Ενέργεια

ΑΔΙ: Μέχρι 80% η ανάκτηση για μονάδες φυσικού αερίου και αύξηση για υδροηλεκτρικά – Η εισήγηση της ΡΑΕ

ΑΔΙ: Μέχρι 80% η ανάκτηση για μονάδες φυσικού αερίου και αύξηση για υδροηλεκτρικά – Η εισήγηση της ΡΑΕ
Στα σχέδια της Αρχής είναι να βγάλει σε διαβούλευση και την συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων
Τμηματική συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου και μικρή αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών σε σχέση με τον προηγούμενο προβλέπει ο σχεδιασμός της ΡΑΕ για τον νέο μεταβατικό μηχανισμός ισχύος που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.  
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ και το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει πρόταση και θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στηρίζεται στην μελέτη ευελιξίας που παρέδωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ στην αρμόδια Αρχή.
Η εν λόγω μελέτη περιορίζει τις ανάγκες για ευελιξία στα 3.500 MW ετησίως από τα 5.000 MW που προέβλεπε ο μηχανισμός που έληξε τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα περιοριστούν τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του νέου μεταβατικού μηχανισμού με ισχύ μέχρι την εφαρμογή του target model.
Η ΡΑΕ φέρεται να καταλήγει σε ανάγκες ευελιξίας στα 4.000 MW.
H συμμετοχή των μονάδων στον μεταβατικό μηχανισμό θα γίνει με διαγωνιστικές διαδικασίες και σε αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες φυσικού αερίου θα μπορούν να συμμετέχουν με προσφορές τμηματικής ισχύος, δηλαδή όχι για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους αλλά για ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 80% για να καλύπτει τις ανάγκες της ευελιξίας.

Μικρή αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών

Σε ότι αφορά στα υδροηλεκτρικά, η ΡΑΕ κινείται στην κατεύθυνση μικρής αύξησης της συμμετοχής τους ως μονάδων ευελιξίας σε σχέση με τα 500 MW περίπου που προέβλεπε ο προηγούμενος μηχανισμός.
Στις σκέψεις της ΡΑΕ είναι εάν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να βγάλει σε διαβούλευση και την συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς μεταβατικό μηχανισμό από τον περασμένο Απρίλιο που έληξε ο προηγούμενος.
Αυτό στην πράξη δημιουργεί πρόβλημα στους ιδιώτες παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν για τα ΑΔΙ, ενώ αντίθετα ενισχύει τα ταμεία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ενώ έχουν περάσει στα τιμολόγιά τους το κόστος των ΑΔΙ και τα εισπράττουν από τους καταναλωτές δεν πληρώνουν το αντίστοιχο κόστος στους παραγωγούς αφού δεν αγοράζουν ΑΔΙ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης