Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες Delek-Noble για προμήθειες ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Συνομιλίες Delek-Noble για προμήθειες ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
Οι συνομιλίες αφορούν στην πώληση περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο στην αιγυπτιακή Dolphinus Holdings.
Οι έχουσες την εκμετάλλευση εταιρείες του τεράστιου υπεράκτιου ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν», Delek Group και Noble Energy, βρίσκονται σε συζητήσεις με την αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings για την προμήθεια στην Αίγυπτο φυσικού αερίου μέσω Ιορδανίας.
Όπως είπε στο Bloomberg ο συνιδρυτής της αιγυπτιακής εταιρείας Alaa Arafa, οι συνομιλίες αφορούν στην πώληση περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο στην Dolphinus Holdings.
Το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Αίγυπτο μέσω ενός αγωγού στην Ιορδανία, τον οποίο διαχειρίζεται η αιγυπτιακή Fajr, αντί για την πιο άμεση διαδρομή μέσω της ερήμου Σινά της Αιγύπτου, η οποία έχει παραμείνει ανενεργή εδώ και χρόνια, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ισραηλινός συμμετέχων στις συνομιλίες υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταίροι στο ισραηλινό κοίτασμα πιέζουν για μια συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς αντιμετωπίζουν ένα εκτιμώμενο κόστος ύψους 3,75 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Σημειώνει ακόμη, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προωθήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, ως έναν τρόπο ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών, σε μια περιοχή γεμάτη πολιτικές εχθρότητες.
Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη, ότι το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ, μαζί με το τεράστιο κοίτασμα Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα ανεξερεύνητα ακόμη κοιτάσματα στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Λιβάνου, αποτελούν μία σημαντική πηγή παραγωγής φυσικού αερίου στην «πόρτα» της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης