Ενέργεια

Short list με τρεις διεκδικητές για τον ΔΕΣΦΑ προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ – Ποιοι συνεχίζουν στο διαγωνισμό, ποιοι «κόβονται»

Short list με τρεις διεκδικητές για τον ΔΕΣΦΑ προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ – Ποιοι συνεχίζουν στο διαγωνισμό, ποιοι «κόβονται»
Η απόφαση για τις κοινοπραξίες που θα προκριθούν στον τελικό γύρο θα ληφθεί τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου
Προβάδισμα παίρνουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Την προσεχή Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει την short list των επενδυτικών σχημάτων που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εν λόγω λίστα θα περιλαμβάνει τους τρεις από τους έξι υποψηφίους που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές στις 7 Αυγούστου.
Φαβορί του διαγωνισμού εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie.
Και οι τέσσερις αποτελούν «μνηστήρες» του ΔΕΣΦΑ από το παρελθόν, που επανεμφανίστηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι και μέτοχοι του αγωγού TAP και προσβλέπουν στις γεωπολιτικές συνέργειες που προσφέρει ο ΔΕΣΦΑ και ειδικά οι υποδομές του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.
Ισχυρή είναι και η θέση του δεύτερου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχήματος που προέκυψε από τη σύμπραξη της γαλλικής GRTgaz SA και της ρουμανικής Transgaz SA.
Η GRTgaz αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ηγετική θέση στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς εκμεταλλεύεται 32.456 χιλιόμετρα αγωγών και 28 σταθμούς συμπίεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου της Ρουμανίας, Transgaz, παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στηρίζει την υλοποίηση του αποκαλούμενου «Κάθετου Διαδρόμου» («Vertical Corridor»).
Τη δική της μάχη για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα δώσει και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA, που εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ στον διαγωνισμό και φέρεται να περνάει στην επόμενη φάση.
Η εταιρεία με τη λειτουργία ενός δικτύου αγωγών μήκους 130 χλμ. μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βορειοδυτική Ισπανία.
Επίσης, εκμεταλλεύεται και έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πόλη Μουγάρδος, στην επαρχία της Λα Κορούνια.

Αμφίβολη η «πρόκριση» στο δεύτερο γύρο

Εκτός κούρσας φέρονται να μένουν τα άλλα τρία σχήματα που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξης.
Πρόκειται για τη Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, την καταριανή Powerglobe και την αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS). Η πρώτη, είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομής και έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream AS (Σλοβακία) και Open Grid Europe Gmb, συμμετοχές που θα μπορούσαν να της ανοίξουν την πόρτα για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Η καταριανή Powerglobe παρέχει ευρεία γκάμα υπηρεσιών στον τομέα του φυσικού αερίου, δεν έχει όμως πιστοποίηση Ευρωπαίου διαχειριστή, σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως και η αμερικανική Intergrated Utility Services, η οποία προσφέρει τεχνολογικές υπηρεσίες που αφορούν καλώδια οπτικών ινών, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες υποδομές.
Και οι τρεις παραπάνω εταιρείες, σε περίπτωση που αποκλειστούν, μπορούν να συμπράξουν με τις εταιρείες που θα προκριθούν και να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση.
Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η short list από το ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές που θα προκριθούν, θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια το data room του ΔΕΣΦΑ για το due diligence που θα επιτρέψει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 εβδομάδων (τρεις μήνες) από την ημερομηνία που θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης