Διεθνή

Με «παράπλευρες απώλειες» απειλούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες από τις αλλαγές στη Nafta

tags :
Με «παράπλευρες απώλειες» απειλούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες από τις αλλαγές στη Nafta
Ενεργειακά έργα στο Μεξικό και τον Καναδά απειλούνταν από το "σπάσιμο" της συμφωνίας
Η κυβέρνηση Trump χαλαρώνει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ανοίγει δρόμο για τις γεωτρήσεις ως μέρος της προσπάθειας του Προέδρου να απελευθερώσει τον «τεράστιο ενεργειακό πλούτο» των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η πρόθεση του Donald Trump να ξαναγράψει τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (Nafta) θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σύμφωνα με το Bloomberg.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη Nafta συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 1/9, οι ηγέτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας επιδιώκουν να διατηρήσουν την 23χρονη εμπορική συμφωνία που οδήγησε στην αναγέννηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και άνοιξε το δρόμο για εξαγωγές ενέργειας αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Καναδά και το Μεξικό πέρυσι.
"Οποιεσδήποτε αλλαγές που διαταράσσουν το εμπόριο ενέργειας στα σύνορα της Βόρειας Αμερικής, μειώνουν την προστασία των επενδύσεων ή επιστρέφουν σε υψηλούς δασμούς και εμπορικούς φραγμούς που προηγήθηκαν της NAFTA και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας", επεσήμαναν κορυφαίες εμπορικές οργανώσεις πετρελαίου και αερίου από τις ΗΠΑ , τον Καναδά και το Μεξικό σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
Οι ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο περιθώριο κατά τη διάρκεια άλλων πρόσφατων εμπορικών διαπραγματεύσεων εμπλέκονται περισσότερο στη NAFTA - εξασφαλίζοντας επίσημους ρόλους στις επιτροπές που συμβουλεύουν για τη διαδικασία.
Ο Trump έθεσε το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής εξόδου από τη συμφωνία τουλάχιστον τρεις φορές από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα.
"Μπορεί να μην είστε αναγκασμένοι να βρίσκεστε στο crosshairs, αλλά εάν δεν εστιάζετε σε αυτό, θα μπορούσατε να είστε παράπλευρες ζημιές", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Stephen Comstock, διευθυντής του American Petroleum Institute.
Όταν η Nafta υπεγράφη πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, οι Η.Π.Α. εισήγαγαν περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών πετρελαίου και πετρελαίου.
Οι μονάδες πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά - οι οποίες τώρα παράγουν 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - μόλις ξεκίνησαν.
Και το Μεξικό εξακολουθεί να έχει το μονοπώλιο στη δική του ενεργειακή ανάπτυξη, εμποδίζοντας τις ξένες επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις ή μεταποίηση πετρελαίου στη χώρα.
"Επειδή η ενέργεια είναι τόσο μεγάλη υπόθεση στη Βόρεια Αμερική - πολλά άλλαξαν, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και με τις πετρελαιοπηγές του Καναδά και με τις μεταρρυθμίσεις του Μεξικού - η ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός ομήρος στις διαπραγματεύσεις" ", δήλωσε ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners LLC.
Η Nafta διευκολύνει το αφορολόγητο εμπόριο βενζίνης και άλλων ενεργειακών προϊόντων.
Αποτελεί επίσης το νόμιμο μονοπάτι για την αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου στο Μεξικό - 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα πέρυσι, ή περίπου το 60% των εξαγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης