Ενέργεια

Λιβύη: Σε λειτουργία και πάλι το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου

Λιβύη: Σε λειτουργία και πάλι το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου
Η ομάδα των πολιτοφυλακών είχε κλείσει τρία πεδία πετρελαίου από τις 19 Αυγούστου- Η χώρα του ΟΠΕΚ «αναβιώνει» την παραγωγή αργού πετρελαίου παρά την πολιτική αβεβαιότητα
Ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός τομέας της Λιβύης αναμένεται να ξανανοίξει σήμερα Τετάρτη 6/9 μετά το κλείσιμο για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ασκώντας πιέσεις στους παγκόσμιους παραγωγούς αργού που επιδιώκουν να συγκρατήσουν την προσφορά και να σταθεροποιήσουν τις τιμές.
Οι αρχές της Λιβύης κατέληξαν σε τελική συμφωνία με την ομάδα που είχε κλείσει μια βαλβίδα σε έναν αγωγό από το νοτιοδυτικό τμήμα του Sharara, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.
 Η κρατική εταιρεία National Oil Corp. κατηγόρησε την ομάδα νωρίτερα για το κλείσιμο τριών πεδίων από τις 19 Αυγούστου. Δύο από τα πεδία - El-Feel, επίσης γνωστό ως Elephant, και Hamada - ξεκίνησαν την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα.
Η παραγωγή της Λιβύης υποχώρησε 35% μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των τριών πεδίων.
Ωστόσο, η πτώση βοήθησε τις χώρες του ΟΠΕΚ  και των συμμαχικών προμηθευτών να ενισχύσουν τη συμφωνία τους για μείωση της παραγωγής. Η Λιβύη, όπως και τα άλλα μέλη της του ΟΠΕΚ, (Νιγηρία), απαλλάσσεται από τις παγκόσμιες περικοπές παραγωγής λόγω εσωτερικών συγκρούσεων.
Η NOC έχει κατηγορήσει μια οργάνωση πολιτοφυλακής που ονομάζεται ταξιαρχία Rayayina για τις διακοπές στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης και της 19ης Αυγούστου που προκάλεσε προβλήματα στον αγωγό και σταμάτησε την παραγωγή  του Sharara με 283.000 βαρέλια την ημέρα.
Το πεδίο Sharara, με παραγωγική δυναμικότητα 330.000 βαρελιών ημερησίως, διοικείται από μια κοινοπραξία μεταξύ της NOC και της Repsol SA, της Total SA, της OMV AG και της Statoil ASA.
Η Λιβύη, η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στην Αφρική, άντλησε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πριν από μια εξέγερση το 2011, η οποία οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων κυβερνήσεων και πολιτοφυλακών. Η παραγωγή του χώρας είχε φθάσει σε ένα τετραετές υψηλό των 1,01 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης