Ενέργεια

Βενζίνη: Σε υψηλό 4,5 μηνών τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης

Βενζίνη: Σε υψηλό 4,5 μηνών τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης
Εκτός αγοράς 2 εκατ. βαρέλια λόγω του τυφώνα Harvey στις ΗΠΑ
Τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης της βενζίνης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% την Τρίτη 29/8 στο υψηλότερο  επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) της αμερικανικής δυναμικότητας διύλισης βρέθηκαν εκτός αγοράς από τον τυφώνα Harvey.
Τα περιθώρια, κέρδους  από την εξευγενισμένη ακατέργαστη βενζίνη, βρέθηκαν στα 15,45 δολάρια το βαρέλι.
Ο Harvey χτύπησε το 13% της δυναμικότητας διύλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ η συνεχιζόμενη βροχή και πλημμύρες απειλούν μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας.
Το κλείσιμο των διυλιστηρίων αναμένεται να προκαλέσει την άνοδο στο τέλος του έτους στις κρατήσεις βενζίνης από την Ευρώπη και να αντισταθμίσουν τις απώλειες παραγωγής.
Οι αγοραστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι εξαρτώνται από τις εξαγωγές των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να στραφούν στην Ευρώπη, εκτιμούν οι traders.
Οι τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο σε δύο χρόνια, φθάνοντας το 1,7799 δολάρια ανά γαλόνι. Διαπραγματεύθηκαν σε $ 1.7014 ένα γαλόνι στις 1039 GMT.
Μεταξύ Παρασκευής και Τρίτης, τουλάχιστον 8 πλοία ναυλώθηκαν από την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν εμπορικές πηγές στο Reuters,  αυξημένες από το μειωμένο επίπεδο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αγοραστές επιβράδυναν τις εισαγωγές τους προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης