Ενέργεια

Πλαφόν 20% στις εξαγωγές από τους ιδιώτες παρόχους για τις ποσότητες ρεύματος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Πλαφόν 20% στις εξαγωγές από τους ιδιώτες παρόχους για τις ποσότητες ρεύματος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
Θα υποχρεούνται, ίσως και για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποκτήσουν από τη δημοπρασία της επόμενης εβδομάδας, να διαθέτουν τουλάχιστον το 80% στην εσωτερική αγορά
Πλαφόν στις εξαγωγές των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που εξασφαλίζουν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ θα επιβάλει τελικά η ΡΑΕ, προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο της διάθεσης σε τρίτες χώρες εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων ενός μεγάλου μέρους του ρεύματος το οποίο αποκτούν.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ακόμη και από την επόμενη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017, όσοι συμμετέχοντες καταφέρουν να αποκτήσουν ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν το δικαίωμα να εξάγουν μόνο το 20% της αποκτηθείσας ποσότητας.
Αντίστοιχα θα υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά τουλάχιστον  το 80% των ποσοτήτων.
Πάντως, αν ο στόχος να τεθούν σε ισχύ οι νέοι αυτοί κανόνες στην προσεχή δημοπρασία δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί, τότε η ΡΑΕ θα επιδιώξει να τους επιβάλει πάση θυσία στη δημοπρασία του φθινοπώρου όταν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν θα είναι πολλαπλάσιες.

Πιθανές αντιρρήσεις από τους δανειστές

Ωστόσο, οι εν λόγω περιορισμοί δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών, με δεδομένο ότι αυτοί ήταν που είχαν ζητήσει και είχαν πετύχει να μην υπάρχει «οροφή» ως προς τις εξαγωγές προϊόντων προερχόμενων από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Επισημαίνεται πως η απουσία περιορισμών σε ότι αφορά στη διάθεση των ποσοτήτων ρεύματος που αποκτούσαν σε σχετικά χαμηλές τιμές μέσα από τις δημοπρασίες, εκμεταλλεύονταν κυρίως οι μικρότερες σε μέγεθος εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, εξήγαγαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το σύνολο του ρεύματος σε γειτονικές χώρες, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.
Συναλλαγές που σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ήταν απόλυτα σύννομες σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν σήμερα τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τη διάθεση των προϊόντων τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης