Περιβάλλον

Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο επίκεντρο συναντήσεων στο ΥΠΕΝ

Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο επίκεντρο συναντήσεων στο ΥΠΕΝ
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Φάμελλος επεσήμανε το γεγονός, ότι τόσο η μορφή, όσο και οι αρμοδιότητες των Φορέων έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα, επί σειρά ετών.
Η συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μετά το τέλος του έτους βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτης Φάμελλος, τόσο με εκπροσώπους των Διοικήσεων των Φορέων αυτών, όσο και με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Φάμελλος επεσήμανε το γεγονός, ότι τόσο η μορφή, όσο και οι αρμοδιότητες των Φορέων έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα, επί σειρά ετών.
Σε αυτό όπως είπε, έχουν συμβάλει το περιορισμένο ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων  για το συγκεκριμένο ζήτημα, η καθυστέρηση ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, καθώς και η στρεβλή ανάγνωση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας για τον περιορισμό του κόστους, μόνο με κλείσιμο των δομών και  απολύσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε, ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο τέλος του 2016.
«Θεωρώ ότι ήταν επιλογή η διακοπή της συγκεκριμένης χρηματοδότησης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όπως ήταν και επιλογή οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τον εθνικό διάλογο, αλλά και από την Επιτροπή Φύση 2000 να παραμείνουν στον αέρα, χωρίς μεταβατικές και εφαρμοστέες διατάξεις».
Σημείωσε ακόμη, ότι «με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016 λήγει η προσωρινή χρηματοδότηση και η παράτασή της από το Πράσινο Ταμείο, που εξασφάλισε η κυβέρνηση, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ δύσκολο σημείο» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να απαντηθούν από κοινού μια σειρά κομβικά ερωτήματα, σε πολύ μικρό διάστημα».
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είδος χρηματοδότησης μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, διασφαλίζοντας την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά τους εργαζόμενους στη θέση τους.
Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στη μορφή, τον σκοπό και το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Με άλλα λόγια, ποιο είδος Φορέων χρειαζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιο θα είναι το αντίστοιχο κρατικό μοντέλο διοίκησης και προστασίας της φύσης.
Ακόμη, θα πρέπει αυτό το μοντέλο που θα δημιουργηθεί, να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των περιοχών Natura, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει συνεχώς από παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Για να επιτύχουμε κάτι τόσο σημαντικό, που καθυστερεί για χρόνια, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος.
Σημείωσε δε, ότι είναι προφανές, ότι το υπουργείο έχει την κεντρική ευθύνη, όμως χρειάζεται και οι Διοικήσεις των Φορέων Προστασίας της κάθε περιοχής και οι εργαζόμενοι στους Φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα θέματα της Φύσης, να συνεισφέρουν σε ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις.
«Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» τόνισε ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων Φορέων.
«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στη χώρα μας, ούτε ως περιβαλλοντικό μήνυμα, ούτε ως μήνυμα για το χώρο της εργασίας» είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κάνουμε πολλά, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης