Τελευταία Νέα

Πώς η πράσινη ενεργειακή πολιτική της Merkel πυροδότησε την ζήτηση για άνθρακα

Πώς η πράσινη ενεργειακή πολιτική της Merkel πυροδότησε την ζήτηση για άνθρακα
Το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας που χρησιμοποιεί η Γερμανία εξακολουθεί να προέρχεται από εργοστάσια με καύση άνθρακα
Η προσπάθεια της καγκελαρίου Angela Merkel να κατευθύνει τη Γερμανία προς μια πιο πράσινη ενέργεια, απροσδόκητα σήμανε την ενίσχυση της ζήτησης για άνθρακα.
Ενώ η Merkel σχεδιάζει να απομακρύνει τη χώρα από την πυρηνική ενέργεια και να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές, η στροφή ήταν αργή, σύμφωνα με το Bloomberg, και τα 140 εργοστάσια της Γερμανίας που χρησιμοποιούν άνθρακα παρήγαγαν το περασμένο έτος το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ο εκσυγχρονισμός της στροφής προς καθαρότερη ενέργεια θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Merkel αν κερδίσει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, όπως αναμένεται, στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία ξεκίνησε την επιχορήγηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2000, αλλά ο ρυθμός αυξήθηκε μετά το 2011, όταν η Merkel ξεκίνησε την ενεργειακή μετατόπιση της ως αντίδραση στην κατάρρευση του εργοστασίου της Ιαπωνίας στην Φουκουσίμα.
Η Merkel επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% έως το 2020 από τα επίπεδα του 1990 και η Γερμανία δαπάνησε περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ (780 δισεκατομμύρια δολάρια) για επιδοτήσεις στην πράσινη ενέργεια τις τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο, η χώρα θα φθάσει στην καλύτερη θέση έως το 30% μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Βερολίνου, Agora Energiewende. Οι μειώσεις των εκπομπών "δεν θα είναι σχεδόν χάσιμο αλλά μια ανερχόμενη αποτυχία", γράφουν οι ερευνητές της Αγοράς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική της Merkel ήταν αποτυχία.
Μόνο η αιολική ενέργεια έχει δημιουργήσει 143.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την BWE, έναντι 135.000 εργαζομένων στον παραδοσιακό τομέα της ενέργειας και εξόρυξης άνθρακα.
Πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας προέρχεται τώρα από τον άνεμο, την ηλιακή ακτινοβολία και τη βιομάζα,  από ένα τέταρτο πριν από τέσσερα χρόνια.
Και η Γερμανία ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις εκπομπές να μειώνονται κατά 27% από τα επίπεδα του 1990, έναντι 22% για τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση της Merkel υποστηρίζει ότι οι καθαρές επενδύσεις σε ενέργεια θα καταστήσουν τη Γερμανία παγκόσμιο ηγέτη στις τεχνολογίες, δίνοντας στους κατασκευαστές της ένα πλεονέκτημα για τις επόμενες δεκαετίες.
"Για όλες τις προκλήσεις της ενεργειακής αλλαγής, είμαστε σε εξέλιξη. Για να είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας ριζικής μετάβασης από μια οικονομία με άνθρακα", δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού της, Peter Altmaier, σε ομιλία στις 29ης Αυγούστου στη Λειψία.
Στο  λιμάνι Cuxhaven της Βόρειας Θάλασσας μέσα σε λίγα χρόνια, περίπου 1.000 άνθρωποι θα δουλέψουν στο νέο εργοστάσιο  αξίας 240 εκατ. δολαρίων της Siemens AG, το οποίο κατασκευάζει στρόβιλους οι οποίοι θα ρυμουλκούνται στα νερά της Βόρειας Θάλασσας, όπου θα εγκατασταθούν στην κορυφή πύργων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την Ambau GmbH.
"Έχουμε επωφεληθεί από την ενεργειακή μετατόπιση, χωρίς αμφιβολία," λέει ο Ulrich Getsch, δήμαρχος του Cuxhaven, που επικράτησε πάνω από εκατοντάδες υποψήφιους για να κερδίσει το εργοστάσιο της Siemens. Υπάρχει άφθονος χώρος για άλλες εταιρείες πράσινης ενέργειας στην περιοχή, λέει ο Getsch, ο οποίος έχει ως στόχο να κάνει την πόλη "το κομβικό σημείο της ενεργειακής  έκρηξης".
Ωστόσο, η ευημερία που απολαμβάνει  το Cuxhaven και λίγες άλλες πόλεις έχουν τροφοδοτηθεί από την γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση. Ο Klaus Schaefer, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Uniper SE, υποστηρίζει ότι οι επιδοτήσεις δεν έχουν κάνει τίποτα για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ αναγκάζουν τις γερμανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν πολύτιμο εξοπλισμό.
"Είναι δύσκολο να δούμε πολλούς νικητές από τη μετάβαση στην ενέργεια", λέει ο Schaefer.
Οι καταναλωτές κοστίζουν, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Δανία. Μια πράσινη επιβάρυνση αυξάνει τους γερμανικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 25%, σε μέσο όρο περίπου 29 ευρώ σεντ (34,6 U.S. cent) ανά KW-h φέτος - περισσότερο από το τριπλάσιο επίπεδο στις Η.Π.Α.
Αυτό ώθησε τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Merkel να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για την επιδότηση της καθαρής ενέργειας.
Ο συνασπισμός της προσπάθησε φέτος να περιορίσει τον αριθμό των νέων μονάδων που είναι επιλέξιμες για επιδοτήσεις και να καταργήσει το δικαίωμα να τις κατασκευάσουν υποψήφιοι που ζητούν το χαμηλότερο επίπεδο κρατικής στήριξης.
"Στο παρελθόν όλοι μπορούσαν να βγάλουν λεφτά, ανεξάρτητα από την τεχνολογία", δήλωσε ο Leonard Birnbaum, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της E.ON SE, σε διάσκεψη για το Σεπτέμβριο για την ενέργεια στο Λονδίνο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε επιδοτήσεις στην αιωνιότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης