Διεθνή

Σημαντικές συμφωνίες Ρωσίας - Καζακστάν για τα πυρηνικά

Σημαντικές συμφωνίες Ρωσίας - Καζακστάν για τα πυρηνικά
Το δεύτερο έγγραφο αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την πυρηνική ενέργεια
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom υπέγραψε την Τετάρτη με το Καζακστάν στη Βιέννη δύο νέες συμφωνίες αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Το πρώτο έγγραφο αποτελεί πρωτόκολλο στη συμφωνία μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας για συνεργασία και αμοιβαίες διευθετήσεις στην ανακύκλωση πυρηνικών πυρομαχικών που χρονολογούνται από τις 20 Ιανουαρίου του 1995.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Καταγράφεται η επιτυχής ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου αφοπλισμού στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 500 περίπου τόνοι στρατιωτικού ουρανίου να απελευθερώνονται από τα πυρηνικά πυρομαχικά που βρίσκονταν στη Ρωσία και το Καζακστάν».
Το δεύτερο έγγραφο αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, αναφέρει το πρακτορείο «Anadolu».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας η Rosatom είναι ο «εθνικός πρωταθλητής» της Ρωσίας, με διαρκώς αυξανόμενη παρουσία σε ολόκληρη την υφήλιο, ονομάζεται ROSATOM.
Το μέγα συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της είναι η πλήρως καθετοποιημένη δομή της, η οποία της επιτρέπει να προσφέρει σε δυνητικούς πελάτες ένα ενιαίο «πακέτο» (integrated offer) με την κατασκευή, το πυρηνικό καύσιμο, την εκπαίδευση και όποια άλλη υπηρεσία απαιτείται.
Πάνω από όλα, ίσως, αποδέχεται υπό προϋποθέσεις ακόμη και την επιστροφή των πυρηνικών αποβλήτων (RAW-radioactive waste) στην ίδια την Ρωσία για αποθήκευση, αμβλύνοντας, έτσι, τις οικολογικές ανησυχίες στις χώρες-στόχους.
Αυτό δεν μπορεί να το υλοποιήσει κανείς άλλος ανταγωνιστής της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης