Ξεπέρασαν τα 50 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου χάρις την συμφωνία του ΟΠΕΚ σύμφωνα με το CNN
Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι, κυρίως λόγω της προθυμίας του Οργανισμού να δράσει για ακόμα μία φορά ως «διαιτητής»
Το πετρέλαιο επέστρεψε χθες (6/10) σε τιμές άνω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, κυρίως χάρη στην προθυμία των χωρών του ΟΠΕΚ να δράσουν για ακόμα μία φορά ως «διαιτητής» στο ζήτημα του αργού πετρελαίου παγκοσμίως,σύμφωνα με το Βαnkingnews.gr
Οι τιμές του εξαιρετικά σημαντικού αγαθού έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του +12% από την ημέρα που ο ΟΠΕΚ εξέπληξε τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα στην Αλγερία, επιτυγχάνοντας μία συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.
Η συμφωνία θα μπορούσε ακόμα και να καταρρεύσει μέχρι τον Νοέμβριο, όπου θα περιμένει την επίσημη έγκρισή της στην τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ωστόσο αντιπροσωπεύει μία αντιστροφή από την μέχρι πρότινος στρατηγική του Οργανισμού να πλημμυρίζει τον κόσμο με πετρέλαιο.
Τουλάχιστον, η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να θέσει ένα όριο στις κατώτατες τιμές του πετρελαίου, με τις πιο αισιόδοξες πλευρές να ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να δώσει λύσει στην πλεονασματική προσφορά, η οποία ασκεί πιέσεις στις τιμές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
«Ο ΟΠΕΚ έχει δώσε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει ξανά τον ρόλο του παγκόσμιου διαχειριστή προμηθειών μετά από μία διετή παύση», σημειώνει σε πρόσφατη έκθεση της η εταιρία ερευνών JBC Energy.
Χάρη στο ράλι του μαύρου χρυσού που πραγματοποιήθηκε χθες, οι τιμές έχουν πλέον σχεδόν διπλασιαστεί από το χαμηλό 13 ετών, στα 26 δολ. ανά βαρέλι, που είχε σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει σοκ και πανικό σε όλο τον επενδυτικό κόσμο.
«Ο κόσμος επιβιβάζεται σε αυτό το τρένο που κινείται ανοδικά», τόνισε ο διευθυντής εμπορευματικών ερευνών της ClipperData, Matt Smith, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι το πρόσφορο ράλι καθοδηγείται κυρίως από το κλίμα που δημιουργήθηκε και όχι από τις βασικές αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι διαδραματίζουν και οι αμφιβολίες απέναντι στη συμφωνία του ΟΠΕΚ, κυρίως λόγω της μακράς ιστορίας των μελών του Οργανισμού να «εξαπατούν» την κοινή γνώμη παρά την ανακοίνωση συμφωνιών.
Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία της Αλγερίας προβλέπει οι χώρες του ΟΠΕΚ να περιορίσουν την ημερήσια παραγωγή τους στα 32,5 με 33 εκατ. βαρέλια, έναντι 33,4 εκατ. βαρελιών που είναι η σημερινή παραγωγή, με το Ιράν, τη Νιγηρία και τη Λιβύη να εξαιρούνται ωστόσο από τη συμφωνία.
«Είναι ένα τεράστιο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο», υπογράμμισε ο Smith, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία να αποτελέσει τη χώρα που θα πρέπει να σηκώσει όλο το βάρος της συμφωνίας.
«Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ανακοινώνει σχέδια τα οποία η ιστορία δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να στηρίξει», αναφέρει ο Smith, ενώ προσθέτει ότι οι τιμές του πετρελαίου δε θα κρατηθούν ψηλά, καθώς η έκρηξη των αποθεμάτων του αμερικανικού σχιστολιθικού συνεχίζει να επηρεάζει και το αργό.
«Υπάρχει πολύ περισσότερη προσφορά απ’ ότι ζήτηση αυτή τη στιγμή, και ακόμα και αν επέλθει ισορροπία, το τεράστιο μαξιλάρι αποθεμάτων που υπάρχει θα κρατήσει την αγορά υπό έλεγχο», καταλήγει ο αναλυτής της ClipperData.
Worldenergynews.gr