Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tι προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ για την μείωση της χρήσης άνθρακα – Σήμα κινδύνου από την Eurelectric

Tι προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ για την μείωση της χρήσης άνθρακα – Σήμα κινδύνου από την Eurelectric
 Το όριο για τον άνθρακα θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να κατασκευάσουν περισσότερες μονάδες αερίου περιορίζοντας τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια
Μια ομάδα που αντιπροσωπεύει παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι τα σχέδια για περιορισμό της χρήσης άνθρακα μπορεί να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να αναζητήσουν αποδόσεις σε νέες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων αντί να βάζουν χρήματα σε καθαρή ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Bloomberg εξετάζει ένα νόμο που θα εμποδίζει ουσιαστικά πολλά εργοστάσια με άνθρακα να λαμβάνουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο της τοπικής αγοράς χωρητικότητας, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση σταθερών παροχών ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα ανταποκριθούν πιθανώς με την κατασκευή νέων σταθμών φυσικού αερίου, οι οποίοι, ενώ είναι καθαρότεροι από τον άνθρακα, εξακολουθούν να παράγουν αέρια θερμοκηπίου που κατηγορούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Eurelectric, την ομάδα που εκπροσωπεί τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό, σύμφωνα με την ομάδα, θα οδηγήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να επικεντρωθούν στις νέες μονάδες αερίου αντί να επενδύσουν σε συστήματα μηδενικών εκπομπών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις μεταβλητές ροές από αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα.
"Θα γίνει  μια αποδιοργάνωση της ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της  Eurelectric, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες. "Αυτό που παραβλέπεται στην πρόταση είναι ότι μπορεί να βλάψει τα  περιουσιακά στοιχεία που δεν βασίζονται στον άνθρακα. Θα πετύχει, για παράδειγμα, γρήγορα ανεβοκατεβάσματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν ο άνεμος σταματήσει να φυσάει. "
Ο κοινοτικός νόμος θα μπλοκάρει από την αγορά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων οι απορρίψεις άνθρακα υπερβαίνουν τα 550 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα, επίπεδο που θα απέκλειε τον άνθρακα από το σύστημα.
Η ομάδα προτείνει, αντιθέτως, οι νομοθέτες να επικεντρωθούν στον καθορισμό του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, όπου το κόστος της ρύπανσης μειώθηκε κατά 70% από το 2008 λόγω πλεονασμού των αδειών που χρησιμοποιούνται στην αγορά.
Η ΕΕ θέλει να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά της αλλαγής του κλίματος- την οποία κατηγορούν οι επιστήμονες για τη θέρμανση του πλανήτη- και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας τομέα μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Ο στόχος του 2030 είναι να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% από το 1990 ενώ θέλει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% τουλάχιστον.
"Σε χώρες όπου υπάρχει σήμερα πολύ άνθρακας, η πρόταση θα εξαναγκάσει τη χωρητικότητα του βασικού φορτίου από την αγορά μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ενώ δεν υπάρχει μαζική ανάπτυξη χρησιμότητας αποθήκευσης ή μπαταριών", δήλωσε ο Ruby. "Θα δημιουργήσει ζήτηση για φυσικό αέριο, αντικαθιστώντας παλαιά συμβατικά περιουσιακά στοιχεία με νέα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία".
Η πρόταση της Επιτροπής συζητείται επί του παρόντος από τις κυβερνήσεις των 28 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκρισή τους είναι απαραίτητη για την τροποποίηση του νόμου. Η Εσθονία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θέλει να προτείνει συμβιβασμό επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση ορισμένων ποσοτήτων ενέργειας από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να υπερβαίνουν το όριο των 550 γραμμαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης