Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 34 μηνών ο Baltic Dry Index - Η Κίνα καταλύτης της ζήτησης άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος

Σε υψηλά 34 μηνών ο Baltic Dry Index - Η Κίνα καταλύτης της ζήτησης άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος
Στις 1355 μονάδες ο δείκτης από 292 τον Φεβρουάριο του 2016
Ανοδική πορεία καταγράφει ο Baltic Dry Index στον κλάδο της ναυτιλίας, έπειτα από τις ενδείξεις της ανοδικής πορείας στους ναύλους.
Ο δείκτης Baltic Dry, ένας από τους κορυφαίους όσον αφορά στο εμπόριο διεθνώς, καθώς μετρά το κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως κάρβουνο και σιδηρομετάλλευμα κινείται κοντά στις 1.355 μονάδες, το υψηλότερο σημείο εδώ και 34 μήνες, έχοντας υποχωρήσει έως τις 292 τον Φεβρουάριο του 2016.
«Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στην αγορά προκαλείται από την αυξημένη δραστηριότητα που παρατηρείται στο εμπόριο άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, με την Κίνα να έχει ενισχύσει τη ζήτηση, καθώς έχουν εντατικοποιήσει την λειτουργία των  επιχειρήσεων τους και έχουν κρατήσει τα επίπεδα παραγωγής σε ιστορικά υψηλά”, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Γ. Λαζαρίδης της Allied Shipbroking.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξημένες εισαγωγές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης της χώρας πριν από ένα χρόνο να μειώσει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.
Όσον αφορά στον άνθρακα, ο αναλυτής της Allied εξηγεί ότι, τα πράγματα είναι απλά: η μείωση της παραγωγής κατέστησε την Κίνα περισσότερο εξαρτημένη από τις θαλάσσιες εισαγωγές, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται ακόμα και από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.
Σχετικά με τον χάλυβα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα: “Η βιομηχανία του χάλυβα και του σιδηρομεταλλεύματος έχει βιώσει μία εξίσου θεαματική ανάκαμψη σε ό,τι αφορά τις τιμές και σημειώνει, προσθέτοντας ότι:
“Οι περισσότερες περικοπές παραγωγής εστιάζουν στους πιο προβληματικούς παραγωγούς χάλυβα, περιορίζοντας την πλεονάζουσα χωρητικότητα, που ήδη είχαν δυσκολίες με τον ανταγωνισμό στην τρέχουσα αγορά.
Μέσα από αυτά τα μέτρα οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες παραγωγούς είχαν την ευκαιρία να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καλή αγορά, εστιάζοντας παράλληλα στο να αποκτήσουν υψηλότερης ποιότητας σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα στην αγορά, που αμφότερα συνήθως έρχονται απ’ έξω”.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης