει ο θεός, σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σχεδιάζουμε εμείς».
«Η Ελλάδα φυλάει ευρωπαϊκές Θερμοπύλες κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και να αξιολογήσουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», τόνισε ο Γ. Μανιάτης, σκιαγραφώντας την ταραγμένη γειτονιά μας.
«Αν δει κάποιος τα χθεσινά στην Καταλονία, τα προχθεσινά του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν, τα αντιπροχθεσινά της ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής, αισθάνεται βαθειά υποχρέωση, αυτό τον τόπο να τον κρατήσει όρθιο ως μία όαση ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα να τον αναδείξει στους εταίρους και δανειστές, κυρίως τους ευρωπαίους, ως ένα τόπο που φυλάττει ευρωπαϊκές Θερμοπύλες».
«Δεν είμαστε μόνο μια χώρα ακόμη σε καθεστώς μνημονίων, με δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είμαστε ταυτόχρονα και το απώτατο όριο μιας Ένωσης κι έξω από αυτό το όριο υπάρχουν μόνο εμφύλιοι σπαραγμοί ή πόλεμοι και άρα απαιτούμε από τους εταίρους να αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία μας.»
Σημείωσε δε, πως από δω και πέρα χρειαζόμαστε «δημιουργικές ανατροπές»
-«Τι χρειαζόμαστε τώρα; Χρειαζόμαστε δημιουργικές ανατροπές να ανατρέψουμε ό,τι μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά όχι να γκρεμίσουμε αυτό που έχει κτιστεί, να ανατρέψουμε με δημιουργικό τρόπο, να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θέλουμε να τραβήξουμε.»
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για ένα μακροπρόθεσμο κοινό ενεργειακό δόγμα.
-«Έχω πει από το 2011 ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνδιαμορφώσουμε το κοινό ενεργειακό μας δόγμα .
«Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για ένα όργανο, για συνεδριάσεις, συμβούλια Κορυφής ή κοινά υπουργικά συμβούλια. Το κοινό ενεργειακό δόγμα είναι μια βαθειά πεποίθηση των πολιτικών ελίτ ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, ανεξάρτητα από κόμματα, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε μαζί αν θέλουμε να αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά. Η διάσπαση των εθνικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα δε θα φέρει τίποτα καλό, η σύνθεση των δυνάμεων δεν είναι ένα απλό άθροισμα, είναι πολλαπλασιασμός».
Αναδεικνύοντας την αξία του ορυκτού πλούτου στην οικονομία της χώρας και το διεθνές status που της προσφέρει είπε πως:
«Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι μέλος της ευρωζώνης. Στο διάστημα ‘11-‘14 είχε την τύχη εκτός από το σκληρό νόμισμα ευρώ να μπει και στην παγκόσμια ελίτ που χρησιμοποιεί ένα νέο διεθνές νόμισμα, το σκληρό νόμισμα της ενέργειας.
Στη δική μου αντίληψη αυτά που έγιναν κι αυτά που εύχομαι να γίνουν πιο γρήγορα από τους σημερινούς αργούς ρυθμούς, μας έβαλαν στο χάρτη με ένα νέο εξαιρετικά χρήσιμο νόμισμα γεωπολιτικής αναβάθμισης, διπλωματικής στρατηγικής, ενεργειακής οικονομίας που ξεπερνά τις επιμέρους προσεγγίσεις των οικονομικών μεγεθών πόσο κάνει ένας αγωγός ή πόσο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα βρούμε. Μας δίνει δυνατότητες να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Ελλάδα έχει αξίες και για να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, πρέπει να τις συνδυάσει και να τις επιστρατεύσει. Την εθνική αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια με την κοινωνική συνοχή, σημείωσε ο Γ. Μανιάτης υπογραμμίζοντας το στρατηγικό στόχο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.
-«Πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί που βρίσκεται η Κύπρος που πέτυχε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσει το δικό της μνημόνιο; Τι θέλουμε; Να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε νέες πηγές πλούτου. Όλο το μυστικό της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νέων πηγών πλούτου.
Μέχρι τώρα η παγκοσμιοποίηση, οι ανοικτές αγορές, αυτό που μερικοί αριστεροί από μας λένε ο καπιταλισμός–καζίνο, προσέφερε υπεραξίες, όμως αυτές δεν τις γεύτηκαν όλα τα κοινωνικά στρώματα με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς φαινόμενα σαν την Μαρίν Λεπέν ή άλλους ακροδεξιούς, δηλ κομμάτια της κοινωνίας που αισθάνονται εκτός των τειχών. Δεν έχει λοιπόν σημασία αυτή καθαυτή η μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών ή η παραγωγή υπεραξίας. Έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα η όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή».
«Ουσιαστικά εδώ πρέπει να βρούμε την απάντηση, για να διαμορφώσουμε την Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, την Ελλάδα που πρέπει να στηριχθεί στις αξίες, στις αρχές της. Η πρώτη είναι η εθνική της αξιοπρέπεια, η εθνική αυτοπεποίθηση, η εθνική γεωπολιτική αναβάθμιση και η δεύτερη ψυχή είναι η κοινωνία της συνοχής, μια κοινωνία που ξαναπιστεύει στις δυνάμεις της που ξαναελπίζει. Αυτά τα δύο πρέπει να τα συνθέσουμε κι εδώ έρχεται η ενέργεια τόσο ως υδρογονάνθρακες ως κοιτάσματα προς αξιοποίηση, όσο και ως αγωγοί γεωπολιτικής αναβάθμισης».
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην πλούσια σε κοιτάσματα Νοτιανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο Γ. Μανιάτης επιφυλασσόμενος ωστόσο για τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης.
«Είμαι βαθιά πεισμένος ότι αν αυτοί που κυβερνούν τον τόπο καταλάβουν τι σημαίνει η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας ,τότε να είστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε να γίνουμε ο ενεργειακός κόμβος που όλοι θέλουμε, γιατί εδώ δεν έρχεται μόνο η μητέρα-φύση να σου δώσει «προίκα», αλλά και το ανθρώπινο μυαλό να μεγιστοποιήσει αυτά που χάρισε η φύση.»
Ο Γ. Μανιάτης προχώρησε σε ένα μίνι απολογισμό των επιτευγμάτων του ως υπουργού Ενέργειας για να καταδείξει πως δεν είναι τα μνημόνια ή οι αστοχίες τους που δημιουργούν προβλήματα, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδίου για το αναγκαίο, νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Από το 2011 μέχρι το 2014 φτιάξαμε νόμο, την εταιρεία, προκηρύξαμε τρεις διαγωνισμούς, κυρώσαμε στη Βουλή τρεις συμβάσεις, φτιάξαμε το άρθρο 156 του 4001 για την ΑΟΖ. Πότε; Σε εποχή μνημονίων, τότε που η κοινωνία δεν ήθελε να ακούσει τίποτα, το λέω γιατί θα συνεχίσουμε να ζούμε σε δύσκολες εποχές. Μην αυτοεγκλωβιζόμαστε ότι δεν μας αφήνουν οι ξένοι. Όταν μόνοι μας καταλάβουμε ποιο είναι το εθνικό συμφέρον και έχουμε καθαρό μυαλό και στρατηγική, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, πιστεύω ότι εσείς αλλά και άλλα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, επιστημονικά, επιχειρηματικά που πιστεύουν στις δυνάμεις της χώρας μπορούμε να προκαλέσουμε την αλλαγή σελίδας, να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παράγει πλούτο και δημιουργεί οικονομικές και κοινωνικές υπεραξίες, δουλειές, που δε στηρίζεται σε δανεικά και κατανάλωση.
Έχει αρχίσει αυτός ο μετασχηματισμός που γίνεται στην ενεργειακή οικονομία και διπλωματία, στα Πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν τις γνώσεις που έχουμε για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, στην κοινωνία που ωριμάζει περισσότερο, που αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχει δυνάμεις, φτάνει να τις χρησιμοποιήσει».
Στον επίλογό του ο Γ. Μανιάτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το δέον γενέσθαι την επόμενη πενταετία στον ενεργειακό τομέα, όντας πεισμένος πως η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα.
«Πρέπει να αποκτήσουμε ξανά ενεργειακή πολιτική», διαμηνύει προς την κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει στασιμότητα, στα 2,5 χρόνια της θητείας της.
«Πάντα με απασχολούσε και πρέπει να μας απασχολεί τι κάνουμε στην επόμενη πενταετία. Ως όραμα, ως Ελλάδα θέλω να δω το μετά.
Δε μου φτάνει να πω παλεύω τον East Med, αν το παλέψουμε έξυπνα Ελλάδα και Κύπρος, θα γίνει πραγματικότητα.
Έχω καταθέσει μια πρώτη πρόταση. Θεωρώντας δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αξιόλογα κοιτάσματα, πρέπει ταχύτατα να τα αξιοποιήσει με απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού και του υπόλοιπου θεσμικού πλαισίου, η ΕΔΕΥ είναι σταθερή, δεν φτάνει, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες».
-«Να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα από την οποία θα περνούν τουλάχιστον τρεις αγωγοί η οποία θα παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και μ’ αυτό θα τροφοδοτεί, είμαι σίγουρος, μέρος της ΕΕ ,σε μια τεχνική βάση υποστήριξης, συντήρησης αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου.
Ναυπηγεία έχουμε, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχουμε, τεχνογνωσία κουλτούρα και ανθρώπινο δυναμικό έχουμε, βαριά μεταλλική βιομηχανία έχουμε, από τις τρεις καλύτερες στον κόσμο, γεωγραφική θέση κατάλληλη έχουμε, πρέπει να αποκτήσουμε κι ενεργειακή πολιτική που να υπερβαίνει αυτά που οι άξιοι τεχνοκράτες που έχουμε τα κάνουν και να κοιτάξουμε παραπέρα»
«Πρέπει να εμπνευστούμε όλοι από έναν εθνικό, πατριωτικό προοδευτικό σκοπό», έστειλε το μήνυμα το Γ. Μανιάτης, αναδεικνύοντας την ανάγκη «μιας ηγεσίας που θα συνθέσει τις δυνάμεις της χώρας.»
«Η μεγαλύτερη περηφάνεια όσα χρόνια είχα την ευθύνη του ΥΠΕΚΑ ήταν ότι ανακάλυψα στο δημόσιο τομέα ανθρώπους –διαμάντια.
Με ρώτησαν πρόσφατα στις περιοδείες μου, πόσο κόστισε να φτιάξετε το concept των ελληνικών υδρογονανθράκων. Η απάντηση είναι 50χιλ ενώ σε πολλές χώρες κόστισε 10 εκατ. Γιατί έχουμε ανθρώπους και στα Πανεπιστήμια, στις δημόσιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, φτάνει κάποιος να συνθέσει αυτές τις μονάδες, να τις κάνει μια ομάδα, να εμπνεύσει και να ζητήσει να υπηρετήσουμε ένα εθνικό πατριωτικό σκοπό».
Έχουμε πολύ ανάγκη αυτός ο εθνικός πατριωτικός, προοδευτικός σκοπός να κοιτάξει και μετά τις έρευνες των υδρογονανθράκων και μετά την υλοποίηση των τριών αγωγών που έχουμε μπροστά μας. Λυπάμαι να πω πως τα τελευταία 2,5 χρόνια δε βλέπω κάποιον να σχεδιάζει. Εύχομαι τέτοιου είδους συναντήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει να είναι χρήσιμα, ώστε στην επόμενη συνάντησή μας να έχουμε κάποια νεότερη εξέλιξη.»
www.worldenerynews.gr
Στο χαιρετισμό του ο Γ. Μανιάτης περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της χώρας από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και την ανάγκη αυτά να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία λέγοντας χαρακτηριστικά:
-«Η γεωπολιτική δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή. Τη σχεδιάζουν και την υλοποιούν λαοί και κυβερνήσεις.»
Θύμισε, ως ο πρώτος υπουργός που ανέσυρε το φάκελο «ελληνικά πετρέλαια, μεσούσης μάλιστα της κρίσης, πως:
-«Πριν 5-6 χρόνια κανείς δεν φανταζόταν τον IGB, τον ΤΑΡ, τον East Med ή τον FSRU της Αλεξανδρούπολης όλα στον αέρα. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν το 2011 που φτιάξαμε το νόμο 4001, τα ελληνικά πετρέλαια ήταν μόνο αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών»
-«Τι γεωπολιτικό συμπέρασμα βγάζουμε; Όταν τα κράτη, οι λαοί, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί ξέρουν τι θέλουν και μπορούν αυτό που θέλουν να το κάνουν πράξη, τότε τα καταφέρνουν», επεσήμανε, παρατηρώντας πάντως πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επικρατεί στασιμότητα.
Περιέγραψε τη μάχη που έδωσε η Ελλάδα τόσο με μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστές
-«Ο ΤΑΡ ποιον κέρδισε; Κέρδισε τον Nabucco. Πόσοι πίστευαν το 2011 και το 2012 ότι η Ελλάδα με την Ιταλία, αυτή η μικρή συμμαχία θα κέρδιζε μια σοβαρή και μεγάλη συμμαχία Αμερικανών, Ευρωπαίων κι άλλων που υποστήριζαν τον Nabucco; Μας θεωρούσαν χαμένους κι όμως τα καταφέραμε.»
Συνάντησε όμως και την επιφυλακτικότητα έως άρνηση από αρμόδιους φορείς στην ίδια τη χώρα:
«Το 2012 ή το 2013 όταν ξεκινήσαμε τον East Med ξέρετε ότι το ΔΣ της ΔΕΠΑ με την εξαίρεση των παιδιών της High Level Management δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη σκοπιμότητας γιατί τη θεωρούσε πεταμένα λεφτά; Έστειλα προσωπική επιστολή, ουσιαστικά δίνοντας πολιτική εντολή για να προχωρήσει το Visibility Study του East Med».
-«Τη μοίρα μας δε μας τη στέλνει ο θεός, σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σχεδιάζουμε εμείς».
«Η Ελλάδα φυλάει ευρωπαϊκές Θερμοπύλες κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και να αξιολογήσουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», τόνισε ο Γ. Μανιάτης, σκιαγραφώντας την ταραγμένη γειτονιά μας.
«Αν δει κάποιος τα χθεσινά στην Καταλονία, τα προχθεσινά του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν, τα αντιπροχθεσινά της ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής, αισθάνεται βαθειά υποχρέωση, αυτό τον τόπο να τον κρατήσει όρθιο ως μία όαση ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα να τον αναδείξει στους εταίρους και δανειστές, κυρίως τους ευρωπαίους, ως ένα τόπο που φυλάττει ευρωπαϊκές Θερμοπύλες».
«Δεν είμαστε μόνο μια χώρα ακόμη σε καθεστώς μνημονίων, με δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είμαστε ταυτόχρονα και το απώτατο όριο μιας Ένωσης κι έξω από αυτό το όριο υπάρχουν μόνο εμφύλιοι σπαραγμοί ή πόλεμοι και άρα απαιτούμε από τους εταίρους να αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία μας.»
Σημείωσε δε, πως από δω και πέρα χρειαζόμαστε «δημιουργικές ανατροπές»
-«Τι χρειαζόμαστε τώρα; Χρειαζόμαστε δημιουργικές ανατροπές να ανατρέψουμε ό,τι μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά όχι να γκρεμίσουμε αυτό που έχει κτιστεί, να ανατρέψουμε με δημιουργικό τρόπο, να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θέλουμε να τραβήξουμε.»
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για ένα μακροπρόθεσμο κοινό ενεργειακό δόγμα.
-«Έχω πει από το 2011 ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνδιαμορφώσουμε το κοινό ενεργειακό μας δόγμα .
«Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για ένα όργανο, για συνεδριάσεις, συμβούλια Κορυφής ή κοινά υπουργικά συμβούλια. Το κοινό ενεργειακό δόγμα είναι μια βαθειά πεποίθηση των πολιτικών ελίτ ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, ανεξάρτητα από κόμματα, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε μαζί αν θέλουμε να αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά. Η διάσπαση των εθνικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα δε θα φέρει τίποτα καλό, η σύνθεση των δυνάμεων δεν είναι ένα απλό άθροισμα, είναι πολλαπλασιασμός».
Αναδεικνύοντας την αξία του ορυκτού πλούτου στην οικονομία της χώρας και το διεθνές status που της προσφέρει είπε πως:
«Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι μέλος της ευρωζώνης. Στο διάστημα ‘11-‘14 είχε την τύχη εκτός από το σκληρό νόμισμα ευρώ να μπει και στην παγκόσμια ελίτ που χρησιμοποιεί ένα νέο διεθνές νόμισμα, το σκληρό νόμισμα της ενέργειας.
Στη δική μου αντίληψη αυτά που έγιναν κι αυτά που εύχομαι να γίνουν πιο γρήγορα από τους σημερινούς αργούς ρυθμούς, μας έβαλαν στο χάρτη με ένα νέο εξαιρετικά χρήσιμο νόμισμα γεωπολιτικής αναβάθμισης, διπλωματικής στρατηγικής, ενεργειακής οικονομίας που ξεπερνά τις επιμέρους προσεγγίσεις των οικονομικών μεγεθών πόσο κάνει ένας αγωγός ή πόσο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα βρούμε. Μας δίνει δυνατότητες να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Ελλάδα έχει αξίες και για να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, πρέπει να τις συνδυάσει και να τις επιστρατεύσει. Την εθνική αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια με την κοινωνική συνοχή, σημείωσε ο Γ. Μανιάτης υπογραμμίζοντας το στρατηγικό στόχο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.
-«Πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί που βρίσκεται η Κύπρος που πέτυχε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσει το δικό της μνημόνιο; Τι θέλουμε; Να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε νέες πηγές πλούτου. Όλο το μυστικό της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νέων πηγών πλούτου.
Μέχρι τώρα η παγκοσμιοποίηση, οι ανοικτές αγορές, αυτό που μερικοί αριστεροί από μας λένε ο καπιταλισμός–καζίνο, προσέφερε υπεραξίες, όμως αυτές δεν τις γεύτηκαν όλα τα κοινωνικά στρώματα με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς φαινόμενα σαν την Μαρίν Λεπέν ή άλλους ακροδεξιούς, δηλ κομμάτια της κοινωνίας που αισθάνονται εκτός των τειχών. Δεν έχει λοιπόν σημασία αυτή καθαυτή η μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών ή η παραγωγή υπεραξίας. Έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα η όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή».
«Ουσιαστικά εδώ πρέπει να βρούμε την απάντηση, για να διαμορφώσουμε την Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, την Ελλάδα που πρέπει να στηριχθεί στις αξίες, στις αρχές της. Η πρώτη είναι η εθνική της αξιοπρέπεια, η εθνική αυτοπεποίθηση, η εθνική γεωπολιτική αναβάθμιση και η δεύτερη ψυχή είναι η κοινωνία της συνοχής, μια κοινωνία που ξαναπιστεύει στις δυνάμεις της που ξαναελπίζει. Αυτά τα δύο πρέπει να τα συνθέσουμε κι εδώ έρχεται η ενέργεια τόσο ως υδρογονάνθρακες ως κοιτάσματα προς αξιοποίηση, όσο και ως αγωγοί γεωπολιτικής αναβάθμισης».
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην πλούσια σε κοιτάσματα Νοτιανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο Γ. Μανιάτης επιφυλασσόμενος ωστόσο για τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης.
«Είμαι βαθιά πεισμένος ότι αν αυτοί που κυβερνούν τον τόπο καταλάβουν τι σημαίνει η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας ,τότε να είστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε να γίνουμε ο ενεργειακός κόμβος που όλοι θέλουμε, γιατί εδώ δεν έρχεται μόνο η μητέρα-φύση να σου δώσει «προίκα», αλλά και το ανθρώπινο μυαλό να μεγιστοποιήσει αυτά που χάρισε η φύση.»
Ο Γ. Μανιάτης προχώρησε σε ένα μίνι απολογισμό των επιτευγμάτων του ως υπουργού Ενέργειας για να καταδείξει πως δεν είναι τα μνημόνια ή οι αστοχίες τους που δημιουργούν προβλήματα, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδίου για το αναγκαίο, νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Από το 2011 μέχρι το 2014 φτιάξαμε νόμο, την εταιρεία, προκηρύξαμε τρεις διαγωνισμούς, κυρώσαμε στη Βουλή τρεις συμβάσεις, φτιάξαμε το άρθρο 156 του 4001 για την ΑΟΖ. Πότε; Σε εποχή μνημονίων, τότε που η κοινωνία δεν ήθελε να ακούσει τίποτα, το λέω γιατί θα συνεχίσουμε να ζούμε σε δύσκολες εποχές. Μην αυτοεγκλωβιζόμαστε ότι δεν μας αφήνουν οι ξένοι. Όταν μόνοι μας καταλάβουμε ποιο είναι το εθνικό συμφέρον και έχουμε καθαρό μυαλό και στρατηγική, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, πιστεύω ότι εσείς αλλά και άλλα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, επιστημονικά, επιχειρηματικά που πιστεύουν στις δυνάμεις της χώρας μπορούμε να προκαλέσουμε την αλλαγή σελίδας, να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παράγει πλούτο και δημιουργεί οικονομικές και κοινωνικές υπεραξίες, δουλειές, που δε στηρίζεται σε δανεικά και κατανάλωση.
Έχει αρχίσει αυτός ο μετασχηματισμός που γίνεται στην ενεργειακή οικονομία και διπλωματία, στα Πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν τις γνώσεις που έχουμε για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, στην κοινωνία που ωριμάζει περισσότερο, που αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχει δυνάμεις, φτάνει να τις χρησιμοποιήσει».
Στον επίλογό του ο Γ. Μανιάτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το δέον γενέσθαι την επόμενη πενταετία στον ενεργειακό τομέα, όντας πεισμένος πως η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα.
«Πρέπει να αποκτήσουμε ξανά ενεργειακή πολιτική», διαμηνύει προς την κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει στασιμότητα, στα 2,5 χρόνια της θητείας της.
«Πάντα με απασχολούσε και πρέπει να μας απασχολεί τι κάνουμε στην επόμενη πενταετία. Ως όραμα, ως Ελλάδα θέλω να δω το μετά.
Δε μου φτάνει να πω παλεύω τον East Med, αν το παλέψουμε έξυπνα Ελλάδα και Κύπρος, θα γίνει πραγματικότητα.
Έχω καταθέσει μια πρώτη πρόταση. Θεωρώντας δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αξιόλογα κοιτάσματα, πρέπει ταχύτατα να τα αξιοποιήσει με απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού και του υπόλοιπου θεσμικού πλαισίου, η ΕΔΕΥ είναι σταθερή, δεν φτάνει, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες».
-«Να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα από την οποία θα περνούν τουλάχιστον τρεις αγωγοί η οποία θα παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και μ’ αυτό θα τροφοδοτεί, είμαι σίγουρος, μέρος της ΕΕ ,σε μια τεχνική βάση υποστήριξης, συντήρησης αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου.
Ναυπηγεία έχουμε, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχουμε, τεχνογνωσία κουλτούρα και ανθρώπινο δυναμικό έχουμε, βαριά μεταλλική βιομηχανία έχουμε, από τις τρεις καλύτερες στον κόσμο, γεωγραφική θέση κατάλληλη έχουμε, πρέπει να αποκτήσουμε κι ενεργειακή πολιτική που να υπερβαίνει αυτά που οι άξιοι τεχνοκράτες που έχουμε τα κάνουν και να κοιτάξουμε παραπέρα»
«Πρέπει να εμπνευστούμε όλοι από έναν εθνικό, πατριωτικό προοδευτικό σκοπό», έστειλε το μήνυμα το Γ. Μανιάτης, αναδεικνύοντας την ανάγκη «μιας ηγεσίας που θα συνθέσει τις δυνάμεις της χώρας.»
«Η μεγαλύτερη περηφάνεια όσα χρόνια είχα την ευθύνη του ΥΠΕΚΑ ήταν ότι ανακάλυψα στο δημόσιο τομέα ανθρώπους –διαμάντια.
Με ρώτησαν πρόσφατα στις περιοδείες μου, πόσο κόστισε να φτιάξετε το concept των ελληνικών υδρογονανθράκων. Η απάντηση είναι 50χιλ ενώ σε πολλές χώρες κόστισε 10 εκατ. Γιατί έχουμε ανθρώπους και στα Πανεπιστήμια, στις δημόσιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, φτάνει κάποιος να συνθέσει αυτές τις μονάδες, να τις κάνει μια ομάδα, να εμπνεύσει και να ζητήσει να υπηρετήσουμε ένα εθνικό πατριωτικό σκοπό».
Έχουμε πολύ ανάγκη αυτός ο εθνικός πατριωτικός, προοδευτικός σκοπός να κοιτάξει και μετά τις έρευνες των υδρογονανθράκων και μετά την υλοποίηση των τριών αγωγών που έχουμε μπροστά μας. Λυπάμαι να πω πως τα τελευταία 2,5 χρόνια δε βλέπω κάποιον να σχεδιάζει. Εύχομαι τέτοιου είδους συναντήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει να είναι χρήσιμα, ώστε στην επόμενη συνάντησή μας να έχουμε κάποια νεότερη εξέλιξη.»
www.worldenerynews.gr