Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνεται η διασύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Τουρκίας - Επενδύσεις και στον ηλεκτρισμό

Επιταχύνεται η διασύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου  Βουλγαρίας - Τουρκίας - Επενδύσεις και στον ηλεκτρισμό
Σημαντικές συμφωνίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία στον τομέα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Anadolu».
Μάλιστα, οι εταιρείες Bulgartransgaz (Βουλγαρία) και η BOTAS (Τουρκία) θα συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιταχύνουν την πρόοδο του σχεδίου της διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκίας – Βουλγαρίας.
Μιλώντας στο «Anadolu» η κ. Neynsky τόνισε ότι η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ παράλληλα διαβλέπει περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
«Και οι δύο πλευρές (Bulgartransgaz και BOTAS) συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού» εξηγεί και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η Βουλγαρία δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτό το έργο, το οποίο εξασφαλίζει την ανάπτυξη των διασυνδέσεων των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz και της BOTAS. Το έργο είναι μια ευκαιρία που επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου, την προσφορά στους εταίρους και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή».
Ηλεκτρική ενέργεια
Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε συζητήσεις για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την επέκταση αυτής της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Σόφια, σύμφωνα με την πρέσβη της Βουλγαρίας.
«Βαλκανικό» κέντρο διανομής φυσικού αερίου
Η κ. Neynsky μοιράστηκε την άποψη ότι η Βουλγαρία έχει φιλοδοξίες να γίνει κέντρο φυσικού αερίου με την ανάπτυξη κοινού έργου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού κέντρου διανομής φυσικού αερίου "Balkan".
Το έργο αυτό θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της ενεργειακής νομοθεσίας της ΕΕ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).
Τέλος, η πρεσβευτής κατέληξε λέγοντας ότι: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στις οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για την προσέλκυση περισσότερων Τούρκων επενδυτών. Παράλληλα, η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στους τομείς της υγειονομικής περίθλαψης, της φαρμακευτικής, της γεωργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πληροφορικής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης