Διεθνή

Bloomberg: Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να πιέσει την Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου

Bloomberg: Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να πιέσει την Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου
Η Τουρκία επιδιώκει να ασκήσει την επιρροή του το Ισραήλ ωθώντας την Κύπρο στο να εγκρίνει να διέλθει από την ΑΟΖ της ο αγωγός από το «Λεβιάθαν» στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η Τουρκία επιδιώκει να ασκήσει το Ισραήλ την επιρροή του, ώστε να αναγκάσει την Κύπρο να επιτρέψει την διέλευση από τα χωρικά της ύδατα ενός αγωγού φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς τις νότιες τουρκικές ακτές και από εκεί προς την Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται δήλωση του συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας Ρεχά Ντενεμέκ, σύμφωνα με τον οποίο «το Ισραήλ ως κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, θα μπορούσε να πιέσει την Κύπρο να συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού εξαγωγής ισραηλινού αερίου μέσω της Τουρκίας προς όφελος όλων των πλευρών».
Το Bloomberg σημειώνει, ότι Ισραήλ και Τουρκία αποκατέστησαν πρόσφατα μετά από χρόνια τις διπλωματικές τους σχέσεις και είναι πρόθυμοι να προωθήσουν μια ενεργειακή συμφωνία, που θα βοηθήσει το Ισραήλ να μετατραπεί σε εξαγωγέα φυσικού αερίου και θα ενισχύσει την Τουρκία ως βασική πύλη φυσικού αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ένα βασικό εμπόδιο είναι η σύγκρουση της Τουρκίας με την Κύπρο εξαιτίας της εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία.
Στο παρελθόν, υπενθυμίζει το πρακτορείο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν, ότι ένας αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσω της κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των Κυπρίων, σύμφωνα με τους Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Κύπρος ωστόσο αμφισβητεί το επιχείρημα αυτό, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με δήλωση χθες κυβερνητικού αξιωματούχου της μεγαλονήσου, ένας αγωγός που θα διέρχεται από τα ύδατα της Κύπρου, θα είναι βιώσιμος μόνο εφόσον η Τουρκία θα σέβεται την κυπριακή δικαιοδοσία στην ΑΟΖ της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης