Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Ελπιδοφόρα μηνύματα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο και νοτίως της Κρήτης

Γ. Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Ελπιδοφόρα μηνύματα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο και νοτίως της Κρήτης
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επεσήμανε πως η κοινοπραξία με τις Total και ExxonMobil διαθέτει την τεχνογνωσία, εξειδίκευση και οικονομική ευρωστία ώστε να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου νοτίως της Κρήτης
Για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα που θα συμβάλλει στην γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης από το βήμα του 1ου συνεδρίου Oil & Gas Forum που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).
Ο κ. Στεργιούλης ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση σεισμικών ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο είναι πολύ ελπιδοφόρα, ενώ χαρακτήρισε ως ένα «ισχυρό επιχειρηματικό εγχείρημα» την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για διερεύνηση περιοχών νοτίως της Κρήτης.
Μάλιστα επεσήμανε ότι και οι τρεις εταιρείες διαθέτουν προηγμένη τεχνογνωσία, εξειδίκευση, αλλά και την αναγκαία οικονομική ευρωστία προκειμένου να υποβάλουν ανταγωνιστική προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό.

Εντός πέντε μηνών η ολοκλήρωση του διαγωνισμού

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 4 - 5 μήνες.  
Όπως τόνισε ο κ. Στεργιούλης στην ομιλία του «η ανταλλαγή ιδεών με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, μας δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε περαιτέρω τις πιθανότητες εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας».
Πρόσθεσε δε ότι παρά τη σημαντική ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν και τις επόμενες δεκαετίες να αποτελούν τον βασικό μοχλό για την ενεργειακή τροφοδοσία των χωρών.
Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ακόμη ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την περιοχή της  Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, η επανεξέταση παλαιότερων γεωφυσικών δεδομένων για κάποιες περιοχές, σε συνδυασμό με πιο πρόσφατες σεισμικές έρευνες, έχουν οδηγήσει σε νέες γεωλογικές ερμηνείες και ευρήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης