Επιχειρήσεις

Νέα προσπάθεια του Ρώσου μεγιστάνα Λεμπέντεφ να εισέλθει στην ελληνική αγορά ενέργειας

Νέα προσπάθεια του Ρώσου μεγιστάνα Λεμπέντεφ να εισέλθει στην ελληνική αγορά ενέργειας
Μετά τη άκαρπη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να λάβει άδεια για τη διανομή φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα και για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου από την Ελλάδα στα Σκόπια
Αίτηση για την απόκτηση άδειας διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές των Σερρών, της Βέροιας και του Κιλκίς κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρία του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ Sintez Energy Europe Constructing Limited με έδρα την Κύπρο.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα της ενέργειας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη π.ΓΔΜ.
Μάλιστα ο κ. Λεμπέντεφ μέσω της εταιρίας Windows International Hellas κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο στη ΡΑΕ αίτηση και για την απόκτηση άδειας κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από τη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γευγελή.
Σύμφωνα με αυτή, η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο.
Η πίεση του αγωγού τοποθετείται στα  7,0 Mpa (70 bar) και η διάμετρος  μεταξύ DN 700 ή DN 600.
H νέα αίτηση αφορά στην άδεια διανομής αερίου μέσω αγωγών, την άδεια διανομής συμπιεσμένου αερίου (CNG) και την άδεια διανομής υγροποιημένου αερίου (LNG), διάρκειας 50 ετών.
Εξάλλου, μία ακόμα εταιρία του ομίλου, η Sintez Green Energy Hellas, θυγατρική της Sintez Green Energy Κύπρου έχει ζητήσει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου εντός και εκτός του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Sintez ήταν η εταιρία που είχε καταθέσει την προσφορά μαμούθ των 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών επί κυβερνήσεως Σαμαρά.  
Τότε τα επενδυτικά σχέδια Λεμπέντεφ για την Ελλάδα δεν καρποφόρησαν.  
Ο όμιλος Sintez, με παρουσία στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκτροπαραγωγή και τις κατασκευές, που ανήκει στον Ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία, επεκτάθηκε στα Βαλκάνια και κατασκεύασε αγωγό στα Σκόπια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης