Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερώτηση Καλλιτσάντση (ΕΣΑΗ) σε Μακρόν και Τσίπρα για τα υπάρχοντα αντικίνητρα προς τις μονάδες φυσικού αερίου

Ερώτηση Καλλιτσάντση (ΕΣΑΗ) σε Μακρόν και Τσίπρα για τα υπάρχοντα αντικίνητρα προς τις μονάδες φυσικού αερίου
Ανοικτός δήλώσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την προτεραιοτητά  για το μέλλον της ΔΕΗ
Στις προκλήσεις και στο εχθρικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.
Συγκεκριμένα απηύθυνε ερώτηση στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου της Γαλλίας, κ. Εμμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με Έλληνες επιχειρηματίες, σήμερα το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Παρών και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε:
«Στα μέλη μας μετέχουν ελληνικές και ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι γαλλικές EdF και ENGIE, που εν μέσω κρίσης επένδυσαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος με 6 σύγχρονες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.
Είμαστε ένα απτό παράδειγμα διευρωπαϊκής επιχειρηματικής συνεργασίας που έφερε υπεύθυνες επενδύσεις στην Ελλάδα και συνέβαλε στην ασφάλεια εφοδιασμού με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και στην προσφορά χαμηλότερων τιμολογίων ενέργειας για τους καταναλωτές.
Ωστόσο οι επενδύσεις αυτές δίνουν μάχη να μην απαξιωθούν απέναντι σε ένα ευμετάβλητο έως εχθρικό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου κρίσιμες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται συνεχώς, εμποδίζοντας την ομαλή μετάβαση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δημιουργία μίας αγοράς που θα αμείβει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού για την διαθεσιμότητα και την ευελιξία ισχύος που προσφέρουν όχι μόνο στις πιο δύσκολες στιγμές, αλλά καθημερινά και αδιάλειπτα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να απευθύνω το εξής ερώτημα:
Πόσο αποφασισμένοι είστε να προωθήσετε ενεργά τη διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και την ενθάρρυνση νέων ελληνογαλλικών επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και με ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;»

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΕΣΑΗ, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Όπως γνωρίζετε, στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόμαστε σε μία περίοδο αναδιάρθρωσης που έχει να κάνει όχι τόσο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις μέσα από το πρόγραμμα, αλλά κυρίως από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και της DG COMP κατά το οποίο η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και στη δυνατότητα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να έχει παρόμοιο ποσοστό με αυτό που έχει στην παραγωγή και στην αγορά. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και μια δύσκολη προσπάθεια.
Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Κομισιόν προκειμένου να πετύχουμε αυτή τη δύσκολη εξίσωση με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά και στην εξυγίανση της αγοράς ενέργειας.
Και βεβαίως σε αυτή την προσπάθεια προχωρούμε βήμα βήμα και σε συνεννόηση και με τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Άρα στο ερώτημά σας η απάντηση είναι ότι βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα σε γαλλικές επιχειρήσεις ενέργειας, είτε τη δημόσια είτε ιδιωτικές, στη ΔΕΗ και σε άλλα σχήματα που μπορούν να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα. (…)
Νομίζω ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζετε ως επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας είναι δυσκολίες που ήταν δομικές και υπήρχαν και πριν την κρίση, όμως η κρίση τις επέτεινε ακόμα περισσότερο.
Υπάρχει από τη δική μας πλευρά η βούληση να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες και τις προϋποθέσεις ώστε να βγούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτή την κρίση, εξυγιαίνοντας επαναλαμβάνω το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας, ταυτόχρονα όμως διασφαλίζοντας – γιατί αυτός είναι ένας μεγάλος αν θέλετε καημός δικός μας, έγνοια δική μας – τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης