Διεθνή

Eρντογάν: Υπάρχει και το μπλοκ της Σαγκάης - Προς υπεροχή της τούρκικης αεροπορίας στο Αιγαίο

Eρντογάν: Υπάρχει και το μπλοκ της Σαγκάης - Προς υπεροχή της τούρκικης αεροπορίας στο Αιγαίο
Oι νέες κινήσεις της Τουρκίας σε άμυνα και διπλωματία
Η Τουρκία δεν χρειάζεται να είναι «προσηλωμένη» στην Ε.Ε., και μπορεί να εξετάσει την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO),ανέφερε ο Ερντογάν σε συνεντευξή του στην Χουριέτ
Πρόκειται για μπλοκ οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.
Προσέθεσε πως έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στο μπλοκ αυτό με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Στο μπλοκ ανήκουν επίσης το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Κιργιζία, ενώ στη φάση ένταξης είναι δύο ακόμα πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν.

Αν και ο κ. Ερντογάν έχει αναφερθεί σε ενδεχόμενη ένταξη της Άγκυρας στο SCO, η νεότερη τοποθέτησή του έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.
Ειδικά καθώς επέρχονται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη με διακύβευμα το προσφυγικό,ενώ η νέα φάση Τραμπ έχει δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες.

Ισχυροποιείται η Αεροπορεία

Παράλληλα η Τουρκία σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής προχωρά στην παραλαβή 30 F-35 μέχρι το 2022 ανατρέποντας υπερ αυτής τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος προτίθεται να διατυπώσει αίτημα για αναβάθμιση των F-16 αλλά και αγοράς 20 F-35.
To κόστος της αγοράς τους ξεπερνά τα 4 δισ δολ σε βάθος 10ετίας και υπόκειται πλεόν σε μια σύνθετη οικονομική και διπλωματική διαπραγμάτευση για την χώρα μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης