Ενέργεια

Ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού της Gazprom το α΄ εξάμηνο του 2017

tags :
Ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού της Gazprom το α΄ εξάμηνο του 2017
Αυξημένη η ζήτηση από Τουρκία Αυστρία και Γερμανία
Ρεκόρ εξαγωγών κατέγραψε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom το πρώτο εξάμηνο του 2017 σύμφωνα με τα αποτελέσμα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το β΄τρίμημο με τις Τουρκία, Αυστρία και Γερμανία να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση σε φυσικό αέριο .
Και οι τρεις χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 21% (44,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, bmc).
Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαίων καταναλωτών της Gazprom , μόνο η Ιταλία και η Βρετανία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 οι πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,5% φθάνοντας τα 112 bmc.      
Πηγή προσκείμενη στην Gazprom δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti πως η πτώση των πωλήσεων στην Ιταλία αποτελούν προσωρινό φαινόμενο.
«Μετά την επισκευή του αγωγού μέσω του οποίου φτάνει στην  Ιταλία  φυσικό αέριο μέσω της Βόρειας Αφρικής , οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο» δηλώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι «τώρα θα αυξηθούν».
Την πρώτη θέση ως προς τους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης  φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη την κατέλαβε η Αυστρία, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 77,73% , φθάνοντας τα 3,75 bmc.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προηγούνται στις εισαγωγές η Ρουμανία(+165%) και οι χώρες της Βαλτικής , Εσθονία , Λετονία και Λιθουανία, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου  κατά 90%, 75% και 125% αντίστοιχα η κάθε μία.      
Τον Ιούλιο η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη  κατά 15% φθάνοντας τα 15,1 bmc και συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς των Αύγουστο , αλλά ακριβή στοιχεία όσον αφορά του τελικούς καταναλωτές η ρωσική εταιρεία δεν δίνει προς το παρόν.
Αυτή η στιγμή για την Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία ο όγκος των εξαγωγών  παρά η τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρουν στην έκθεση τους με ημερομηνία 14 Αυγούστου οι αναλυτές της Credit Suisse , επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός  στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα ενταθεί καθώς οι πωλήσεις του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) το 2018 θα αυξηθούν.


Πηγή: Vedomosti / ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης